STORT FUNN: Et udatert foto publisert av det greske kulturdepartementet tirsdag viser rester av vegger og gulv, trolig etter hus, i den tapte gamle byen Tenea. Foto: Det greske kulturdepartementet via AP

«Tapt» by funnet av arkeologer i Hellas

Arkeologer har funnet de første håndfaste restene etter en tapt by som de gamle grekerne antok var en bosetting dannet av trojanske krigsfanger.

  • frode.kvam@ntb.no

Utgravinger fra september til begynnelsen av oktober i den sørlige greske regionen Peloponnes viste seg å være «bevis på den gamle byen [Teneas] eksistens», opplyste det greske kulturdepartementet tirsdag. Tenea er hittil stort sett kjent gjennom gamle tekster.

les også

Verdens eldste intakte skip funnet på 2000 meters dyp

Funnene omfatter vegger etter bygninger, krukker, marmor- eller steingulv i bygninger, en spillterning og over 200 mynter som er datert fra perioden fra det fjerde århundret før Kristus til slutten av romertiden.

Fikk du med deg? UiB-forskere skal ha funnet verdens eldste tegning

En krukke som inneholder levninger av to menneskefostre ble også funnet i en av bygningenes fundamenter, noe som er uvanlig, ettersom de gamle grekerne pleide å begrave sine døde på organiserte gravsteder utenfor bymurene.

les også

Jente (8) med spektakulært arkeologisk funn: «Pappa, jeg fant et sverd!»

Lite er kjent om Tenea, bortsett fra gamle referanser i noen tekster der det knyttes forbindelser til Troja og antakelser om at Trojas krigsfanger fikk tillatelse til å grunnlegge byen.

Historisk funn: Tungtvannskjelleren på Rjukan funnet intakt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder