FLYKTNINGLEIR: En syrisk flyktning i en FN-drevet leir som er etablert ved landsbyen Idomeni ved den gresk-makedonske grensen. Mange syrere og irakere kommer seg ikke videre fordi de ikke har pass. Foto: Yannis Behrakis , Reuters

Fortvilelse på den gresk-makedonske grensen

Fortvilelsen og frykten for ikke å komme videre brer om seg blant de mange flyktningene og migrantene som står fast på den gresk-makedonske grensen.

  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

I helgen ble reglene for å passere grensen brått endret. Afghanere slipper ikke lenger gjennom, og for syrere og irakere er det stort sett bare pass som gjelder for dem som ønsker å reise videre over Balkan fra Hellas.

Shanaz, en trebarnsmor fra den syriske byen Homs, håper i det lengste å slippe gjennom med fotokopier av familiens pass. Hun forklarer at ektemannen tok med seg familiens pass da han krysset grensen i sommer.

Men det hjelper lite. De får ikke reise videre, og familien må gråtende aksepterer at de inntil videre må bli værende i Hellas.

Les også: Gresk politi fjerner flyktninger fra Makedonia-grense

Nye regler

– Siden lørdag er reglene blitt endret. Makedonsk politi krever pass. Tidligere aksepterte de dokumenter som var utstedt av gresk politi. For mange syrere og irakere er dette et stort problem, sier en representant for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som befinner seg ved grensebyen Idomeni i Hellas.

Innstrammingene gjør at bare noen hundre slipper over grensen per dag. Samtidig fortsetter tusenvis å komme til de greske øyene fra Tyrkia hver eneste dag.

Se bildene: Flyktninger strømmer til Hellas – systemene kollapser

Asylsentre

Greske myndigheter har i all hast startet driften ved to nybygde asylmottak i nærheten av Aten og Thessaloniki for å kunne huse om lag 3.000 mennesker, ifølge en regjeringskilde.

Dette må du vite om flyktningkrisen

Tusenvis av afghanere har dessuten reist tilbake til Aten fra grensen i nord, mens mange syrere og irakere på vei nordover, har overnattet i busser eller på moteller langs veien. Gresk politi har ikke villet la dem reise videre i frykt for at grenseområdet vil bli overbelastet.

Portugal vil ha flere flyktninger

Hellas har store problemer med å takle de mange tusen menneskene som nå er strandet i landet, og risikoen øker for en humanitær krise blant de mange som ikke har noe sted å gjøre av seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder