Ukrainas marine: Russiske styrker åpnet ild og kapret tre ukrainske skip

Det holdes nå en rekke krisemøter etter at Ukrainas marine ble beskutt av russiske styrker søndag. Russland tok kontroll over tre ukrainske skip. Forholdet mellom de to landene er svært anspent.

 • Henrik Giæver
 • Fredrik Kampevoll
 • Halvor Bjørntvedt
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over ett år gammel

Episoden skjedde ved Kertsjstredet ved Krim-halvøya. Ukrainas president, Petro Porosjenko, kalte inn landets øverste ledelse til et krisemøte i forbindelse med hendelsene søndag kveld, melder AP. Etter møtet ba han landets parlament om å vedta 60 dager militær unntakstilstand.

Natt til mandag ble hele den ukrainske hæren på 250.000 soldater satt i full beredskap, skriver Aftenposten.

SPENNING: Russiske jagerfly fløy over broen som kobler det russiske fastlandet med Krim-halvøya. Foto: Pavel Rebrov / REUTERS

les også

På Krim angrer folk på Putin-støtte

Klokken 17 norsk tid på mandag skal FN møtes for å diskutere situasjonen. Ifølge AFP har Ukraina og Russland bedt om møte i FNs sikkerhetsråd.

Russland har gjenåpnet passasjen gjennom Kertsjstredet mellom den annekterte Krim-halvøya og det russiske fastlandet, ifølge det russiske nyhetsbyrået Sputnik. Det skriver NTB.

Azovhavet og Svartehavet er forbundet gjennom Kertsjstredet.

Økende spenning

Ukraina og Russland har lenge vært i konflikt over Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i 2014.

Søndag meldte nyhetsbyrået Reuters at Russland hindret tre ukrainske marinefartøy fra å entre Azovhavet – bukten nord for Svartehavet – ved å plassere et lasteskip under en russiskkontrollert bro.

les også

Ukrainas utenriksminister til VG: Nordiske land kan spille en rolle i FN-styrke i Øst-Ukraina

Senere på dagen kjørte et russisk kystvaktskip inn i en ukrainsk slepebåt som var sammen med to ukrainske marinefartøy. Sammenstøtet endte med at russerne åpnet ild mot de ukrainske skipene, før de tok fartøyene i fangenskap.

En traktat fra 2003 slår fast at Ukraina og Russland deler Kertsjstredet og Azovhavet.

BESKUTT: I dette bildet, utsendt av Ukrainas marine, ser man to ukrainske båter nær Krim-halvøya. Ukraina hevder å ha blitt beskutt av russiske styrker. Foto: Ukrainas marine, TT NYHETSBYRÅN

– Del av valgkamp

Russland hevder at det hele skyldes en ukrainsk provokasjon, og at ukrainske skip har entret Russlands territorier på ulovlig vis – som en del av president Porosjenkos valgkamp.

les også

Minst 19 drept i angrep på skole på Krim-halvøya

– Det er ingen tvil om at det ble satt i gang med det eneste formålet å tvinge Russland til å stoppe denne provokasjonen og deretter kalle den russiske reaksjonen for aggresjon, skriver Konstantin Kosatsjov, leder i utenrikskomiteen i Russlands føderasjonsråd, på Facebook.

– Dette er en ren provokasjon for å sette Russland i et dårlig lys, sier Vladimir Konstantinov, leder i parlamentet på Krim, ifølge gazeta.ru.

FSB, som er Russlands sikkerhetstjeneste, hevder de snart vil publisere bevis på at dette er en orkestrert provokasjon fra Ukrainas side, skriver Reuters.

Mer om

 1. Russland
 2. Ukraina

Flere artikler

 1. Krise på Krim: – Veldig, veldig alvorlig

 2. Krisen på Krim: NATO-Jens krever umiddelbar løslatelse av ukrainske fartøy

 3. Ukraina nekter russiske menn adgang til landet

 4. Trump truer med å avlyse møte med Putin

 5. Ukrainas president erklærer unntakstilstand - blir beskyldt for å innskrenke demokratiet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder