Over 1.000 forsøk på å nå England stoppet i Calais på en natt

Desperate flyktninger risikerer livet i forsøket på å komme seg fra Frankrike til Storbritannia.

Artikkelen er over fire år gammel

Calais, 31. juli: i nattens mulm og mørke skimtes så vidt to skikkelser klamrer seg fast til taket av en lastebil i fart.

De to er blant de mange tusen som hver dag, med livet som innsats, forsøker å komme seg fra Frankrike til Storbritannia gjennom tunnelen under Den engelske kanal.

– Hver dag er noen i livsfare, sier en afghansk mann til nyhetsbyrået AP.

Flere tusen migranter fra Midtøsten og Afrika som ønsker å komme seg til Storbritannia, er strandet i det som etter hvert er blitt en stor brakkeby utenfor kanalbyen Calais i Frankrike. Derfra forsøker de å komme seg til Eurotunnel-området, i håp om å komme seg fra Calais til den sørengelske byen Dover via den undersjøiske tunnelen.

Natt til fredag ble det gjort over 1.000 forsøk på å komme seg til Storbritannia via tunnelen.

– Mer enn 1.000 forsøk ble hindret i går kveld, og det ble gjort rundt 30 pågripelser, sier en kilde i politiet til nyhetsbyrået AFP.

En annen politikilde forteller om 1.400 hendelser mellom klokken 22 torsdag kveld og klokken 7 fredag. Ifølge Eurotunnel har 37.000 migranter hittil i år blitt hindret i å gå inn i terminalen.

Les også: Desperate flyktninger brøt seg inn i trailer i Frankrike

Les intervjuer med Calais-flyktninger på VG+: Løper for et nytt liv

FORTSETTER: Migranter som hadde samlet seg rundt inngangen til Eurotunnel på fransk side torsdag sa at de vil fortsette å prøve å ta seg inn i Storbritannia, til tross for at antall politibetjenter i området er styrket. Foto:Pascal Rossignol,Reuters

Topper urolisten

Samtidig topper innvandring urolisten i Europa. Innbyggere i Europa uroer seg mer over innvandring enn økonomiens tilstand, viser en oversikt fra EU-kommisjonen.

I det halvårlige eurobarometeret, tatt opp i alle de 28 medlemslandene i mai, sier 38 prosent at innvandringspolitikk og bølgen av nye flyktninger over Middelhavet, opptar dem mer enn innholdet i lommeboka og tilstanden i statsfinansene.

Det er en kraftig økning fra forrige måling, da innvandring var en hovedkilde til uro hos 24 prosent av de spurte.

I 20 av de 28 EU-landene er det innvandring som topper listen over bekymringsfulle forhold. Malta ligger øverst med en prosentandel på 65 av de spurte, mens i Tyskland svarer 55 prosent at de er mest urolig over innvandringen.

Færre enn 10 prosent av de spurte satte bekymring for klimaendringer øverst.

I underkant av 32.000 personer ble spurt i den siste halvårlige undersøkelsen. Også Albania, Makedonia, Montenegro, Serbia og Tyrkia er med i undersøkelsen.

SØKER BESKYTTELSE: Asylsøkere venter på svar på søknaden om beskyttelse på et asylmottak i Traiskirchen i Østerrike fredag. Foto:Leonhard Foeger,Reuters

Erdogan: – Europa drukner flyktninger

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan beskylder Europa for å ikke gjøre nok for å hjelpe dem som rømmer fra krigen i Syria og Irak.

– Tyrkia har hilst nesten to millioner mennesker velkommen, mens Europa krangler om å ta en tidel av dette. Men det er slik vi er i Tyrkia, sa Erdogan fredag i Jakarta, der han innledet et to dagers besøk i det muslimske landet.

Den frittalende presidenten gikk også langt i retning av å gi EU og europeiske land skylden for tap av menneskeliv i Middelhavet.

– Holdningen til en del land, og det apparatet de setter i sving, er av en slik karakter at mange flyktninger endrer opp som druknede i Middelhavet, sa Erdogan via tolk til de frammøtte i hovedstaden.

Røde Kors: – Norge har delansvar for flyktningkatastrofen

Reddet av kystvakten: Ville krysse Den engelske kanal i denne «seilbåten»

Siden starten på borgerkrigen i Syria i 2011 har Tyrkia tatt imot 1,8 millioner syriske flyktninger. Erdogan har gjentatte ganger sagt at Tyrkia tar en uforholdsmessig stor del av byrden og at vestlige land bare står på sidelinjen.

Den tyrkiske regjeringen praktiserer en åpen-dør-politikk overfor de syriske flyktningene, selv om deres store, og voksende, antall fører til gnisninger med lokalbefolkningen i grenseområdene.

Les også: Norske skip har reddet 2709 flyktninger i Middelhavet

Les også

Mer om

  1. Storbritannia
  2. Frankrike
  3. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Frankrike og Storbritannia: Ber om EU-hjelp til å takle flyktningkrisen

  2. Desperat flyktningkrise i fransk havneby

  3. Frykter flyktningtragedier i Den engelske kanal

  4. Jan Egeland: – Dette er enkeltmennesker

  5. Skjebnemøte for flyktningsituasjonen: Juncker: – Ganske sikkert at vi får avtale med Tyrkia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder