JUBEL OVER DRAP: Irakiske soldater og en kvinne jubler over nyheten om at al-Qaida-lederen al-Zarqawi (bildet t.h)er drept i et amerikansk angrep. Foto: AFP/Reuters

Iraks statsminister bekrefter at al-Qaida-leder er drept: Al-Zarqawi er drept i luftangrep

(VG Nett) Al-Qaida-lederen Abu Musab al-Zarqawi er drept i et amerikansk luftangrep mot et hus i Bagdad.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Den irakiske statsministeren fortalte om drapet på en pressekonferanse i Bagdad torsdag morgen. Han var sammen med USAs fremste militære leder i Irak, general George Casey, da han fortalte at den ettersøkte terrorlederen ble drept nord i Bagdad.

Applaus
Statsminister Nouri al-Maliki mottok stående applaus for meldingen som er et stort løft for arbeidet mot opprørerne i Irak. Ute i gatene ble budskapet mottatt med glede blant mange av Bagdads innbyggere og soldater. Men det blir likevel advart om at al-Zarqawis gruppe fortsatt vil være operativ, og fortsatt representerer en trussel i Irak.

HVA TROR DU: Vil al-Zarqawis død gjøre situasjonen i Irak bedre? STEM HER!BILDERIGG: Her er Zarqawis mange ansikter.

Omstendighetene rundt drapet på den terrormistenkte jordaneren Zarqawi er fortsatt uklare.

Samtidig kommer det rapporter om at en av Zarqawis fremste medarbeidere er tatt til fange med svært viktige opplysninger al-Qaida.

-Han er ansvarlig for mange tusen dødsfall, sa USAs ambassadør i bagdad, Zalmay Khalilzad, på pressekonferansen om Zarqawis død.

SE VIDEO: al-Zarqawi sender selvmordsbomber i døden.
Mannen som regnes som den hovedansvarlige for terroraksjonene som hindrer Iraks overgang til demokrati, er identifisert både med fingeravtrykk og ved gjenkjennelse, opplyses det på pressekonferansen.

USA har utlovet en dusør på 25 millioner dollar-dusør for opplysninger som leder til al-Zarqawi - den samme dusøren som er utlovet for Osama bin Laden. Det er uklart om det var tips eller angiveri som førte til at al-Zarqawi ble drept.

Al-Qaida-lederen fremstår som fryktløs og uredd, men i en video som amerikanske styrker har fått tak i kan det se ut som a l-Zarqawi ikke er like våpenkyndig som han liker å fremstå som. SE VIDEOEN HER!

VG har tidligere møtt flere av al-Zarqawis slektninger. Les intervjuene her:

* Slik ble al-Zarqawi en fryktet og brutal terrorleder.

* - Vi er stolte av ham!

PÅ VIDEO: Slik presenterte al-Qaida-toppen seg selv på en video da han truet Vesten med flere sanksjoner. Foto: AFP

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder