Cissi Wallin dømt etter voldtektsanklager mot journalist

Den svenske medieprofilen Cissi Wallin er dømt for grove ærekrenkelser etter at hun på Instagram beskyldte journalisten Fredrik Virtanen for voldtekt.

Hun ble dømt til betinget fengsel og dagsbøter, og må i tillegg betale 90.000 kroner i oppreisning.

Wallin var tiltalt for grove ærekrenkelser etter at hun for to år siden navnga den kjente TV-profilen på Instagram og anklaget ham for å ha voldtatt henne i 2006.

Bakgrunn: Wallin-støttespillere møtte opp i rettssaken

Innlegget spredte seg raskt i sosiale medier, og blir av mange omtalt som starten på metoo-bevegelsen i Sverige.

Den profilerte kommentatoren ble omtalt som Sveriges svar på Hollywood-produsenten Harvey Weinstein, og ble i mediene identifisert med navn og bilde.

Ble starten på svenske metoo: «Jeg utviklet torgskrekk og en viss paranoia»

På sin blogg skriver Virtanen mandag at han er glad for dommen.

– Det kan hende at livet nå kan fortsette etter de verste to årene av mitt og min families liv. Men skandalen står igjen. Internett glemmer ikke, skriver han blant annet.

NEKTER FOR VOLDTEKT: Den tidligere Aftonbladet-kommentatoren Fredrik Virtanen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Virtanen har tidligere erkjent at han har oppført seg ufint, og i egen avis i november 2017 kalte han seg selv for «drittsekk». Men han har hele tiden nektet for voldtektsanklagen.

Politiet etterforsket anklagene i 2012, men saken ble da henlagt på grunn av mangel på bevis.

Selv nekter Cissi Wallin for å ha brutt loven, og i retten har hun forklart at hun ser på seg selv som en «varsler som advarte om en farlig person».

Hun har også forklart at metoo-bevegelsen var avgjørende for at hun bestemte seg for å navngi den svenske kommentatoren i Instagram-innlegget.

Les også: «Uppdrag gransknings» metoo-episode felt

Hennes forsvarer Percy Bratt har tidligere advart mot at en fellende dom kan føre til at kvinner i fremtiden ikke vil tørre å fortelle om ting de har blitt utsatt for.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder