Brann i Notre-Dame – reisverket reddet

Etter å ha jobbet i over åtte timer, meldte brannvesenet i Paris natt til tirsdag at brannen i den ikoniske katedralen var under kontroll.

Brannvesenet fikk kontroll på brannen rundt klokken 02.00 norsk tid, skriver Reuters.

400 brannkonstabler i redningsarbeidet og brannvesenet har jobbet intenst med å redde kunstverk. Både spiret og taket på den ikoniske katedralen kollapset mandag kveld, og det var lenge usikkert om brannvesenet ville klare å redde katedralen.

Rundt klokken 23 meldte AFP imidlertid at reisverket i katedralen var reddet og bevart. Reuters skriver at brannmannskapene klarte å redde de to hovedtårnene.

– Nå anser vi reisverket til Notre-Dame for å være reddet og bevart, sa brannsjef i Paris Jean-Claude Gallett til reportere på stedet.

PÅ ÅSTEDET: Frankrikes president Emmanuel Macron sammen med brannmannskaper sent mandag kveld. Foto: EPA

I en tale utenfor Notre-Dame sent mandag kveld videreformidlet Frankrikes president Emmanuel Macron beskjed fra brannsjefen i Paris om at arbeidet på brannstedet var gått fra å være en krisesituasjon til en overvåkings- og ryddeaksjon, skriver NTB.

– Det verste er unngått, selv om kampen ennå ikke er helt vunnet, sa Macron.

Lover å gjenoppbygge katedralen

Frankrikes president lovet å gjenoppbygge den ikoniske katedralen, skriver Reuters.

– Notre-Dame brenner, og jeg kjenner sorgen og rystelsene hos det franske folk. Men jeg vil også snakke om håp i natt, sa Macron og la til:

– Vi vil gjenoppbygge katedralen sammen.

Han ba det internasjonale samfunnet om hjelp til arbeidet, og fortalte at han allerede tirsdag vil lansere et stort fond til formålet.

Borgermesteren i Paris Anne Hidalgo sa tidligere mandag at brannmennene ble stadig mer optimistiske om at de kunne redde katedralens hovedtårn fra flammene.

Fryktet kollaps

De første meldingene om brannen kom like før klokken 19.00 mandag. Det er ikke kjent hvor mange som befant seg i katedralen da brannen brøt ut.

Like etter klokken 21.00 nådde flammene et av de ikoniske rektangulære tårnene. Litt tidligere på kvelden ba politiet folk trekke bort fra området. Taket og spiret hadde da kollapset, og reisverket sto i flammer, ifølge AFP.

Franske myndigheter sa da at det var usikkert om brannvesenet ville klare å redde katedralen.

Brannvesenet ønsket ikke å bruke vann fra brannhelikopter i slukningsarbeidet, fordi dette kunne føre til at hele bygningen kollapser, opplyste franske myndigheter på Twitter.

Like etter klokken 22.00 opplyste brannsjef Gallett at de neste 90 minuttene ville være avgjørende.

– Det er en risiko for at klokkene faller ned. Hvis det skjer kollapser tårnet, sa han til flere nyhetsbyrået på stedet.

Ifølge Reuters er en brannmann er alvorlig skadet etter slukningsarbeidet.

– Mørket gjør det vanskelig

Tor Arne Elvrum, brigadesjef i Oslo brann- og redningsetat sa mandag kveld at han trodde brannen ville vare langt utover natten.

– Vi ser et stillas som helt sikkert kommer til å svekke seg. Mørket gjør at det er vanskelig å gjøre en vurdering på hvor det er trygt, sa brigadesjefen.

Martine (19) i Paris: – Hele himmelen er full av røyk

Deler av katedralen Notre-Dame er for tiden under oppussing, og brannvesenet opplyser til nyhetsbyrået AFP at brannen trolig er relatert til oppussing av katedralen, og at den ser ut til å ha startet i spiret på katedralen.

Unesco-hjelp

UNESCO har allerede uttalt at de vil støtte Frankrike i arbeidet med gjenoppbygging av katedralen.

Del ditt minne: Slik minnes vi Notre-Dame

– UNESCO står ved Frankrikes side for å redde og gjenoppbygge Notre-Dame, sier Audrey Azoula, generalsekretær i FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Notre-Dame er en gotisk katedral som ligger på en øy i elven Seinen midt i Paris. Katedralen er blant de mest besøkte turistattraksjonene i Europa med omkring 12 millioner besøkende i året. Kirken er bygget mellom 1163–1345.

Jean-Luc (50) til VG: – Notre-Dame er hjertet til Frankrike

Byggearbeidene på Notre-Dame startet i 1163 på øya Île de la Cité. Kirken har to 69 meter høye tårn og en fasade rikt dekorert med skulpturer.

Etterforskes som ulykke

I mars brant en annen kirke i Paris, den katolske Saint Sulpice-kirken som ble brukt i innspillingen av filmen Da Vinci-koden. Den viste seg å være påtent.

Påtalemyndigheten i Paris sier imidlertid mandag kveld at de etterforsker brannen i Notre-Dame som en ulykke, og at de foreløpig utelukker at brannen kan være påsatt.

VERDENSKJENT: Slik så Notre-Dame ut før brannen. Foto: ETIENNE LAURENT / EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder