Her «begraves» Khashoggi uten kiste: – Det er tøft for forloveden

ISTANBUL (VG) Uten en kiste å be ved eller en grav å gå til, tok vennene til den avdøde Jamal Khashoggi farvel med ham. De forteller VG om hvem den saudiske journalisten var.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Utenfor den storslåtte moskeen i Fatih, en konservativ bydel i Istanbul, står tre hvite kister drapert i turkis fløyel. Hijabkledde kvinner gråter over kistene og klemmer hverandre. Fire personer begraves denne regnfulle og høstkalde fredagen, men der kisten til Jamal Khashoggi (59) skulle ha stått, er det tomt.

Han ble drept inne på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober, og fortsatt har ingen funnet liket. Tyrkiske myndigheter mener han ble kvalt til døde, partert og etset bort med syre.

les også

Saudi-Arabia sikter elleve for Khashoggi-drap

– Det er uvanlig å holde en begravelsesbønn når kroppen ikke er der, men skylden for det legger vi på gjerningspersonene. I våre øyne dør aldri martyrer. Jamal vil overleve alle dem som drepte ham, sier Yasin Aktay, Khashoggis venn og president Recep Tayyip Erdogans politiske rådgiver, til forsamlingen.

Flere hundre personer har møtt opp for å ta farvel med Khashoggi på islamsk vis. Blant dem er arabiske journalister og dissidenter, medlemmer av Det muslimske brorskap og tyrkiske politikere.

PRESIDENTENS RÅDGIVER: Yasin Aktay er rådgiveren til president Recep Tayyip Erdogans politiske rådgiver, og var en av Khashoggis venner. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

«Høflig, smart og karismatisk»

– Khashoggi var en veldig høflig, smart og karismatisk mann. Han hadde en sterk personlighet, var svært overbevisende i diskusjoner og intellektuell, sier presidentrådgiver Aktay til VG.

Aktay var en personlig venn av Khashoggi, og ble kjent med ham for ti år siden. Så nære var de to at da Khashoggi skulle på sitt skjebnesvangre møte ved Saudi-Arabias konsulat, hadde han bedt sin forlovede om å kontakte Aktay dersom noe gikk galt.

– Prøvde du å beskytte ham?

– Nei, jeg advarte ham ikke fordi jeg visste ikke at han skulle på konsulatet. Dessuten var han nok ikke så bekymret for hva som kunne skje der inne. Folk blir i verste fall anholdt, men ikke drept på et konsulat, svarer presidentens rådgiver.

Aktay sier at han sist snakket med Khashoggi på telefon et par uker før han døde. I dag holder han jevnlig kontakt med journalistens tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz.

– Hun er svært trist. Det er tøft for henne. Han ble drept rett før de skulle gifte seg, forteller Aktay.

UTPEKT SOM MORDER: Khashoggis støttespillere holder opp plakater der det under bildet av kronprins Mohammed bin Salman står «morder» og ved bildet av Khashoggi står «offer». Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Erdogans rådgiver: «Alle piler peker mot Mohammed bin Salman»

Tyrkiske myndigheter har hele veien ment at drapet på Khashoggi var planlagt og politisk motivert. Ifølge president Erdogan ble drapet planlagt og gjennomført av høytstående personer fra saudisk etterforsknings- og etterretningstjeneste.

les også

Erdogan om Khashoggi-lydopptak: «Selv saudisk etterretning fikk sjokk»

– Tror du kronprins Mohammed bin Salman var ansvarlig for drapet på Khashoggi?

– Vi kan ikke dømme noen før retten har sagt sitt. Men alle piler peker mot ham. Det er naturlig å mistenke ham, svarer Aktay.

Krever svar: «Hvor er liket?»

Turan Kislakci, sjef for den tyrkiskarabiske journalistforeningen, var en av Khashoggis venner og kolleger. I sin tale ved den manglende kisten sa han: «Jamals siste ord var ’jeg blir kvalt’. Det var ikke bare han som ble kvalt til døde, men hele menneskeheten».

– Han ble drept fordi han var en journalist. Fordi han skrev kritiske kommentarer om Saudi-Arabia i Washington Post om hvordan regimet dreper sivile i Jemen og Syria, sier Kislakci til VG.

les også

Derfor ble Khashoggi et mål for saudiske myndigheter

Pluss content

Han er en del av støttegruppen til Khashoggi som nå krever svar om hva som egentlig skjedde 2. oktober:

– De drepte ham og kappet ham opp. Saudi-Arabia – fortell oss sannheten: Hvor er liket? Alt vi krever er rettferdighet.

JOURNALISTLEDER: Turan Kislakci, sjef for den tyrkiskarabiske journalistforeningen, var en av Khashoggis venner og kolleger. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Mener kronprinsen vil bli gud

En annen venn og kollega av Khashoggi er Ahmed Kamel. Den syrisk-palestinske journalisten pleide å opptre i TV-intervjuer med Khashoggi og de to dro på fagkonferanser sammen. Sist gang de møttes var et par uker før drapet.

– Han hadde det bra, men han var veldig i tvil om fremtiden. Han klarte ikke å bestemme seg for om han ville bo i USA eller Tyrkia, sier Kamel.

KOLLEGA: Den syrisk-palestinske journalisten Ahmad Kamel var en av Khashoggis kolleger. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Khashoggi hadde de siste året bodd i selvpålagt eksil i USA, men var i Istanbul for å gifte seg med sin tyrkiske kjæreste da han ble drept. Han oppsøkte konsulatet to ganger; først for å be om noen ekteskapspapirer, så for å hente dem.

– Det var en stor feil å komme tilbake den andre gangen. Saudi-Arabia aksepterer ikke engang én eneste kritisk stemme, sier Kamel, og legger til:

– Mohammed bin Salman nøyer seg ikke med å være diktator. Han vil bli gud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder