Farlig fuglevirus har spredd seg til EUs landbruk

Det farlige fugleviruset av typen H5N1 er oppdaget på en fransk kalkunfarm. Det er første gang sykdommen har rammet landbruket i EU-området.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Det franske landbruksdepartementet bekreftet lørdag morgen utbruddet av den farlige H5N1-typen av fugleviruset på en kalkunfarm øst i Frankrike.

Utbruddet er det første i sitt slag på en gård i EU-området, ifølge departementet.

Frankrike er Europas største fjærfeprodusent.

Det ble torsdag funnet omkring 400 døde fugler på farmen i Versailleux i Ain-regionen, og alle de øvrige 11.000 kalkunene på gården ble umiddelbart slaktet. Fem av gårdens ansatte fikk behandling for å hindre at de blir syke.

Farmen hvor H5N1-varianten av fugleviruset nå er bekreftet, ligger 80 kilometer fra stedet hvor en død and som var smittet av det samme viruset, ble funnet for få dager siden. Kalkunene kan ha blitt smittet av fugleskitt fra anda, ifølge en uttalelse fra det franske fjærfeforbundet.

Det er foreløpig bekreftet at fugl i åtte EU-land er blitt smittet av H5N1-viruset, som er oppdaget i Østerrike, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Italia, Slovakia og Slovenia. Inntil lørdagens funn av denne virustypen i franske gårdsdyr, er den kun oppdaget i ville trekkfugler.

Kritisk for industrien

Funnet av viruset på den franske kalkunfarmen kan få store konsekvenser, både for forbrukernes tillit til europeisk fjærfe, og for nasjonale sikkerhetstiltak.

- Det som bekymrer oss - og det er grunnen til at vi har reagert umiddelbart - er at farmen ligger innenfor den beskyttelsessonen vi satte opp for den første anda, sier landbruksminister Dominique Bussereau til fransk fjernsyn.

Det var nemlig også tidligere mistanke om at kalkunfarmen var rammet av det farlige fugleviruset, og bekreftelsen vil være et nytt hardt slag mot fransk fjærfeindustri. Salget av fjærfe har allerede sunket med 30 prosent som følge av fuglevirusmistankene. Industrien fikk seg også et slag da Japan kunngjorde at landet midlertidig stanser importen av fransk fjærfe.

Frankrikes statsminister Dominique de Villepin har lovet over 400 millioner kroner i støtte til de industriene som blir rammet av salgssvikt.

Felles handling i EU

Maria Rauch-Kallat, som er helseminister i EUs formannskapsland Østerrike, understreket fredag at det er nødvendig med samordnet handling fra alle EU-landene i kampen mot fugleinfluensaen.

Hun sa at EU planlegger en samordnet aksjon for å bremse spredningen av viruset, og at utbruddet i Tyrkia har vist at energiske tiltak kan hindre at fugleinfluensaviruset sprer seg.

Fugleinfluensa er først og fremst en fuglesykdom, men siden 2003 har over 90 mennesker mistet livet etter å ha blitt smittet, de aller fleste i Asia der sykdommen oppsto. De er smittet gjennom nær kontakt med syke fugler.

Frykten er at viruset skal mutere slik at det kan smitte fra menneske til menneske. Ekspertene frykter at en slik mutering lettere kan skje i Afrika der mennesker, som allerede har svekket immunforsvar på grunn av underernæring og sykdom, lever i nær kontakt med fjærfe. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder