Charlie Hebdo med nok en kontroversiell Alan-tegning

Satiremagasinet Charlie Hebdo skaper ny kontrovers med en tegning der den druknede syriske treåringen Alan Kurdi skildres som en voksen seksualforbryter i Tyskland.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bildet av den druknede treåringen på stranden på stranden i Bodrum på den tyrkiske kysten rørte en hel verden da det ble publisert i september i fjor. Nå må Charlie Hebdo tåle kraftig kritikk i sosiale medier for en satirisk tegning av Alan.

Alan tegnes i voksen utgave som en umenneskeliggjort skikkelse som jager en kvinne. Teksten til tegningen, gjengitt av blant andre The Independent , kan oversettes slik: «Hva ville lille Alan vokst opp til å bli? En rumpegrafser i Tyskland».

Gutten som rørte en hel verden: Her tar de farvel

Debatt

Enkelte mener at tegningen i magasinets siste utgave er rasistisk og antyder at alle migranter og flyktninger på en eller annen måte er involvert i de mange overfallene mot kvinner under nyttårsfeiringen i den tyske byen Köln.

Andre Twitter-brukere mener på sin side at Charlie Hebdo håner dem som måtte mene nettopp det, og anklager alle migranter og flyktninger i Tyskland for handlinger utført av et lite mindretall av de 1 millioner menneskene som har søkt asyl i landet det siste året.

Tegningen tolkes også som en satire over tabloide fremstillinger av flyktninger i kjølvannet av overgrepene i Tyskland, påpeker The Guardian.

Charlie Hebdo-redaktøren til VG: Terroristene angrep menneskeheten

Satire

I september publiserte Charlie Hebdo en annen tegning av Alan Kurdi, der han lå druknet under et McDonald's-skilt og med teksten «Så nære». Også denne satiretegningen ble anklaget for å være rasistisk, men mange tolket den som en kritikk av forbrukersamfunnet.

Charlie Hebdo har i mange år vært kjent for sine kontroversielle tegninger og harselering med religion og makthavere. I januar i fjor ble tolv personer drept da islamister gikk til angrep i magasinets redaksjonslokaler i Paris.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder