1 av 4BESØKER BRANNOFRE: USAs president Donald Trump på plass i California. Her sammen med ordfører Jody Jones. SAUL LOEB / AFP

Trump besøkte nedbrent by: – Trist å se

UTENRIKS

Her står Donald Trump i ruinene av byen Paradise etter branninfernoet nord i California. Samtidig fortsetter dødstallet å stige.

Publisert: Oppdatert: 19.11.18 06:55

– Det er veldig trist å se, sa presidenten mens han stirret utover et nedbrent nabolag.

– De forteller meg at dette ikke engang er like ille som det er i andre områder. De sier at noen områder er verre enn dette, at det bare er aske igjen, fortsatte Trump.

Les også: Mistet hjemmet for andre gang i skogbrann

Det hissige branninfernoet, som har fått navnet «Camp Fire», er den dødeligste brannen i Californias historie.

Natt til søndag norsk tid bekreftet politiet at ytterligere fem personer er funnet døde i ruinene, og at dødstallet dermed er oppe i 77. I tillegg er nærmere 1300 personer savnet.

Her står Jhonathan (19) i det som er igjen av huset: «Jeg har ikke ord»

Sheriff Kory Honea sa på en pressekonferanse at listen over savnede stiger fordi myndighetene har ringt tilbake på nødsamtaler som kom inn da brannen for halvannen uke siden. Også e-poster har de besvart, uten at de har fått svar tilbake.

– Det later til at det er flere savnede enn det noen overhodet trodde var mulig, sa Trump før han forlot Det hvite hus lørdag morgen.

Les også: Fanger bidrar til brannslukking 

Da presidenten landet i California ved 10-tiden lokal tid, ble han tatt imot av delstatens guvernør Jerry Brown og påtroppende guvernør Gavin Newson.

De to demokratene ble med Trump mens han reiste rundt og besøkte de store områdene som har blitt slukt av flammene. Byen Paradise var blant de første områdene Trump besøkte. Flesteparten av de omkomne er funnet der.

Fotograf i flammene: – Det var som å være i helvete

Senere dro presidenten til Malibu ved Los Angeles, hvor brannen Woolsley har herjet. Her har tre personer mistet livet, og dermed er det totale antallet omkomne i delstaten på 79 personer.

Får kritikk fra flere hold

Trump ble kritisert kraftig etter denne tweeten forrige uke:

Brian K. Rice, presidenten av «California Professional Firefighters», mente Trumps tweet var på feil sted til feil tid.

– Dårlig timet og nedverdigende for de som lider, sier han til Washington Post.

Også i etterkant av besøket har han fått kritikk.

– Jeg syntes han først burde ha alle fakta på plass, så kan han åpne munnen sin. Vi har folk her som ikke engang vet hvem som er i live, og han er bekymret for at vi må rydde opp i våre skoger? Vi har tusenvis av folk her som sover på bakken uten noe hjem, og han er bekymret for at vi må rydde opp i våre skoger?

Det uttalte 51 år gamle Natalie Smith til Washington Post etter Trumps besøk til det kriserammede området.

Her kan du lese mer om