Trump møtte skyteofre: – De har vært gjennom så mye

Presidenten besøkte onsdag sykehus i Dayton og El Paso, som tok imot ofre etter helgens masseskytinger. Begge steder ble han møtt av sinte demonstranter.

 • Ole Løkkevik
 • Ingrid Hovda Storaas

Artikkelen er over ett år gammel

USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump besøkte onsdag byene Dayton i Ohio og El Paso i Texas etter helgens masseskytinger, hvor til sammen 31 mennesker ble drept.

Første stopp var Dayton, der ni mennesker mistet livet i en masseskyting natt til søndag 4. august. Her besøkte Trump og førstedamen Miami Valley Hospital, sykehuset som tok imot minst 16 ofre etter skyteepisoden, ifølge ABC News. Rundt 200 demonstranter samlet seg utenfor sykehuset, hvor de ropte slagord med krav om skjerpet våpenkontroll, skriver NTB.

TAKKET POLITIET: Donald Trump hilser på politibetjenter som var først på stedet under masseskytingen i El Paso lørdag. Foto: SAUL LOEB / AFP

I El Paso besøkte presidentparet sykehuset University Medical Center, hvor flere av skuddofrene ble behandlet etter at Patrick Crasius skjøt og drepte 22 personer på Walmart i byen.

Trump kritiserte medienes dekning

I en park i nærheten hadde over hundrevis av demonstranter samlet seg for å protestere mot presidentens besøk, skriver Reuters. På forhånd hadde El Pasos innbyggere Ifølge nyhetsmagasinet Newsweek signert et brev om at Trump ikke var velkommen i byen. Brevet hevder at hans «retorikk» og «handlinger» er «ansvarlig for hva som skjedde».

les også

Trump møter motstand i El Paso: Ber overlevende om å nekte å møte presidenten

Trump selv er svært fornøyd med begge besøkene, skriver han på Twitter natt til torsdag norsk tid. I meldingen kritiserer han også pressen for dekningen av turene:

– Drar fra El Paso mot Det hvite hus. For noen flotte folk jeg møtte der og i Dayton, Ohio. De falske mediene jobbet på overtid med å prøve å nedvurder meg og de to turene, men det lyktes rett og slett ikke. Kjærligheten, respekten og entusiasmen var synlig for alle. De har vært gjennom så mye. Trist!

– Washington vil ikke handle

Da de kom til å Dayton, Ohio onsdag formiddag ble Trump og førstedamen tatt i mot av flere lokalpolitikere. Blant disse var Dayton-ordfører Nan Whaley, som på en pressekonferanse opplyste at hun sa til Trump at de «forventer handlekraft fra Washington, D. C.» når det gjelder våpenlovgivning.

– Om jeg tror vi kommer til å se nok en masseskyting i morgen eller fredag? Sannsynligvis. Fordi Washington ikke vil handle, sa ordføreren, ifølge ABC News.

OHIO: USAs president Donald Trump og førstedame Melania Trump ankommer byen Dayton i Ohio. De reiser videre til El Paso i Texas samme dag, etter helgens masseskytinger. Foto: SAUL LOEB / AFP

Etter mottagelsen på flyplassen, reiste presidentparet direkte til Miami Valley Hospital, sykehuset som tok imot minst 16 ofre etter skyteepisoden, ifølge ABC News.

– Gud våkte over deg. Jeg vil du skal vite at vi er med deg hele veien, sa presidenten til en av de overlevende, ifølge en Twitter-melding fra Det hvite hus’ pressesekretær Stephanie Grisham.

Hun beskriver besøket som «et veldig sterkt øyeblikk».

les også

FBI om Ohio-skytteren: – Hadde uttrykt ønske om å begå en masseskyting

Presidenten snakket ikke med pressen under besøket, men skriver på Twitter at det var et «varmt og vidunderlig» møte med ofre, pårørende og medisinsk personell på sykehuset.

Han legger til at pressekonferansen til ordfører Whaley, som hun holdt etter besøket hans, var et «bedrageri».

Over 200 demokrater i Representantenes hus signerte onsdag et brev til republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, der de ber han om å få Senatet til å stemme over et forslag på ny våpenlov, skriver CNN.

les også

El Paso-drapsmann: – Stoppet på Walmart fordi han var sulten

Representantenes hus godkjente lovforslaget, som krever bakgrunnssjekk for all kjøp av våpen, i februar i år. Men Senatet har enda ikke stemt over lovforslaget – som det kreves for at lovforslaget skal vedtas.

Biden med kritikk mot Trump

I en tale i Iowa onsdag kveld norsk tid rettet presidentkandidat Joe Biden en ventet kritikk mot Donald Trump sin retorikk etter helgens masseskytinger.

– Presidenten har pustet liv i flammene til hvit overmakt i denne nasjonen, sa Biden under sin tale, skriver CBS News.

Under en pressekonferanse før avreisen til Dayton tidligere onsdag, sa Trump at han ikke tror hans retorikk har bidratt til voldelige handlinger.

– Mine kritikere er politiske personer, de prøver å sanke poeng. I mange tilfeller prøver de å bli president, sa Trump til pressen, skriver NTB.

Presidenten sa også at han er bekymret for hatgrupper og planlegger å gjøre noe med det.

– Vi må sørge for at psykisk dårlige personer ikke får bære våpen. Jeg vil ikke legge våpen i hendene til mentalt ustabile personer, eller personer med raseri eller hat, sa Trump.

Les også

 1. Trump møter motstand i El Paso: Ber overlevende om å nekte å møte presidenten

  Det er ventet at Trump vil få en kjølig velkomst fra lokalbefolkningen når han ankommer El Paso etter lørdagens…
 2. Våpenaksjer til værs etter masseskytinger

  Flere amerikanske politikere oppfordrer nok en gang til strengere våpenlovgivning etter helgens masseskytinger i USA.

Mer om

 1. Donald Trump
 2. USA

Flere artikler

 1. Glisende Trump og Melania med El Paso-overlevende baby vekker oppsikt

 2. Trump møter motstand i El Paso: Ber overlevende om å nekte å møte presidenten

 3. Demokratenes presidentkandidater kobler Trumps retorikk til angrepene

 4. CNN: Moren til El Paso-skytteren ringte til politiet - bekymret for sønnens våpen

 5. Politiet: Ti drept og 27 skadet etter masseskyting i Ohio

Fra andre aviser

 1. Trump møtt av demonstranter i Dayton og El Paso

  Aftenposten
 2. USAs største våpenlobbygruppe i ordkrig med presidentkandidat Joe Biden

  Aftenposten
 3. El Paso-drapsmann risikerer dødsstraff for innenlandsk terror

  Bergens Tidende
 4. Trump besøker åsteder for massakrer

  Aftenposten
 5. Gjerningsmannen og hans søster kom sammen til åstedet

  Aftenposten
 6. Trump knytter massedrap til mental sykdom

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder