PROTESTER: En muslimsk kvinne i protestdemonstrasjon i London mot henrettelsen av Nimr al-Nimr. Foto: Toby Melville , Reuters

Raseriet etter henrettelsen av Nimr al-Nimr: Forsker: –  Kan være en fare for fredsforhandlingene både i Jemen og Syria

Vesten kan lite gjøre annet enn å håpe at henrettelsen av sjiamuslimske Nimr al-Nimr ikke legger fredsforhandlinger for Syria i ruiner. Det mener Iran-kjenner og religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt.

 • Tor-Hartvig Bondø

Artikkelen er over fire år gammel

Sjiamuslimske ledere har nærmest kappes om å lede an i ordkrigen mot Saudi-Arabia etter at det ble kjent at den høytstående skriftlærde Nimr al-Nimr var blant 47 personer som ble henrettet 2. januar.

En høytstående ayatolla i Iran, Ahmad Khatami sier Saudi-Arabias kongefamilie kommer til «å bli utslettet». Iraks tidlige statsminister Niri al-Maliki mener den omstridte henrettelsen markerer slutten på Saudi-Arabias regjering.

– Ordbruken er sterkt, men det betyr ikke nødvendigvis at det blir mer enn det. Jeg tror de vil holde seg til ordbruken. Vi må følge nøye med i utviklingen, men det er lite vi utenforstående kan gjøre ut over å støtte opp om de fredelige initiativ som måtte komme, sier Kari Vogt.

– Vesten kan lite gjøre annet enn å håpe at henrettelsen av Nimr al-Nimr ikke legger fredsforhandlinger for Syria i ruiner.

Alvorlig

Sent lørdag kveld ble kongedømmets ambassade i Teheran satt i brann av demonstranter, og Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, uttalte søndag at Saudi-Arabias lederskap vil bli rammet av «guddommelig straff».

Søndag kveld svarte Saudi-Arabia. De kunngjorde da at de bryter alle forbindelsene med Iran. Reuters meldte at Saudi-Arabia i løpet av 48 timer skulle trekke sin ambassadør til Iran ut av landet.

ALVORLIG: Kari Vogt, norsk religionshistoriker og spesialist på islam. Foto: Erlend Aas , NTB scanpix

Vogt mener krisen som har oppstått etter henrettelsene er alvorlig. Hun er enig med forsker Cecilie Hellestveit i at saken svært negativ for håpet om fred i regionen.

Lørdag sa Hellestveit til VG at henrettelsene fremsto som svært korttenkt og utrolig dårlig timing av Saudi-Arabia.

– Forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia var allerede vanskelig før dette, og dette gjør at spenningen mellom landene øker. Derfor kan henrettelsene være en fare for fredsforhandlingene både i Jemen og Syria.

Vi kan komme i en situasjon der enten Saudi-Arabia eller Iran trekker seg fra de planlagte fredsforhandlingene fordi den andre parten deltar, sier Kari Vogt.

Religionsforskeren sier til NTB at henrettelsen av Nimr er en dramatisk hendelse, også sett bort fra internasjonal politikk.

– Det er alvorlig med tanke på saudiarabiske sjiamuslimers kamp mot diskriminering, sjiaene har lenge vært undertrykket. I siste instans handler dette om demokratiutvikling i Saudi-Arabia. Henrettelsen er politisk. Det er ingen andre grunner til å henrette Nimr enn nettopp politiske, sier Vogt.

Les også

 1. Demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran

  Sinte demonstranter stormet lørdag kveld Saudi-Arabias ambassade i Teheran og kastet molotovcocktailer i protest mot…
 2. Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

  Spenningen stiger i Midtøsten etter at Saudi-Arabia har henrettet en høytstående sjiamuslim.

Mer om

 1. Midtøsten
 2. Saudi-Arabia
 3. Irak
 4. Religion

Flere artikler

 1. Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

 2. Iransk sjialeder: Saudi-Arabias kongefamilie skal utslettes

 3. Saudi Arabia henrettet 47 mennesker: Derfor har Nimr al-Nimr fått heltestatus

 4. Demonstranter angrep Saudi-Arabias ambassade i Teheran

 5. Henrettelsene i Saudi-Arabia: – Ting er på kokepunktet i hele regionen

Fra andre aviser

 1. Demonstranter stormet Saudi-Arabias ambassade

  Aftenposten
 2. Forsker: Saudi-Arabia og Iran leker med ilden

  Fædrelandsvennen
 3. Farlig utvikling

  Bergens Tidende
 4. Forsker: En stor provokasjon fra Saudi-Arabia

  Fædrelandsvennen
 5. Saudi-Arabia kutter forbindelse med Iran

  Bergens Tidende
 6. Ekstreme Saudi-Arabia

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder