ARRESTERT: Politiet etterforsker ulykken på Donau som en kriminell handling. Foto: Attila Kisbenedek, AFP

Kaptein på norskeid båt arrestert etter ulykken på Donau

Den ukrainske kapteinen på norskeide «Viking Sigyn» er arrestert, opplyser politiet.

  • Amalie Frøystad Nærø

Artikkelen er over ett år gammel

I en uttalelse torsdag kveld opplyser det ungarske politiet at den 64 år gamle kapteinen er arrestert og satt i varetekt, mistenkt for å sette andre mennesker i fare før den fatale ulykken.

Kapteinen på det norske elvecruiseskipet ble besluttet pågrepet etter at politiet avhørte ham. Informasjonen fra avhøret er ikke frigitt, skriver AP.

Det var sent onsdag kveld at turistbåten «Hableany» på Donau kantret og sank i løpet av syv sekunder etter et sammenstøt med «Viking Sigyn», som er eid av Torstein Hagens «Viking River Cruises». Også resten av mannskapet har blitt avhørt, opplyste politiet tidligere torsdag.

Ungarske myndigheter har tidligere opplyst at kapteinene på begge båtene skal være erfarne og at de har jobbet i mange år for sine respektive rederier.

Politiet har gått ut med flere videoklipp fra tiden før båten sank. På bildene ser man at begge båtene er på vei nordover, og at den store elvecruisebåten tar igjen den mindre turistbåten like før de passerer broen Margit Bridge.

Vil ikke kommentere

Rederiet Viking, som er eid av Torstein Hagen, bekreftet torsdag morgen at skipet Viking Sigyn var involvert i det selskapet omtalte som «en hendelse» onsdag kveld.

Ifølge egne nettsider skulle «Viking Sigyn» etter planen gå gjennom sentrale deler av Europa, deriblant Ungarn, hvor ulykken fant sted. Båten er registrert i Sveits, hvor også den norske rederieieren Torstein Hagen er bosatt.

VG har torsdag kveld vært i kontakt med Hagens pressekontakt, Jon Mørland, som sier at rederiet ikke vil kommentere saken utover uttalelsen de kom med torsdag morgen.

Viking har tidligere i år vært i involvert i flere hendelser. Først med motorstansen i Hustadvika som førte til et massesøksmål. Deretter da «Viking Idun» kolliderte med en oljetanker i Nederland.

Norske Kamilla (52) ble vitne til dramaet«Plutselig kom det masse vrakrester, møbler og redningsvester flytende»

Sank på syv sekunder

Syv personer er bekreftet omkommet etter forliset på Donau, og 21 er savnet.

Syv personer er funnet i live og sendt til sykehus. Alle om bord på turistbåten var sørkoreanske turister, med unntak av to ungarske besetningsmedlemmer.

På en pressekonferanse torsdag formiddag fortalte ungarsk politi at turistbåten av ukjente årsaker dreide inn foran «Viking Sigyn» da de to båtene kjørte mellom to grunnpilarer, som holder broen oppe.

Det ble da et sammenstøt, og ifølge politiet kantret og sank turistbåten «Hableany» kun syv sekunder senere.

Politiet etterforsker saken som en kriminell handling.

Til tross for iherdig leting etter de savnede har dårlig vær med mye regn og dårlig sikt gjort letearbeidet vanskelig. Kaldt vann gjør at redningsarbeiderne har liten tro på å finne flere overlevende.

En rekke personer deltar torsdag kveld fremdeles i søket etter de mange savnede.

Ifølge ungarske medier er det ikke klart når turistbåten vil bli hevet fra vannet. Det er også usikkert om noen av de savnede fremdeles befinner seg inne i båten som har sunket.

Flere artikler

  1. Båt eid av Torstein Hagens rederi involvert i dødsulykken i Ungarn

  2. Dødsulykken i Budapest: Vraket hentet opp

  3. Kapteinen på norskeid elvecruisebåt i Budapest siktet

  4. Ukrainsk kaptein i nye avhør etter båtulykken i Budapest

  5. Overlevde båtulykken: – Strømmen var sterk og folk fløt av gårde

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder