Båt eid av Torstein Hagens rederi involvert i dødsulykken i Ungarn

Ifølge politiet kantret og sank turistbåten i løpet av syv sekunder etter et sammenstøt med «Viking Sigyn», som er eid av Viking River Cruises.

 • Vemund Anke Garden
 • Siri Eggen
 • Amalie Frøystad Nærø

Artikkelen er over ett år gammel

Syv personer mistet livet, og fortsatt er 21 personer savnet etter ulykken i elven Donau i den ungarske hovedstaden Budapest.

Det norskeide cruiserederiet Viking bekrefter selv at et av deres skip var involvert i ulykken, skriver AP torsdag formiddag. I uttalelsen skriver selskapet at deres cruisebåt var i nærheten av den ungarske turistbåten «da den var involvert i en hendelse» onsdag kveld klokken 21 lokal tid.

Politiet har gått ut med flere videoklipp fra tiden før båten sank. På bildene ser man at begge båtene er på vei nordover, og at den store elvecruisebåten tar igjen den mindre turistbåten like før de passerer broen Margit Bridge.

Norske Kamilla (52) ble vitne til dramaet: «Plutselig kom det masse vrakrester, møbler og redningsvester flytende»

Sank i løpet av syv sekunder

På en pressekonferanse torsdag formiddag fortalte ungarsk politi at turistbåten av ukjente årsaker dreide inn foran «Viking Sigyn» da de to båtene kjørte mellom to grunnpilarer, som holder broen oppe.

Det ble da et sammenstøt, og ifølge politiet kantret og sank turistbåten «Mermaid» kun syv sekunder senere.

De er imidlertid klare på at det er for tidlig å si noe om årsaken til ulykken, som etterforskes som en kriminell handling.

UNDERSØKER SKIPET: Ungarsk politi undersøker Viking Sigyn etter ulykken som fant sted onsdag kveld. Foto: Peter Lakatos, AP

Barn blant de savnede

Det er selskapet Panorama Deck som eier ulykkesbåten «Hableany». Torsdag kveld opplyser en pressetalsperson til VG at de fremdeles venter på svar fra etterforskningen for å få svar på årsaken til ulykken.

– Vi har ingen ny informasjon. Vi vil ikke ta del i noen spekulasjoner, og venter på resultatene fra myndighetenes granskning, skriver en pressetalsperson i en SMS.

Syv personer er så langt bekreftet døde, men politiet frykter at til sammen 28 personer mistet livet i ulykken.

Ifølge reiseselskapet «Very Good Tour», som organiserte reisen, er en seks år gammel jente er blant de savnede. De fleste av turistene middelaldrende, og den eldste var i 70-årene. De sørkoreanske turistene var på et ni dagers langt cruise gjennom flere land.

– Død person kom flytende

Tidligere TV-profil og nåværende frilansjournalist Terje Svabø ble vitne til den tragiske ulykken onsdag kveld.

– Vi var rundt 80 nordmenn på båten og gikk ut for å se på fantastiske Budapest på kveldstid. Rundt oss var det mange elvebåter. Plutselig merket vi en forferdelig sterk diesellukt, forteller han til VG.

Svabø deltok selv på et 11 dagers langt cruise hvor han blant annet holdt foredrag. På båten «River Discovery», som var rundt 400 meter bak ulykkesbåten, var det rigget opp til dans, men stemningen snudde fort.

– Plutselig kom en livbøye flytende med den veldig sterke strømmen. Vi så en mann klamre seg til den. Deretter kom en død person flytende, etterfulgt av mange redningsvester, bord, stoler og vrakrester, forteller Svabø.

PÅ DONAU: Tidligere TV-profil Terje Svabø ble vitne til dramatikken på Donau onsdag kveld. Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

Utfordrende letearbeid

Til tross for iherdig leting etter de savnede har dårlig vær med mye regn og dårlig sikt gjort letearbeidet vanskelig. Kaldt vann gjør at redningsarbeiderne har liten tro på å finne flere overlevende.

Syv personer er hentet opp av vannet og lagt inn på sykehus.

Ifølge ungarske medier er det ikke klart når turistbåten vil bli hevet fra vannet. Det er også usikkert om noen av de savnede fremdeles befinner seg inne i båten som har sunket.

Ulykke i 2016: Norsk elvecruise-båt krasjet i bro - to omkom

Etterforskes

Ifølge flere ungarske medier var politiet natt til torsdag om bord på «Viking Sigyn» og gjennomførte undersøkelser, og politiet har bekreftet at besetningen om bord på cruisebåten er avhørt.

Det er også observert skader framme på baugen av elvecruisebåten. Det er derimot uklart om dette er skader som har oppstått grunnet ulykken.

Ifølge egne nettsider skulle «Viking Sigyn» etter planen gå gjennom sentrale deler av Europa, deriblant Ungarn, hvor ulykken fant sted. Båten er registrert i Sveits, hvor også den norske rederieieren Torstein Hagen er bosatt.

SYNLIGE SKADER: Båten har noen riper fremme i baugen, uten at det er bekreftet at disse skyldes ulykken. Foto: Attila Kisbenedek, AFP

Viking Sky har vært i involvert i hendelser tidligere i år også. Først med motorstansen i Hustadvika som førte til et massesøksmål. Deretter da «Viking Idun» kolliderte med en oljetanker i Nederland.

les også

«Viking Sky»: Kan ha vært 40 centimeter fra bunnen

Det har ikke lykkes VG å få en kommentar fra Viking Cruises. Men i uttalelsen fra torsdag formiddag sier de at ingen om bord på «Viking Sigyn» ble skadet. De sier også at de ikke vil kommentere saken ytterligere, men at de samarbeider med lokale myndigheter.

Viking River Cruises er verdens største elvecruise-rederi, og har over 70 båter som seiler på elver over hele Europa, i Asia og Egypt.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at båten var tilhørende rederiet «Viking Ocean Cruises», men det er ikke korrekt. Rederiet heter «Viking River Cruises». Begge er tilhørende Viking Cruises. Artikkelen ble oppdatert 30.05.2019 klokken 11.52.

Mer om

 1. Cruiseskip
 2. Ulykker
 3. Torstein Hagen
 4. Donau
 5. Ungarn
 6. Båt
 7. Rettet

Flere artikler

 1. Kaptein på norskeid båt arrestert etter ulykken på Donau

 2. Dødsulykken i Budapest: Vraket hentet opp

 3. Ukrainsk kaptein i nye avhør etter båtulykken i Budapest

 4. Kapteinen på norskeid elvecruisebåt i Budapest siktet

 5. Norske Kamilla ble vitne til båtulykken i Budapest

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder