BARNEARBEID: Bildet er fra Antakya i Tyrkia, en av de største byene nær grensen. Barnearbeid er forbudt i alle Syrias naboland, men er like fullt utbredt. Flyktningbarn jobber ofte fordi foreldrene ikke får arbeidstillatelse. Foto: Jodi Hilton

Her lager syriske barn uniformer til krigerne

Flyktninghjelpen: Syriske barn utnyttes på arbeidsmarkedet

ISTANBUL (VG) Disse syriske barna syr uniformer i en tyrkisk fabrikk. Barnearbeid, mangel på utdanning og diskriminering rammer en hel generasjon, advarer Flyktninghjelpen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tyrkia, Jordan og Libanon, de tre nabolandene til Syria som har tatt imot klart flest syriske flyktninger, har alle strenge og tydelige lover mot barnearbeid. Men det er like fullt utbredt. Og fattige flyktningbarn er særlig sårbare.

Bildene VG kan vise er tatt av fotograf Jodi Hilton, som fikk tilgang til en fabrikk i den tyrkiske byen Antakya, nær grensen til Syria. Der hjalp barnearbeidere til i arbeidet med å sy uniformer og feltsekker, som ble sendt tilbake til Syria og solgt til opprørsgrupper.

SYR UNIFORMER: Flyktningbarn fra Syria, den yngste åtte år, jobber i denne fabrikken seks dager i uken. Lønnen opplyses å være mellom 1.100 og 1.900 kroner i måneden. Foto: Jodi Hilton

Eieren av fabrikken er tyrkisk, men den daglige lederen er syrisk. Den yngste arbeideren er åtte år gammel, og betalingen ble opplyst å variere fra 400 tyrkiske lira (1100 kroner) til 700 lira (1900 kroner) i måneden. Barna gikk ikke på skolen, men jobbet seks dager i uken, i åtte timer hver dag.

Med unntak av at lønnen som ble oppgitt faktisk er høyere enn i de fleste tilfeller av barnearbeid, er dette eksempelet slettes ikke uvanlig. Norske Flyktninghjelpen ga nylig ut rapporten «A Future in the Balance», i samarbeid med organisasjoner i Tyrkia, Libanon og Syria.

Rapporten viser hvordan mangel på muligheter, trakassering, utnyttelse, diskriminering og bevegelsesrestriksjoner dominerer livene til unge, som får for lite hjelp fra myndighetene og hjelpeorganisasjoner.

Barnearbeid, mangelen på skolegang og utdanningsmuligheter, og motløshet preger og hemmer barn og unge på flukt, slår rapporten fast.

– Det er fortvilende å se en hel generasjon med syriske unge som fratas alt håp om en normal fremtid med utdanning, jobb og familie, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland til VG.

MISTER SKOLEGANG: Tyrkia tilbyr skolegang til syriske flyktningbarn, dersom de er registrert. Men mange flyktninger er ikke registrert, og svært mange barn mister viktige skoleår ved å jobbe. Foto: Jodi Hilton

– Fattigdom, forfølgelse og håpløshet betyr at mange tvinges ut i barnearbeid, fordi foreldrene ikke har mulighet til å jobbe.

I Tyrkia er muligheten for syrere til å få jobb begrenset. I Libanon og Jordan har syriske flyktninger enda mindre mulighet til å delta i arbeidslivet. Det er årsaken til at så mange flyktningbarn jobber.

I alle de tre landene er det i utgangspunktet lagt opp til at flyktningbarn skal få mulighet til skolegang, men i realiteten går langt over halvparten ikke på skolen. Flyktningbarn utnyttes ofte på det groveste på arbeidsmarkedet, sier Egeland.

– Jeg har selv møtt barn som jobbet som selgere på gaten, som jobber i jordbruk eller i byggebransjen, og som får en lønn som rett og slett er en slikk og ingenting, sier Egeland.

– Det som skjer, når man ikke kan vende tilbake til sitt hjemland, og heller ikke får mulighet til å integrere seg og danne fremtidshåp, er at mange går under i motløshet. Andre kan bli rasende, og bli et lett bytte for ekstremister, advarer han.

ULIKE OPPGAVER: Barnearbeidere gjør vanligvis enklere jobber som det koster for mye å sette voksne til. I denne fabrikken kutter guttene opp tøystykker til skredderne. Jenta i bakgrunnen leverer klærne til videresalg. Foto: Jodi Hilton

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder