BOIKOTTER: Kongressrepresentant Alexandria Ocasio-Cortez har tatt med seg Ana Maria Archila til Kongressen. Foto: Carolyn Kaster / AP

Demokrater boikottet Trumps tale om rikets tilstand

WASHINGTON, D.C. (VG) Kvelden før Senatet stemmer i riksrettssaken mot president Donald Trump, valgte flere demokrater å boikotte den tradisjonsrike talen om rikets tilstand.

 • Maria Mikkelsen
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas

Presidentens tale om rikets tilstand er en stor begivenhet i USA. I år ble den holdt kvelden før Senatet er ventet å frikjenne ham i riksrettssaken.

Ifølge ABC sa minst 11 demokrater på forhånd at de ikke vil være til stede i salen for å høre på talen, som begynte klokken 03 natt til onsdag norsk tid.

Underveis stormet også flere ut i sinne, melder Guardian.

Trumps tale om rikets tilstand: – Har aldri stått bedre til

Et av medlemmene i den såkalte «The Squad», Alexandria Ocasio-Cortez (AOC), begrunner avgjørelsen om å boikotte talen slik:

– Etter nøye overveielser har jeg kommet frem til at jeg ikke vil være på stede i en statlig seremoni som normaliserer Trumps lovløse oppførsel og undergraving av grunnloven, skriver hun på Twitter, og legger til:

– Ikke noe av dette er normalt, og derfor vil jeg ikke delta under talen om rikets tilstand.

Halvannen time før Trump gikk på talerstolen så VG Ayanna Pressley – også hun en del av «The Squad» – i hallen utenfor, før hun gikk inn på speaker Nancy Pelosis kontor.

Fikk du med deg? – Trump vil si at han har overlevd enda et politisk attentatforsøk

I en uttalelse peker hun på Trumps retorikk som årsaken til at hun valgte å boikotte:

– Kvelden før republikanerne i Senatet skal dekke over overtredelser og spre falsk informasjon, kan jeg ikke med god samvittighet delta. Jeg har selv sett hvordan Donald Trumps retorikk og politikk skader mennesker jeg elsker og de jeg representerer.

I HALLEN UTENFOR: Ayanna Pressley (i svart) i hallen utenfor før Trumps tale om rikets tilstand. Kongressrepresentanten har sagt at hun ikke kommer til å være til stede i salen mens presidenten taler. Foto: Maria Mikkelsen, VG

– Respekterer ikke Trump

De to fjerde medlemmene av gruppen på fire kongresskvinner, Ilhan Omar og Rashida Tlaib, valgte motsatt strategi, og valgte å delta under nattens tale. Ifølge Politico-reporter Sarah Ferris fikk de to imidlertid nok underveis, og forlot salen før presidenten var ferdig med å snakke.

Også demokraten Bill Pascrell forlot salen før talen var over, og skriver på Twitter at han gikk fordi han ikke «orker en løgner».

De demokratiske senatorene Bernie Sanders, Amy Klobuchar og Elizabeth Warren deltok heller ikke, men ikke på grunn av noen boikott: De har ankommet New Hampshire for å drive valgkamp før partiets andre nominasjonsvalg.

Les også: Riksrettssaken: Slik har republikanere snudd om Ukraina-press

Også Al Green, Steve Cohen, Earl Blumenauer, Hank Johnson, Frederica S. Wilson og Bobby Rush, Tulsi Gabbard, Maxine Waters og Bennie Thompson valgte å holde seg unna salen.

– Jeg respekterer presidentembetet, men jeg respekterer ikke Donald Trump. I over tre år har han nedverdiget kontoret, og han er også stilt for riksrett, sier Rush i en uttalelse, og legger til at han ville følt seg hyklersk dersom han dukket opp i salen.

Mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. Donald Trump
 3. Trump
 4. Alexandria Ocasio-Cortez
 5. AOC
 6. Samvittighet

Flere artikler

 1. Talen om rikets tilstand: Isfront mellom Pelosi og Trump

 2. Sentrale vitner i riksrettssaken sparket: – Skremte de mektige

 3. Senatet har talt: Trump blir ikke avsatt

 4. Aktor hamrer løs mot Trump: Maktmisbruk hevet over tvil

 5. New York Times: Bolton motsier Trumps forsvar i upublisert bokutkast

Fra andre aviser

 1. President Donald Trump frikjent av Senatet i riksrettssaken

  Fædrelandsvennen
 2. – Romney vil alltid være bitter for at han ikke ble president

  Bergens Tidende
 3. Riksrettssaken mot Trump

  Fædrelandsvennen
 4. Det ble ampert i Kongressen i natt. Trump tok ikke Pelosi i hånden. Hun rev talen hans i to. Se video her.

  Aftenposten
 5. Riksrettssaken mot Trump er i gang

  Bergens Tidende
 6. – Trump føler seg sterkere etter riksrettssaken

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no