Pence: USA og Tyrkia er enige om våpenstillstand

OSLO/ERBIL (VG) USAs visepresident Mike Pence og Tyrkias president Recep Erdogan har blitt enige om at Tyrkia skal stanse militæroperasjonen i Syria i fem dager, slik at de kurdiske YPG-styrkene kan trekke seg tilbake fra Erdogans såkalte «sikkerhetssone».

 • Oda Ording
 • Toini Thanem
 • Amund Bakke Foss
 • NTB

– I dag er jeg stolt over å meddele, takket være det sterke lederskapet til president Donald Trump og det gode forholdet mellom Tyrkias Erdogan og USA, at de to landene har blitt enige om våpenstillstand i Syria, sa visepresidenten under en pressekonferanse i Ankara torsdag kveld.

Meddelelsen kom etter mer enn fire timer med samtaler mellom Pence og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Tyrkia skal ifølge Pence avslutte militæroperasjonen etter at kurdisk milits har gjennomført sin tilbaketrekning.

Ved 22-tiden torsdag melder AFP at den kurdiskledede SDF-militsen har sagt seg villig til å godta våpenstillstanden i Syria som ble fremforhandlet av USA og Tyrkia.

VGs kontakter inne i Syria forteller om feiring i en rekke av de kurdiskkontrollerte byene.

Folk tar til gatene, jubler og skyter i været med våpen. Det kan virke som om den umiddelbare reaksjonen blant kurderne i Syria er lettelse.

les også

Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

Ingen nye sanksjoner

Samtidig varslet Pence at USA ikke vil innføre ytterligere sanksjoner mot landet. Han sa også at Trump vil trekke tilbake sanksjonene som ble innført mandag, når en permanent våpenstillstand er på plass.

– Denne avtalen ville ALDRI ha kommet på plass for tre dager siden. Det måtte noe «tough love» til for å få det gjort. Fantastisk for alle sammen. Stolt av alle! tvitret presidenten etter at nyheten om våpenstillstanden ble kjent.

Han varslet i forkant av pressekonferansen at det ville komme «fantastiske nyheter» fra Tyrkia, og at millioner av liv ville bli reddet – samtidig som han takket Erdogan.

Utfallet av dagens møte mellom Pence og Erdogan var lenge usikkert. I forkant av møtet hevdet myndighetsansatte overfor Reuters at besøket var forgjeves og at den tyrkiske presidenten ville ignorere USAs forsøk på å stanse militæroffensiven.

PRESSEKONFERANSE: USAs utenriksminister Mike Pompeo og visepresident Mike Pence holdt torsdag kveld en pressekonferanse i Tyrkias hovedstad Ankara. Foto: Jacquelyn Martin, AP

les også

Erdogan og Putin avgjør kurdernes skjebne

les også

Trump advarte Erdogan i brev: – Ikke vær tåpelig

Tyrkia: – Ingen våpenhvile

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu holdt en egen pressekonferanse bare minutter etter Pence torsdag kveld. Der slo Cavusoglu fast at det ikke dreier seg om noen våpenhvile.

– Vi suspenderer operasjonen. Dette er ingen våpenhvile. Vi kan bare stanse offensiven når alle terroristelementer har trukket seg fullstendig tilbake fra sikkerhetssonen, sa utenriksministeren.

Cavusoglu sa at USA og Tyrkia er enig om at den syriskkurdiske militsen YPG, som har samarbeidet med USA i kampen mot IS, men som av Tyrkia anses for å være en terrorgruppe, skal ødelegge sine festningsverk langs grensen.

YPG-militsen har inngått i den kurdiskdominerte alliansen SDF, som i fem år var USAs allierte i krigen mot IS i Syria. Tyrkia mener YPG er knyttet til den forbudte PKK-geriljaen i Tyrkia. PKK er definert som en terrororganisasjon av Tyrkia, EU og USA.

ENIGE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og USAs visepresident Mike Pence. Foto: HUSEYIN ALDEMIR / X03654

les også

Syria: – Assad kan gjøre fangeleirene permanente

Pence: – Skal få på plass fred

Tyrkias offensiv mot den kurdiske militsen i Nord-Syria har pågått siden 9. oktober. Hensikten har vært å opprette en såkalt «trygg sone», hvor Erdogan håper å kunne bosette millioner av syriske krigsflyktninger som befinner seg i Tyrkia.

Sonen går fra den tyrkiske grensen og 32 kilometer inn i Syria, over en strekning på 444 kilometer.

– Vi anerkjenner viktigheten og betydningen av en sikkerhetssone, sa Pence under pressekonferansen, og la til at USA og Tyrkia er enige om viktigheten av å beskytte religiøse minoriteter som kristne og jesidier i regionen.

– Vi skal få på plass fred og sikkerhet i regionen. Det er jeg sikker på.

Den tyrkiske intervensjonen har blitt møtt med store protester fra verdenssamfunnet. EU, Den arabiske liga og Russland har i likhet med USA advart Erdogan mot konsekvensene av å gjennomføre militærangrep i det allerede krigsherjede landet.

Den tyrkiske presidenten har frem til nå utvist liten vilje til å gi etter for presset. Blant annet sa han tirsdag at Tyrkia «aldri kan erklære våpenhvile», og at landet ikke vil forhandle med YPG-militsen, som de anser som en terrororganisasjon.

les også

Ekspert om situasjonen i Nord-Syria: – Fryktelig alvorlig

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 300.000 mennesker drevet på flukt som en følge av angrepene nord i Syria, og internasjonale organisasjoner varsler om en humanitær krise på grunn av mat- og vannmangel.

Organisasjonen hevder også at flere titalls sivile er drept på begge sider av grensen, sammen med minst 130 FSA-soldater og fire tyrkiske regjeringssoldater.

Les også

 1. Full krangel under møte om Nord-Syria i Det hvite hus

  Et møte om Donald Trumps håndtering av situasjonen i Nord-Syria endte med at flere demokrater stormet ut i sinne.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Syria
 3. Mike Pence
 4. USA
 5. Trump
 6. Donald Trump
 7. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Tyrkia får viljen sin

 2. Assad advarer Tyrkia: Vil svare med «alle legitime midler»

 3. Våpenhvilen i Syria er brutt

 4. Tyrkia vil fortsette Syria-offensiv «med eller uten verdens støtte»

 5. Ekspert: Derfor frykter han ikke sanksjoner

Fra andre aviser

 1. USA og Tyrkia gir syriske kurdere fem dager på seg til å trekke seg ut av buffersone

  Bergens Tidende
 2. «En stor dag for sivilisasjonen», sa Trump. Men ingen andre er overbevist av avtalen.

  Aftenposten
 3. Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan

  Aftenposten
 4. USA har innført sanksjoner mot Tyrkia

  Bergens Tidende
 5. Tyrkia varsler mulig nye kamper i Syria

  Aftenposten
 6. Trump: Hever sanksjonene mot Tyrkia

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no