BEKYMRET: Mandag ettermiddag møtte VG den kurdiske topplederen Aldar Xelil på hans kontor i den nordøstlige byen Qamishli i Syria. Foto: Harald Henden, VG

Kurdisk toppleder til VG: – Den mest kritiske dagen i al-Hols historie

QAMISHLI/OSLO (VG) Topplederen Aldar Xelil har lenge fryktet utviklingen i den omstridte al-Hol-leiren i Syria.

 • Amund Bakke Foss
 • Harald Henden (foto)
 • Nilas Johnsen
 • Siri Eggen

Mandag ettermiddag møtte VG den kurdiske topplederen på hans kontor i den nordøstlige byen Qamishli i Syria, halvannen times kjøretur fra al-Hol-leiren.

Xelil er presidenten i koalisjonen som leder den kurdiske selvstyreregionen i nordøstlige Syria, og han blir fortløpende orientert om situasjonen i leiren etter at det mandag formiddag brøt ut opptøyer.

– Mange radikaliserte kvinner gikk mandag sammen og angrep politiet som holder vakt i leiren, og vi har fortsatt ikke kontroll på situasjonen. Kanskje vil dette opprøret fortsette i morgen. Vi vet ikke når vi vil få kontroll, sier han.

– Dette er den mest kritiske dagen i al-Hols historie, sier han.

VG får ved 21-tiden bekreftet av leirledelsen at sikkerhetsstyrkene nå har full kontroll over situasjonen i al-Hol.

Norsk IS-kvinne til VG: «Mye skyting og drap i leiren»

Han påpeker at de radikale kvinnene i leiren ikke bare angrep sikkerhetsstyrkene, men også andre internerte kvinner som de mente ikke følger de strenge islamistiske kleskodene som IS lenge har forsøkt å innføre i regionen.

– Hvis en kvinne velger å ta av seg nikaben blir hun angrepet, sier han.

Topplederen sier han lenge har vært bekymret for sikkerheten i leiren, også blant annet etter at IS-lederen Abu Bakr al-Bagdahdi kom med en uttalelse om at de internerte kvinnene måtte befris.

Noen timer tidligere kom det meldinger fra leiren om dramatiske scener med skyting og kaos. VG fikk da opplyst fra en sikkerhetskilde at en IS-kvinne var død og syv skadet i opptøyene. Flere NGOer og sivilarbeidere trakk seg ut av leiren, mens soldater tilknyttet SDF omringet området for å få kontroll.

Ifølge det kurdiske nyhetsbyrået Hawar brøt opptøyene ut i forbindelse med at 50 IS-kvinner hadde opprettet en domstol for å straffe kvinner som forsøkte å vende ryggen til den strengt islamske IS-ideologien.

Bakgrunn: Frykter IS vil angripe leir i Syria

VG var også i kontakt med flere norske kvinner i leiren:

«Hei ... jeg kom for å dra til Leger uten Grenser, men det er kaos, skyting, ikke bare gevær, men biler også. Campen er omringet av soldater, og biler med gevær på baksiden».

En annen kvinne, som sitter i en annen del av leiren meldte følgende: «Mye skyting og drap i leiren». Moren til den etnisk norske kvinnen som sitter i al-Hol leiren  sa til VG:

– Min datter ringte nettopp. Det var fullt kaos, så hun vet ikke nøyaktig hva som pågår, men det er skyting i leiren og hun er veldig redd, forteller moren i Norge.

Advokat Nils Christian Nordhus representerer to av de norske IS-kvinnene i Syria. Han skrev følgende i en SMS til VG mandag formiddag:

«Vi er usikre på om regjeringen virkelig har tatt innover seg at det står om liv og død her. Mor og barn er livredde akkurat nå.»

Ved 17.30 tiden snakket VG med et medlem av sikkerhetsstyrkene i al-Hol, som da sa at protestene fortsatte utover mandagen, og at en svart IS-flagg ble heist i leiren.

Vedkommende hevdet da at ting hadde roet seg, og at sikkerhetsstyrkene hadde kontroll. Dette kunne altså ikke den kurdiske topplederen Aldar Xelil bekrefte da VG snakket med ham noen timer senere.

MSF bekrefter å ha behandlet fire kvinner med skuddskader og er svært bekymret over den spente situasjonen som nå råder i leiren.

– Manglende sikkerhet har tvunget MSF til midlertidig å redusere sine medisinske aktiviteter og rammer hjelpeorganisasjonenes evne til å gi svært nødvendig hjelp til leirens sårbare innbyggere, heter det i en kunngjøring fra MSF.

Mer om

 1. Syria
 2. Den islamske staten (IS)

Flere artikler

 1. Opptøyer i al-Hol-leiren: Én kvinne død, syv skadet, ifølge sikkerhetskilde

 2. Al-Hol-sjef om opptøyene: Slik dreper kvinnene hverandre etter hemmelige «rettssaker»

 3. E-tjenesten om IS-leir: Faren for flukt øker

 4. SDF: IS-fanger på rømmen etter tyrkisk luftangrep

 5. Rapport fra innsiden av al-Hol-leiren: Desperasjon, sinne og amputerte ben

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder