Ny video viser opptakten til Floyd-dødsfallet

En ny overvåkningsvideo fra Minneapolis viser nå hva som skjedde før George Floyd lå på bakken med kneet til en politimann presset mot nakken. Dødsfallet etter pågripelsen har satt sinnene i kok i USA.

 • Nils Mangelrød
 • Stig Øystein Schmidt

Den nye videoen viser hvordan Floyd og politimennene opptrådte før pågripelsen eskalerte, med et senere tragisk utfall.

Det er tidligere publisert en video som viser hvordan Floyd ligger på bakken med en politimann over seg. Den viste hvordan politimannen presset kneet mot nakken til mannen, samtidig som Floyd flere ganger uttrykte at han ikke fikk puste. Etterhvert besvimte han og ble fraktet bort i ambulanse. Floyd døde senere i varetekt.

Det er meldt at politiet i Minneapolis skal ha mottatt 18 tidligere klager på denne politimannen. Og bilder Daily Mail har tilgang på viser hvordan politi nå står vakt utenfor politimannens bolig «Kill Pig» er tagget på en garasje i bakgrunnen på bildene.

Saken har satt sinnene i kok i Minneapolis. De siste dagene har store demonstrasjoner ført til plyndring, ødeleggelser og kriminelle handlinger. Situasjonen eskalerte i natt norsk tid. Og nå har også demonstrasjonene spredt seg til flere av de største byene i USA.

Denne videoen viser hvordan Floyd ble holdt ned av politiet (NB! Sterke inntrykk):

Faller til bakken

Nå viser imidlertid en ny overvåkningsvideo (se øverst i saken) opptakten til den tragiske hendelsen, som har skapt opptøyene i USA.

Denne nye videoen viser at Floyd blir ført bort fra en bil av en politimann og påsatt håndjern, på motsatt side av gaten for der hendelsen eskalerte. Der ble han ført ned i sittende stilling på fortauet inntil en vegg.

les også

Twitter slår ned på ny Trump-melding

Videoen er uten lyd, men man kan se at det foregår en diskusjon. Imidlertid forholder Floyd seg rolig før han blir hentet opp i stående posisjon og tydelig har vondt da politimannen vrir armen bak ryggen hans. Imidlertid er det ingenting på dette tidspunktet som gir et varsel om at pågripelsen skal eskalere. Det er heller ingen synlige fysiske protester på pågripelsen.

Floyd blir deretter ført over gaten av to politimenn, før han faller til bakken. Det er uklart hva som fører til dette da overvåkingskameraet er langt unna. En politibil kommer deretter i veien for videobildene. Det gir en videre uklar tidslinje før bildene viser at politimannen har kneet over nakken på Floyd.

les også

Protestene sprer seg i USA: Minst syv skutt under nye opptøyer

Flere amerikanske medier har meldt at grunnen til at Floyd ble pågrepet i følge politiet var at han passet beskrivelsen til en som hadde forsøkt å betale med falske penger.

Store protester

Også politiet har frigitt en video av sitt kamera festet på kroppen. Politiets egen video av hendelsen er imidlertid sladdet på en måte som gjør det umulig å fastslå hendelsesforløpet. Demonstrasjonene har pågått siden Floyd ble pågrepet søndag og senere døde.

Delstatsguvernøren har satt inn nasjonalgarden for å skape ro og orden i Minneapolis, der politistasjonen ble påtent i natt.

President Donald Trump skal ifølge pressetalskvinnen Kayleigh McEnany ha blitt «veldig opprørt da han så videoen», som tidligere er publisert.

– Han ville plukke opp telefonen og si at vi måtte fremskynde FBI-etterforskningen. Han ønsker rettferdighet, sa McEnany.

Fredag morgen har Donald Trump vært aktiv med flere meldinger på twitter om opptøyene i Minneapolis.

Blant annet var dette en del av en melding «når plyndringen starter, starter skytingen». Det fikk Twitter til å slå ned på meldingen og merke den: «Denne Twitter-meldingen brytyer med Twitters regler om glorifisering av vold»

Se VG-fotografens bilder fra opptøyene i Minneapolis her

Mer om

 1. USA
 2. Utenriks
 3. nyheter
 4. Rasisme-opprøret

Flere artikler

 1. Demonstranter om George Floyd: – For meg er det et brutalt drap

 2. Borgermesteren slår tilbake mot Trump-slakt: – Vi er sterke som faen

 3. Floyds bror om Trump: – Ga meg ikke engang muligheten til å si noe

 4. Borgermester i Minneapolis: Hvorfor er ikke mannen som drepte Floyd i fengsel?

 5. Det hvite hus i «lockdown»

Fra andre aviser

 1. Politimenn må stilles for retten

  Fædrelandsvennen
 2. USA raser: Én person drept etter skudd mot demonstranter i Detroit. Portforbudet brutt i Minneapolis.

  Aftenposten
 3. USA står i flammar, og presidenten kastar bensin på bålet

  Bergens Tidende
 4. Politimann siktet for drap på George Floyd

  Bergens Tidende
 5. Protestene mot politivold sprer seg i USA

  Fædrelandsvennen
 6. Pastor under minneseremoni: – Ta kneet bort fra våre nakker!

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no