POPULÆR: Bernie Sanders stilte opp på selfies sammen med de mange ungdommene som møtte opp på hans valgmøte i Mount Pleasant i Iowa fredag.
POPULÆR: Bernie Sanders stilte opp på selfies sammen med de mange ungdommene som møtte opp på hans valgmøte i Mount Pleasant i Iowa fredag. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Ungdommer: Derfor velger vi Bernie Sanders

UTENRIKS

MOUNT PLEASANT (VG) Bernie Sanders (74) er den eldste av alle presidentkandidatene, og får unge velgere til å flokke seg rundt ham.

Publisert:

Det er fredag formiddag, tre dager før det viktige nominasjonsvalget i Iowa - første delstat ut i den amerikanske nominasjonsprosessen .

Vi er i en gymsal på et college i Mount Pleasant, en liten småby i det sørøstre hjørnet av Iowa.

På scenen står Bernie Sanders, senatoren fra Vermont, som lenge har pustet storfavoritten Hillary Clinton i nakken.

Les også: Sanders til VG: – USA har mye å lære av Norge

Tett race

Kun dager før innbyggerne her skal avgi sin stemme er det et tett race. I den siste meningsmålingen, fra NBC og Wall Street Journal, leder Clinton i Iowa med 48 prosent mot Sanders' 45, men vi skal ikke lengre tilbake enn til forrige uke da Sanders tronet øverst.

– Jeg håper at dere gir deres stemme for å la alle i USA vite at vi er forberedt på å lose dette landet i en annen retning, sa Sanders til de oppmøtte med en stor banner med slagordet «A future we believe in» bak seg.

74-åringen er selverklært sosialdemokrat og ser til Skandinavia i sin politikk. Noen av hans viktigste hjertesaker er å gjøre helsehjelp til en rettighet, løfte middelklassen og avskaffe skolepenger for høyere utdanning.

– Jeg sluttet på skolen fordi jeg hadde 65 000 dollar (ca 560 000 kroner) i gjeld, sa en 20 år gammel mann som reiste seg opp i salen og snakket til Sanders.

VG-spesial: Presidentkandidatene 2016

Stor studiegjeld

– Hva sier det om hva som foregår i USA? 65 000 dollar i gjeld for skolepenger når man er 20 år. Det er galskap, svarte Sanders.

I salen var det mange på samme alder – en trend man ser over hele USA blant demokratiske velgere: Sanders har en stor appell blant de yngre velgerne, mens Clinton tiltrekker seg mest de over 50 år.

– Det er viktig for meg er at Sanders vil avskaffe skolepengene på college og gjøre det gratis. Jeg ønsker å utdanne meg innenfor musikk, og det er et veldig kostbart, sier Matthew Steffens (19) til VG og fortsetter:

– Familien min tjener ikke nok til å kunne betale for det.

Les også: Han kan tvinge Hillary mot venstre

– Vet hva som er best

I salen satt også 26 år gamle Zack Duncan. Selv om han ikke lenger er student, men jobber på en ammunisjonsfabrikk, er Sanders utdanningsplan det viktigste.

– Og så vet han hva som er best for dette landet, og han kan gjøre landet vårt bra igjen. Han vet hva han driver med.

19 år gamle Victoria Roe har ennå ikke bestemt seg for om hun går for Hillary Clinton eller Bernie Sanders, men heller mot Sanders.

– Jeg liker at han støtter folk som trenger hjelp, med for eksempel helsehjelp og han hjelper studenter. Jeg er student selv, med mye gjeld og ikke den eneste i søskenflokken som går på college. Hans politikk vil kunne hjelpe vår familie.

For venninnen Crystal Northup (19) er det ingen tvil:

– Jeg skal stemme på Sanders.

– Hvorfor?

– Fordi han ser at økonomien i dette landet ikke fungerer, og ønsker å gjøre noe med det.

Les også: Bill Clinton til VG: – Vi jobber hardt

Her kan du lese mer om