MASSEDRAP: Redningsarbeidere bærer bort skadede etter at Saudi-Arabia bombet en begravelse i Sanaa i oktober 2016. Amerikanske bomber ble brukt i angrepet. Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

FN: USA, Storbritannia Frankrike og andre land kan være medskyldige i krigsforbrytelser i Jemen

BEIRUT (VG) En ny FN-rapport hevder at de vestlige landene som har væpnet og støttet den Saudi-ledede koalisjonen som har drept utallige sivile, kan være involvert i krigsforbrytelser. Norge solgte også lenge våpen til en av koalisjonens viktigste medlemmer.

Ifølge Reuters har FN-etterforskere listet opp en rekke land i en hemmelig liste over potensielle krigsforbrytere gjennom den fire år lange Jemen-krigen.

Etterforskerne har funnet potensielle krigsforbrytelser på begge sider av konflikten, som i hovedsak har vært mellom en koalisjon av arabiske land, ledet av Saudi-Arabia, som har fått økonomisk og militær støtte fra en rekke vestlige land, og Houthi-opprørerne, som har fått støtte fra Iran.

les også

De lager bomber brukt mot Jemens sivile – nå har Oljefondet tatt selskapet inn i varmen

FN-rapporten sier at et uavhengig panel har sendt en liste til FNs menneskerettighetssjef Michelle Bachelet, som identifiserer individer som de mener er ansvarlige for krigsforbrytelsene.

Rapporten sier også:

«Det kan også stilles spørsmål ved lovligheten bak våpensalget fra Frankrike, Storbritannia og USA og andre stater, og dette må vurderes av ulike nasjonale rettssystemer».

De tre vestlige landene som nevnes med navn kan bli holdt ansvarlig ved å gi etterretningsopplysninger, våpen og logistisk støtte til Saudi-Arabias koalisjon, som bruker utsulting av sivile som krigstaktikk, sier FN-eksperter ifølge NTB.

OVERLEVDE: Buthaina al-Rimi overlevde et angrep der hennes foreldre, fire søstre, bror og onkel ble drept, i hovedstaden Sanaa i 2017. Bildet av henne, som forsøkte å åpne øynene på sykehuset, ble raskt et symbol på lidelsen til Jemens sivilbefolkning. Foto: KAREM ALZERII / AFP

De forente arabiske emirater, som Norge solgte våpen og ammunisjon til i en årrekke, har vært Saudi-Arabias viktigste alliansepartner i krigen. Staten for sterk kritikk i rapporten:

FN-etterforskerne skal ha mottatt informasjon om at Emiratene og deres allierte på bakken har torturert, voldtatt og drept mistenkte politiske motstandere som har blitt holdt fanget i hemmelige fengsler.

les også

Ett angrep – 40 drepte barn

Langvarig krig

I 2014 tok Houthi-opprørerne i Jemen over landets hovedstad Sanaa. Landets internasjonalt anerkjente regjering flyktet til byen Aden i sørlige Jemen.

Våren 2015 samlet Saudi-Arabias fremadstormende kronprins Mohammed bin Salman sammen en koalisjon av allierte arabiske stater og gikk til krig mot Houthi-opprørerne, for å drive dem tilbake og gjeninnsette Jemens president i Sanaa.

I de fire årene som har fulgt siden 2015, har krigen bare blitt mer og mer fastlåst. Koalisjonen har utført om lag 20.000 luftangrep mot militære mål, mot markeder, sykehus og skoler. De er anklaget for utallige krigsforbrytelser. Så mange som 80.000 mennesker skal være drept.

Norge solgte våpen og ammunisjon

I januar 2018 ble det kjent at Norge stoppet det kontroversielle salget av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater.

I desember 2017, fem dager før regjeringens avgjørelse ble tatt, skrev VG at Norge i 2016 solgte krigsmateriell til landene som deltar i Jemen-krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner.

Det norske oljefondet er likevel fortsatt investert i en rekke av de amerikanske våpenprodusentene som selger bombene som Saudi-Arabia bruker mot Jemens sivilbefolkning.

VG kommer tilbake med mer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder