SEIER: Sinn Fein-leder Mary Lou McDonald jubler over valgresultatet, som viste en framgang for partiet på opp mot 10 prosentpoeng, til rundt 24 prosents oppslutning. Foto: Peter Morrison / AP / NTB scanpix

Vanskelige forhandlinger i vente etter valgseier til Sinn Féin i Irland

Venstreorienterte Sinn Féins ledelse i Irland vil gjøre det krevende å få på plass en styringsdyktig regjering i landet.

Opptellingen etter lørdagens valg tar tid, og et system der velgerne rangerer partiene, gjør at utfallet fortsatt er noe uvisst.

Opptellingen av velgernes førstevalg gir imidlertid Sinn Féin en oppslutning på 24 prosent søndag kveld, med partiene Fianna Fáil og Fine Gael hakk i hæl med henholdsvis 22,5 og 21,8 prosents oppslutning, ifølge Irish Times.

Det er et politisk jordskjelv i Irland, der det moderate høyrepartiet Fine Gail og sentrumspartiet Fianna Fáil har dominert politikken i et hundreår.

TELLER ENNÅ: Irlands valgsystem fører til en tidkrevende opptelling. Foto: HENRY NICHOLLS / X06612

Spekulasjoner om gjenforening

Sinn Féin, som historisk sett har vært tilknyttet IRA (Den irske republikanske hær), er aktivt på begge sider av irskegrensen og ønsker å gjenforene øya.

Den store fremgangen til Sinn Féin har fått Nord Irland-ekspert Sissel Rosland ved Høgskulen på Vestlandet til å spekulere om mulig gjenforening på den irske øya.

– I løpet av en 20-årsperiode er det kanskje ikke så usannsynlig, sa Rosland til VG lørdag.

Dette bekymrer flere.

– Hvis unionistene blir ignorert fra London, samtidig som katolikkene blir omfavnet av Dublin, og da er vi på vei inn i en kald-krigs-front igjen, sa Jan Erik Mustad, førstelektor ved Universitet i Agder, til VG etter Brexit-valget i desember.

Sentrumsparti vurderer samarbeid

Sittende statsminister Leo Varadkar, som tilhører Fine Gael, har avvist et regjeringssamarbeid med Sinn Féin. I Fianna Fáil er det enkelte som er på glid, men det er likevel stor skepsis i partiet for en slik mulighet.

– Jeg vil snakke med alle, sa Sinn Fein-leder Mary Lou McDonald da opptellingen tok til søndag morgen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder