Les de norske spesialsoldatenes egne historier

Hindret nytt Serena-attentat **Pågrep terrorister i nervepirrende raid

Avvæpnet selvmordsbombere **Helt IED-nettverk bak lås og slå

RENA (VG) De har jaktet på Osama bin Laden og hans menn i fjellene og nedkjempet terror mot Kabul. Søndag blir oberst Eirik Kristoffersen (42) og kaptein Jørg Lian (42) hedret med landets høyeste utmerkelse.

  • Tom Bakkeli
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Bak tildelingen av Krigskorset med sverd til de to offiserene i Forsvarets Spesialkommando-Hærens Jegerkommando (FSK-HJK) skjuler det seg fremragende og heltemodig innsats mot terror i Afghanistan, mener Forsvaret.

For første gang lar de to seg intervjue om jobben i Afghanistan og tildelingen av Krigskorset.

- Det er en stor anerkjennelse å få Krigskorset. Jeg er glad at fokuset er på effekten av våre operasjoner. Vi har ikke løsnet så mange skudd i Afghanistan, men likevel oppnådd mye, sier Eirik Kristoffersen.

Han er nylig utnevnt som sjef for FSK-HJK. Denne helgen venter mer personlig heder.

- Selv om det er litt uvant oppleves det som stort. Jeg ser det også som en anerkjennelse av det arbeidet avdelingen har gjort de siste årene, sier han.

- Trodde det var spøk

Terrorbomberydderen Jørg Lian trodde det var en spøk da han for noen uker siden fikk beskjed om Krigskorset.

- Jeg tenkte: Hvorfor meg? Jeg har bare gjort jobben min. Jeg er selvsagt svært beæret, og jeg er glad for at det trekkes linjer mellom innsatsen under andre verdenskrig og den jobben vi gjør.

- Vi har mye å takke de guttene for. Jeg har ved flere anledninger benyttet historiene jeg har lest om innsatsen under andre verdenskrig i Norge til å forstå hvordan fienden i Afghanistan opererer, og kan hende også berget livet på grunn av det.

BILDESPESIAL: Se soldatenes egne bilder her!

VG HELG LØRDAG: Les den eksklusive historien om soldatenes kollega Trond Bolle.

Eirik Kristoffersen var operasjonsoffiser da FSK-HJK i 2007 fikk i oppgave å hindre terrorangrep mot den afghanske hovedstaden og lede oppbyggingen av en kontraterror-enhet i politiet.

Operasjonsplanen ble kalt «Midtgard».

- Vi fikk brukt hele spekteret av ferdighetene våre, sier Eirik Kristoffersen. En av operasjonene han ledet var i Tungtvann-aksjonens ånd, ifølge ham selv.

Avledningsmanøver

- Vi hadde svært god etterretning på at en av lederne i Taliban skulle befinne seg i et hus i retning Jalalabad øst for Kabul. Problemet var å komme seg inn og ta ham uten at han ble varslet, forteller han.

- Etter omfattende kartstudier tok jeg en beslutning om at helikoptrene måtte lande langt unna målet. Vi fikk samlet alle etterretningskapasitetene, flystøtte og etablerte en robust reaksjonsstyrke sammen med allierte. Mens vi utførte en avledningsmanøver med reaksjonsstyrken, begynte de norske spesialjegerne marsjen ved siste lyse.

FÅ SISTE NYTT OM NORSKE STYRKER I UTENLANDSOPERASJONER - BLI MEDLEM AV VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

Operatørene fra FSK gikk 12 kilometer og etablerte kommandoplass før de gikk videre - rett på målet.

- Vi regnet med at han var godt beskyttet, og det stemte. Han hadde fem-seks livvakter. Men vi tok dem på senga, forteller Eirik Kristoffersen.

Pågrep bombebakmann

De stilte opp alle i huset og fotograferte dem. Bildene ble sendt til to uavhengige afghanske kilder som begge utpekte hovedmannen.

- Han var mistenkt for å stå bak veibomber og drap på flere koalisjonssoldater mellom Bagram og Kabul, forteller Kristoffersen.

Etter angrepet på Serena hotell i Kabul 14. januar 2008, hvor terrorister drepte åtte personer inkludert den norske journalisten Carsten Thomassen, forberedte opprørerne et nytt attentat mot et annet hotell i Kabul.

Artikkelen fortsetter under bildet!

ANGREPET: Dagbladet-journalist Carsten Thomassen blir evakuert av norske journalister og norske og amerikanske soldater fra Serena Hotel i Kabul. Han døde senere av skadene. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Angrepet var ifølge etterretningene nært forestående. Vi var nettopp tilbake byen etter et opphold, men var klar for å utføre operasjonen som hadde høyeste prioritet i ISAF, sier Eirik.

- Vi visste at han som planla det befant seg i en landsby sørvest for Kabul. Men da vi forsøkte å utføre et raid for å pågripe ham fant vi ut at etterretningene var mangelfulle.

ISAF holdt krisemøte, og var i ferd med å gi opp. Eirik ba om et døgn til å samle mer informasjon og legge en ny plan.

LES OGSÅ: Slik var Trond Bolles hemmelige Afghanistan-oppdrag

- Jeg fikk klarsignal om å ta med skvadronen og afghanske styrker og søke gjennom landsbyen. Vi studerte bilder og etterretning i detalj og bestemte oss for et område som var mest sannsynlig oppholdssted, og begrenset søket til åtte-ti bygninger. Vi skulle søke fra hver vår kant, forteller Eirik Kristoffersen.

I AFGHANISTAN: Eirik Kristoffersen. Foto: FORSVARET

- Vi gikk rett på målet i mørket, og pågrep den mistenkte som var hjernen og koordinatoren bak planene mens han lå og sov. Angrepet mot hotellet ble avverget. Ifølge sjefen min ble det svært god stemning i ISAF-ledelsen og visstnok ble meldingen om pågripelsen videreformidlet til den amerikanske presidenten, George W. Bush.

«Sjette sans»

Jørg Lian har gjennom mange operasjoner, ifølge ham selv, nærmest utviklet en sjette sans som ved flere anledninger har berget livet hans. I tiden før valget i Afghanistan i 2009 la han merke til en endring i typen bomber brukt i Kabul-regionen.

LES MER: Norske soldater har tatt 100 terrorbakmenn

- De ble mer sofistikerte enn tidligere; mindre, lettere å plassere og radiostyrte eller tidsinnstilt, forteller Lian.
Dagen før valget var han og makkeren på plass i leiren til den afghanske politistyrken som FSK-HJK har lært opp.

Taliban hadde sagt i media at de hadde sendt inn 20 selvmordsbombere til Kabul for å hindre gjennomføringen av det viktige presidentvalget.

- Vi fikk beskjed om å dra til en bygning hvor det befant seg fem-seks selvmordsbombere. I tillegg var det plassert ut en bombe i første etasje, forteller Jørg Lian.

Demonterte bombevester

I AFGHANISTAN: Jørg Lian. Foto: FORSVARET

Da han og makkeren kom inn i bygningen var tre av opprørerne døde. To var skutt og en av opprørerne hadde sprengt seg selv med en håndgranat og samtidig prøvd å ta livet av menn fra den afghanske sikkerhetsstyrken.

- Jeg valgte å prioritere bomben som var plassert ved døra inn til banklokalet i første etasje, da den i øyeblikket utgjorde den antatt største trusselen. Hensikten med den var sannsynligvis å hindre fremrykking. Deretter gikk vi opp trappen.

På gulvet lenger opp i etasjene lå to av selvmordsbomberne med sprenglegemer festet til kroppen. Uten å nøle satte Lian og makkeren i gang med å demontere selvmordsinnretningen.

- Vi trener stadig i utlandet hvor vi blir utsatt for å kunne håndtere «bomben fra helvete». Det kommer godt med i slike situasjoner, sier Jørg.

Sprengte seg selv

- Den tredje selvmordsbomberen lå vanskelig til. Han hadde allerede sprengt en håndgranat på seg selv og var temmelig ille tilredt. Vesten hans var intakt, og måtte klareres. Vi så at det var enda en håndgranat delvis skjult i vesten. Det var umulig å si om denne var rigget for å gå av når den ble fjernet.

Dette var ikke første gang Lian var i en situasjon hvor en terrorist har sprengt seg selv med en håndgranat.

Det var kastet flere håndgranater av opprørerne i kampens hete, som av en eller annen grunn ikke hadde gått av. Disse måte også sikres før situasjonen var avklart.

- Det er alltid en usikkerhet om terrorbomber også er de kan være radiostyrt eller tidsinnstilt. Er de det, kan de jo gå av når som helst, uten noe forvarsel. Etter å ha forsikret meg om at vi hadde kontroll på situasjonen, satte vi i gang bevissikring, som er en viktig del av arbeidet vårt.

Måtte ta med bombevest

I en annen episode i 2009 ble Jørg og makkeren tilkalt til en situasjon hvor en bombeterrorist var på flukt fra sikkerhetsstyrkene. Terroristen hadde under jakten dumpet bomben, og kommet seg unna.

Det var kjent at denne terroristen foretrakk radiostyrte bomber, og siden han var på frifot, var situasjonen temmelig dramatisk. Da Lian så at det er brukt mye tape på bomben, skjønte han og makkeren at det er overhengende sannsynlig at det var avslørende fingeravtrykk på bomben.

De bestemte seg for å ta med bomben til nærmere undersøkelser, i stedet for å nøytralisere den med sprengstoff eller våpensystemer.

- Etter å ha analysert bomben, gikk jeg gikk inn og klippet de riktige ledningene. Ladningen var radiostyrt med mobiltelefon som utløser. Mens vi var på vei i bil tilbake til basen til ble det flere ganger ringt til mobilen, for å omsette bomben. Vi valgte å stole på prosedyrene våre og det holdt stikk, smiler Jørg Lian.

Da han deltok på et seminar i Tampa i fjor fortalte en FBI-agent at en banditt som var arrestert i Afghanistan for å ha banket en lokal politimann, var blitt avslørt som bombemakeren på grunnlag av fingeravtrykkene fra den bomben Jørg og makkeren desarmerte flere måneder tidligere.

- Karen fra FBI visste ikke at det var vi som hadde desarmert funnet bomben. Du skulle sett ansiktet hans da jeg fortalte ham det...

Midt i angrep

HURT LOCKER: Jørg Lian dekker til liket av en italiensk soldat, som sammen med fem kolleger ble drept av en veibombe ved Kabul i 2009. Foto: Forsvaret

Kabul, september 2009. Jørg Lian og makkeren er på vei til den norske ambassaden for å holde kurs i årvåkenhet mot bomber. På vei dit diskuterer de begrepet «Troops In Contact», som betyr stridskontakt, og blir enig om at det også må gjelde om man blir utsatt for et IED-angrep.

Akkurat da går det av en 250 kilos ladning 592 meter fra bilen vår (målt med kartverktøy i ettertid).

- Jeg rakk å ta bilde av detonasjonen, hvor rapportene i ettertid viser at seks italienske soldater og 18 sivile ble drept, i tillegg til 60 skadde sivile, sier Jørg Lian.
Da de kom fram var det skyting på stedet og fullstendig kaotisk. Synet som møtte oss var ikke pent.

- Ladningen var utløst av en selvmordsbomber i en SUV. På vei fram så vi det ene benet til selvmordsbomberen. Etter hvert fant vi også begge hendene. Da vi kom fram til bilen som var bak den som ble angrepet lå det en italiensk soldat uten hode der, som jeg dekket til.

En kollega av ham virret rundt med en pistol i hånden. Jeg oppfattet han som en trussel mot seg selv og andre, og hjalp han å tømme våpenet og legge det bort. Han var i sjokk, men jeg fikk han til å forstå at det var over nå. Jeg kalte inn støtte og ga anbefaling om ankomstretning.

Jørg og makkeren dokumenterte åstedet og hjalp til med å legge de drepte ISAF-soldatene i likposer før reaksjonsstyrken kom og tok over sikringen. Det hele ble temmelig blodig, og det var godt å rense seg selv i dusjen og samle tankene, som i filmen «Hurt Locker», sier Jørg.

OBERST EIRIK JOHAN KRISTOFFERSEN
Eirik Johan Kristoffersen (42) fra Bjerkvik ved Narvik i Nordland. Han begynte å jobbe i Forsvaret i 1988. I 1999 klarte han opptaket til FSK / HJK, første gang det ble åpnet for andre enn fallskjermjegere og marinejegere.

Kristoffersen var i Afghanistan som patruljemann i 2002, skvadronsjef i 2003 og 2005 (alle Operation Enduring Freedom), deretter som operasjonsoffiser i 2008 og 2009.

I begrunnelsen for Krigskorset heter det blant annet at

«Kristoffersens mot og inngående kjennskap til egen avdelings potensiell, samt hans innsikt og evne til å utnytte andre tilgjengelige støtteressurser, var helt avgjørende for at operasjonen kunne gjennomføres.»

KAPTEIN JØRG LIAN
Jørg Lian er fra Elverum. Han begynte i Forsvaret i 1987, og jobbet i Telemark Bataljon før han kom til FSK / HJK i 2000 som EOD-offiser - spesialist på eksplosivrydding.

Han har deltatt i operasjoner i Afghanistan i 2002, 2007, 2008 og 2009.

I begrunnelsen for tildelingen av Krigskorset med sverd til Lian heter det blant annet om operasjonen i 2009:

«Kaptein Jørg Lian og hans gruppe gjorde en stor innsats i en kaotisk situasjon, og Lian løste oppdraget under svært uoversiktlige forhold og med stor risiko.»

FÅ FLERE NYHETER OM NORSKE SOLDATER I UTENLANDSOPERASJONER - BLI MEDLEM AV VGs FACEBOOK-GRUPPE NORGE I KRIG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder