Egypts statsminister Essam Sharaf (t.h.) advarer Israel og sier at fredsavtalen fra 1979 ikke er hellig. Denne uka fikk han besøk av sin tyrkiske kollega Tayyip Erdogan (t.v.) som også har et svært anstrengt forhold til israelerne. Foto: REUTERS/SCANPIX

- Fredsavtalen med Israel er «ikke hellig»

Fredsavtalen med Israel er ikke hellig, sier Egypts statsminister Essam Sharaf.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Camp David-avtalen har alltid vært åpen for diskusjon og modifisering dersom dette vil tjene regionen og skape en rettferdig fred, sier Sharaf i et intervju med tyrkisk fjernsyn.

Egypt var det første land i araberverdenen som inngikk en fredsavtale med Israel, noe som skjedde med USA som mekler og pådriver i 1979.

Forholdet mellom de to land har vært spent siden demokratiforkjempere tidligere i år styrtet Egypts mangeårige president Hosni Mubarak, og blant de nye makthaverne i Kairo er det flere som har tatt til orde for å revidere eller si opp den såkalte Camp David-avtalen.

Striden toppet seg da israelske styrker skjøt og drepte seks egyptiske grensevakter i august.

For en uke siden angrep en rasende menneskemengde den israelske ambassaden i Kairo.

Israel har også kommet på kant med Tyrkia, som krever en offisiell unnskyldning for drapene på ni tyrkiske aktivister om bord i et skip som var på vei til Gaza med forsyninger.

Tyrkiske myndigheter utviste tidligere i måneden Israels ambassadør i Ankara, og statsminister Recep Tayyip Erdogan vant gehør da han denne uka besøkte Kairo.

- Israel får ikke lenger gjøre som de vil i Middelhavet og dere vil snart få se tyrkiske krigsskip i dette farvannet, sa han under besøket.

- Vi må gripe fatt i roten til problemene, og i Midtøsten er det den israelske okkupasjonen av palestinsk land som er problemet, sa Erdogan.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder