VENNER NÅ MEN...: Det blir et sammenstøt mellom giganter når den liberale demokraten Nancy Pelosi støter sammen med president George Bush, spår amerikanerne. Foto: EPA

Mot full strid om USAs Irak-strategi

Det kan gå mot full splittelse mellom USAs president George W. Bush og Kongressen om veien videre i Irak.

Artikkelen er over 13 år gammel


I en tale neste uke legger Bush trolig fram sin nye Irak-strategi. Den kan innebære å sende opptil 30.000 nye soldater til landet for å bedre sikkerheten, snarere enn å bruke ressurser på å lære opp irakiske sikkerhetsstyrker.

Men demokratene, som overtok flertallet i Kongressen etter valget i fjor, kan komme til å gå for en helt annen strategi.

Den nye lederen i Representantenes hus Nancy Pelosi varslet allerede i sin første tale til forsamlingen torsdag at demokratene ser for seg en annen vei ut av uføret i Irak enn det regjeringen gjør.

- Ikke på noe annet punkt enn i Irak-spørsmålet var amerikanerne mer klare på behovet for en ny kurs, sa Pelosi under åpningen av Kongressen.

Etter valget tok både Bush og demokratene til orde for samarbeid på tvers av partigrensene. Men striden om Irak kan sette en effektiv stopper for et slikt samarbeid.

Hardt ut

Verken amerikanske eller irakiske styrker har klart å stabilisere situasjonen i Irak på de snart fire årene som er gått siden invasjonen.

- Det er presidentens ansvar å legge fram en ny plan for Irak som i klartekst forteller irakerne at de må forsvare sine egne gater og sin egen sikkerhet, sa Pelosi, som kommer fra California.

- Det må være en plan som fremmer stabilitet i regionen og en plan som gjør det mulig for oss å omplassere våre soldater, fastslo hun.

Iraks innenriksdepartement sier at 1.930 mennesker ble drept i det som beskrives som terrorvold i desember i fjor. Men departementets statistikk er omstridt, og tallene er trolig for lave. FNs anslag er tre ganger så høye.

Fortsatt går også nærmest daglig amerikanske soldaters liv tapt i Irak.

Koster liv og penger

Dersom Bush velger å sende flere styrker til Irak, vil det også gå mot anbefalingene til den tverrpolitiske Iraq Study Group fra desember i fjor. Gruppen foreslo blant annet å legge mer vekt på opplæring av irakiske sikkerhetsstyrker.

Iraq Study Group fastslo også at en ny strategi - uansett hvordan den ser ut - vil koste mye penger. Men Bush kan få problemer med å få Kongressen til å bevilge mer penger dersom forsamlingen ikke godtar regjeringens strategi.

Blant annet vil flere soldater kreve mer penger enn de nesten 700 milliarder kronene som er bevilget til den såkalte krigen mot terror, blant annet militæroperasjonene i Afghanistan og Irak, for budsjettåret som utløper i april.

Hittil har krigen i Irak kostet USA 2.500 milliarder kroner, anslår Iraq Study Group.

Bytter ut folk

I tillegg til å sende flere soldater, er det ventet at president Bush vil bytte ut nøkkelpersonell, både diplomater og militære sjefer, i Bagdad og Washington som en del av sin nye strategi, ifølge kilder som står Det hvite hus nær.

USAs nåværende ambassadør til Pakistan, Ryan Crocker, vil trolig erstatte Zalmay Khalilzad som ambassadør i Irak. Bush vil samtidig nominere Khalilzad til posten som USAs FN-ambassadør, ifølge ABC News. Han vil erstatte omstridte John Bolton.

Bush vil allerede fredag utnevne USAs øverste etterretningssjef John Negroponte til viseutenriksminister. Utnevnelsen krever Senatets godkjenning.

På den militære siden er det ventet at admiral William Fallon vil erstatte general John Abizaid som øverste sjef for operasjonene i Irak og Afghanistan.

Les også

Mer om

  1. George W. Bush
  2. Irak
  3. USA-valg 2006

Flere artikler

  1. Bush sender flere soldater til Irak

  2. Bush vil legge fram Irak-strategi

  3. Demokratene avviser Bushs Irak-plan

  4. Han gir viktig Irak-rapport til Bush i dag

  5. President George W. Bush talte til nasjonen: - 20.000 soldater skal hjem fra Irak

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder