Putin og Kim perlevenner etter sitt første møte

Russlands Vladimir Putin strakk ut en hjelpende hånd til Nord-Koreas Kim Jong-un under deres aller første møte. Putin sier han vil bidra til at Nord-Kora blir atomvåpenfritt.

Toppmøtet foregikk i byen Vladivostok på Russkijøya, helt sørøst i Russland, bare 130 kilometer unna den korte grensen mellom Nord-Korea og Russland.

Like etter klokken 06 norsk tid møttes de to lederne for første gang. Etter å ha håndhilst, forsvant Putin og Kim inn i et møte bak lukkede dører som varte i cirka to timer – i stedet for de planlagte 50 minuttene. Her var de alene med sine oversettere.

Da de kom ut igjen, ga de begge uttrykk for å være strålende fornøyde, og roste hverandre.

VG mener: Kim trenger Putins hjelp – og penger

– Vi hadde en grundig samtale på tomannshånd, sa Putin før delegasjonene gikk inn i videre forhandlinger, melder det russiske nyhetsbyrået Tass.

I sitt møte diskuterte de to statslederne mulighetene for økt samarbeid og situasjonen på Koreahalvøya, sa Putin.

– Vi har akkurat hatt en meningsfull utveksling av syn på spørsmål av felles interesse. Jeg takker deg for et strålende møte, og jeg håper vårt samarbeid vil fortsette å være fruktbart og konstruktivt, sa den nordkoreanske diktatoren.

Vil hjelpe Nord-Korea med atomproblem

Putin sa at han ønsker et Nord-Korea fritt for atomvåpen, og at Russland vil bidra til en løsning på Koreahalvøya, melder nyhetsbyrået AP.

Putin tok til orde for å gjenoppta atomforhandlingene mellom Nord-Korea, USA, Russland, Kina, Japan og Sør-Korea, som pågikk mellom 2003 og 2009. Nå vil russerne selv være med.

Begge ledere oppga at de hadde en «fruktbar diskusjon» om hvordan de skal finne en «fredelig løsning» på den fastlåste situasjonen rundt Nord-Koreas atomvåpenprogram.

Les også: Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen

Det var ventet at toppmøtet ville dreie seg om Nord-Koreas kjernefysiske våpen.

– Fokuset vil være på en politisk og diplomatisk løsning på atomproblemet på Koreahalvøya. Russland er innstilt på å gjøre alt for å styrke en positiv utvikling, sa Putins utenrikspolitiske rådgiver Juri Usjakov i forkant av møtet, skriver NTB.

USA i kulden, Russland i varmen

Nord-Korea var på sin side ventet å søke støtte fra Russland når det gjelder Vestens sanksjoner, og å prøve å få på plass en økonomisk avtale med sin gigantiske nabo, skriver The Guardian.

Etter møtet på tomannshånd gjorde Putin det klart at han vil støtte Kims forsøk på å normalisere forholdet til USA.

Det historiske møtet i Vladivostok fant sted to måneder etter at toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Kim i Hanoi avsluttet uten en nedrustingsavtale. Trump har fremstilt dialogen med Kim som en stor triumf, men mislyktes i å få diktatoren til å kvitte seg med sine atomvåpen.

Mens forholdet mellom USA og Nord-Korea kjølner, har Russlands Putins kommet på banen. Både Putin og Kim har noe å vinne: Putin skal ha et ønske om å øke sin innflytelse i nabolandet, mens Kim må redde et land i økonomisk krise med en nært forestående matmangel.

Ankom i pansret tog

Nord-Koreas diktator kom frem til Vladivostok med et pansret tog onsdag, hvor han ble tatt imot på denne måten:

Putin ankom stedet i helikopter klokken 05.30, meldte BBCs Moskva-korrespondent Sarah Rainsford på Twitter.

Dette var første gang Kim Jong-un besøkte Russland som leder av Nord-Korea. Hans far Kim Jong-il møtte imidlertid president Dmitrij Medvedev i Sibir i 2011, og Vladimir Putin i Vladivostok i 2002.

Les også: Russlands utenriksminister møtte Kim Jong-un i Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder