SLAKTES: Jan Burck i German Watch slakter Norges nasjonale klimapolitikk. - Jens har muligheten til å forbedre seg, sier norske miljøvernere. Foto: VGTV

Norges klimapolitikk slaktes i miljøranking

BALI (VG Nett) Av verdens 56 største utslippsland, er det bare 14 land som har en svakere nasjonal klimapolitikk enn Norge, hevder to internasjonale miljøorganisasjoner.

Morten Ulekleiv
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL
Germanwatch e.V. | HINSEHEN. ANALYSIEREN. EINMISCHEN.

- Som verdens rikeste land burde Norge være helt i teten av en slik liste. Men det har vært en sviktende innsats fra mange regjeringer opp gjennom årene, sier leder Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet til VG Nett.

KLIMABLOGGEN:- Det haster med å komme i gang

Miljøvernorganisasjonene Climate Action Network og German Watch presenterte sin årlige klimaranking på Bali i dag. Der tar de for seg totalutslippene, utslippsutviklingen og klimapolitikken til de 56 landene i verden som står bak 90 prosent av verdens klimagass-utslipp. Norge havner på en 16. plass på listen. Det er opp fire plasser fra i fjor, men vi stemples fortsatt som en middelmådig klimanasjon.

- Det er bra at Norge avanserer fire plasser, men dere er et rikt land og burde score enda høyere. Dersom Norge vil avansere på listen, er det spesielt den nasjonale politikken som må forbedres. Her scorer Norge veldig lavt, sier Jan Burck i German Watch til VG Nett.

- Verdensmestere i tomprat

Norge scorer høyt på sin internasjonale klimapolitikk, men nasjonalt er det faktisk bare 14 av de 56 vurderte landene som scorer dårligere enn Norge på nasjonal klimapolitikk. Det er norske miljøvernere overrasket over.

- Norge har mye å bidra med internasjonalt, men det er langt fra sannheten når Jens Stoltenberg skryter av at vi har verdens mest ambisiøse klimapolitikk. Det trengs kraftige tiltak på hjemmebane, sier Bård Lahn i Natur og ungdom.

- Vi har lenge vært verdensmestere i tomprat. Nå er det tid for handling. Jeg håper Stoltenberg, Solheim og Halvorsen har med seg noe konkret som vil bidra til raske utslippsreduksjoner, når de kommer til Bali, sier Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet.

Den 18. desember skal klimameldingen opp til debatt i Stortinget. Regjeringen har lenge sagt at de ønsker et bredt forlik i Stortinget, men nekter å ta med Frp inn i klimaklubben. Da regjeringen og opposisjonen i Energi- og miljøkomiteen møttes tidligere i uken, fikk regjeringen skarp kritikk for sin klimapolitikk.

SPESIAL:Flere nyheter om klimatrusselen

- Jeg er overrasket over at de ikke kommer oss i møte med et mer offensivt opplegg for å få ned utslippene i Norge. Vi har rekordhøye utslipp i eget land, samtidig som regjeringen har rekordhøy sigarføring når de er i utlandet, for å gi inntrykk av at Norge er et foregangsland, sa leder i energi - og miljøkomiteen på Stortinget, Gunnar Kvassheim (V) til VG Nett.

- Jens bør merke seg den kritikken som kommer mot norges klimapolitikk. Alle partiene i Stortinget virker å være klare for å forbedre politikken. Det står neppe heller på SV eller SP. Jens har dermed muligheten til å forbedre den nasjonale klimapolitikken. Hvis han vil, sier Bård Lahn.

(NB! Saken fortsetter under bildet)

RANKINGEN: Denne grafikken illustrerer hvordan German Watch og Climate Action Network grupperer noen av verdens største utslippsnasjoner. Foto: German Watch

Sverige leder an

Øverst på miljørankingen som ble presentert i dag, troner Sverige, tett fulgt av Tyskland. Også land som India, Mexico, Brasil, Argentina, Latvia, og Indonesia vurderes som bedre miljønasjoner enn Norge. Mest skremmende er det kanskje at syv land som til sammen står bak 55 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser, dominerer bunnen av listen.

BAKGRUNN:Les hele rapporten

Selv om noen få land får godkjent i miljørankingen, påpeker Jan Burck at alle fortsatt har en lang vei å gå.

- Hvis klimapolitikk var en olympisk gren, ville ingen av landene fortjent å stå på toppen av seierspallen, sier Jan Burck i German Watch til VG Nett.

USA ligger nest sist på rankingen. Kun oljelandet Saudi-Arabia vurderes svakere. Når VG Nett spør Burck om hvorfor USA kommer så dårlig ut, rister han oppgitt på hodet.

- President Bush har ikke gjort noen ting for klimaet. Vi håper at en ny president vil ta dette mer på alvor, sier Burck.

Slik vurderes de 56 landene totalt:
1. Sverige, 2. Tyskland, 3. Island, 4. Mexico, 5. India, 6. Ungarn, 7. Storbritannia, 8. Brasil, 9. Sveits, 10. Argentina, 11. Latvia, 12. Belgia, 13. Portugal, 14. Malta, 15. Indonesia, 16. Norge, 17. Danmark, 18. Frankrike, 19. Slovakia, 20. Litauen, 21. Tyrkia, 22. Bulgaria, 23. Marokko, 24. Slovenia, 25. Tsjekkia, 26. Thailand, 27. Romania, 28. Algerie, 29. Spania, 30. Nederland, 31. New Zealand, 32. Kroatia, 33. Sør-Afrika, 34. Iran, 35. Estland, 36. Finland, 37. Østerrike, 38. Hviterussland, 39. Polen, 40. Kina, 41. Italia, 42. Japan, 43. Hellas, 44. Irland, 45. Kypros, 46. Singapore, 47. Ukraina, 48. Kazaksthan, 49. Malaysia, 50. Russland, 51. Sør-Korea, 52. Luxembourg, 53. Canada, 54. Australia, 55. USA, 56. Saudi-Arabia.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder