NYE FLYKTNINGER: Det norske fartøyet Siem Pilot reddet flere hundre flyktninger opp fra Middelhavet tirsdag, og satte dem i land i den italienske byen Pozzallo. Foto: Antonio Parrinello Reuters

Vil at EU behandler alle asylsøknader

Regjeringen har ikke tatt stilling til nytt EU-forslag

Brende: Vil ha mer rettferdig asyl-fordeling

Asylpolitikken i Europa kan bli dramatisk endret med et nytt forslag om at EU sentralt skal behandle alle asylsøknader. De som får innvilget asyl, skal i så fall fordeles mellom landene gjennom en kvoteordning.

Publisert:

EU kan neppe binde utenforlandet Norge til å delta i en slik sentral asylbehandling gjennom Schengen-samarbeidet, med mindre Norge slutter seg til frivillig.

Prisen for å stå utenfor kan imidlertid bli at man ikke får delta fullt ut i Schengen-samarbeidet, ifølge Stefan Löfven, den svenske statsministeren.

Utenriksminister Børge Brende (H) bekrefter overfor VG at han er kjent med forslaget, men ønsker ikke å forskuttere noen norsk støtte til en helt ny asylordning i Europa:

– Det norske synet er at de europeiske landene må bli enige om en mer rettferdig ansvarsfordeling. Vi kan ikke ha det slik at noen få land tar det største ansvaret med asylsøknader, mens andre land knapt tar imot noen, sier Brende til VG.

Les også; Slo alarm i hemmelig UD-notat

Forslaget om et sentralt system som skal behandle alle asylsøknader, kommer fra EU-parlamentet. Europas asylsystem er fullstendig sprengt etter at 1,4 millioner flyktninger tok seg til Europa og leverte asylsøknader i 2015.

Les VG-rapporten om Festning Europa

Svensk krav

Stefan Löfven, den svenske sosialdemokratiske statsministeren, har lansert et lignende forslag der man søker asyl i EU og ikke i enkeltland.

Han har samtidig truet med at land som ikke vil ta imot flyktninger i et felles EU-system, heller ikke kan være med i Schengen-samarbeidet om grensekontroll:

«Jeg kan ikke se hvordan land som ikke vil delta i et felles asylsystem, kan delta i Schengen-samarbeidet heller», sa Löfven til EU-parlamentet før påske, ifølge Aftonbladet.

Griper inn i norske regler

Norge er ikke medlem av EU, men deltar med alle rettigheter i Schengen-samarbeidet med åpne grenser internt i Europa, og med felles regler på yttergrensen.

VG er kjent med at også Nederland, som har EUs formannskap dette halve året, er positive til forslaget.

EU-kommisjonen har varslet at de vil legge fram forslag om reformer i den såkalte Dublin-forordningen neste onsdag, 6.april. Dublin-reglene sier at det er det første Schengen-landet asylsøkeren kommer til, som skal behandle asylsøknaden.

Financial Times har skrevet at sentralisert asylbehandling er et av forslagene som vil komme fra kommisjonen.

Brende på Europa-turne

PÅ TUR: Utenriksminister Børge Brende er på europeisk rundtur etter uker med terror og harde oppgjør om migrasjon. Foto: Terje Mortensen VG

Brende var torsdag ettermiddag i Haag og møtte Nederlands utenriksminister Bert Koenders, men Brende sier at dette forslaget ikke var tema i samtalene.

Hele denne uken er Brende på reise i Europa for å orientere seg om vårens to store temaer i Europa: Terror og flyktninger. Han var vært i Sverige og møtt sin kollega Margot Wallström, og i Albania og møtt utenriksministrene fra Vest-Balkan.

Fredag stopper han i Wien og reiser videre til Bratislava, fordi Slovakia overtar EU-formannsskapet 1. juli i år.

– Det er mye tenkning rundt et mer robust system som kan innebære en bedre ansvarsfordeling mellom landene i Europa. Land som Spania og Frankrike har tatt imot veldig få. Sverige og Norge ligger i det øvre sjiktet med Sverige som det landet som har tatt forholdsvis flest. Det er soleklart at det kommer til å bli nye dragkamper fremover om ansvarsfordeling og hvordan yttergrensene skal beskyttes, sier Brende til VG.

Strømmen minker

Brende sier at asylstrømmen til Europa via Hellas nå går kraftig ned etter at avtalen med Tyrkia om retur av alle syriske flyktninger ble inngått før påske.

Men samtidig er han bekymret over at tilstrømingen til Italia igjen øker. 18 000 har kommet den veien hittil i år. Det er nesten dobbelt så mange som på samme tid i fjor.
Brende sier at kampen mot menneskesmugling vil bli trappet kraftig opp for å hindre at flere legger ut på den farefulle ferden.

– Hvordan skal EU håndtere dette fremover, med så sterk indre uenighet?

– Den nederlandske utenriksministeren sier at EU skal klare å håndtere situasjonen nå, fordi tallene går kraftig ned. Men lykkes ikke EU, så får det også konsekvenser for Norge. Det var tøffe tak før avtalen med Tyrkia kom på plass, men EU har vist en enorm overlevelsesevne, og et solid system for samarbeid. EU har vist seg mer robust enn mange har trodd, sier Børge Brende.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder