OPPTØYER: Over 5000 demonstranter deltok i opptøyene mot den franske regjeringens planer om nok en gang å øke avgiftene på diesel og bensin. Foto: ALAIN JOCARD / AFP

Macrons regjering utsetter omstridt avgiftsøkning

Frankrikes statsminister Édouard Philippe bekrefter nå at den omstridte avgiftsøkningen av bensin og diesel blir utsatt.

Det er NTB som melder om at økningen blir utsatt, basert på kilder fra nyhetsbyrået AFP.

Målet med regjeringens retrett er å få en slutt på de voldsomme protestene som har herjet de siste par ukene. I tillegg til utsettelsen, vil regjeringen innføre tiltak for å bedre levestandarden for lavinntektsfamilier, melder AFP.

I helgen skapte planene om å øke avgiftene på diesel og bensin voldsomme protester mot president Emmanuel Macrons regjering. Ifølge AFPs kilder vil Macrons regjering tirsdag kunngjøre at avgiftsøkningene ikke vil tre i kraft fra 1. januar som planlagt.

SATT I BRANN: Brannmannskapene jobbet iherdig med å slukke brann i flere biler under opptøyene i Paris i helgen. Foto: STEPHANE MAHE / X02520

les også

Macron innkaller til hastemøte etter Frankrikes verste gateuro på flere år

Massedemonstrasjonene som oppsto lørdag var de verste i Frankrike på flere år. 133 personer ble skadet og hele 412 personer ble innbrakt av politiet etter opptøyene i Paris’ gater.

SVARTE DEMONSTRANTENE: Opprørspolitiet svarte helgens demonstranter i Paris med vannkanoner og tåregass. Foto: Kamil Zihnioglu / TT NYHETSBYRÅN

Frankrikes president Emmanuel Macron innkalte søndag statsminister Édouard Philippe og innenriksminister Christophe Castaner til hastemøte for å diskutere sikkerhetssituasjonen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble det da vurdert om det skal innføres unntakstilstand for å hindre ytterligere opptøyer.

les også

Over 100 skadet – demonstranter i Paris møtt med tåregass, sjokkgranater og vannkanoner

President Macron kom tilbake til Frankrike fra G20-toppmøtet i Argentina søndag morgen og dro deretter ut for å sjekke skadeomfanget etter opptøyene.

– Vold er uakseptabelt, sa presidenten, som varslet alvorlige konsekvenser for de ansvarlige.

SKREMT: En beboer i Paris sentrum ser ut av vinduet på opptøyene på gaten utenfor huset sitt. Foto: ZAKARIA ABDELKAFI / AFP

Om lag 5500 demonstranter deltok i lørdagens protestaksjon. Flere biler ble satt i brann, og en bygning langs paradegaten Champs-Élysées ble påtent. Politiet brukte tåregass og vannkanoner mot demonstranten, mens demonstrantene svarte med å kaste steiner og stokker mot politiet.

Demonstrantene kommer fra en protestbevegelse som kaller seg De gule vestene, og dette var tredje helg på rad at demonstrantene tok til gaten mot myndighetenes planlagte avgiftsøkning på bensin og diesel med henholdsvis 1 cent (8 øre) og 4 cent (32 øre).

Under Macron har denne avgiften allerede økt kraftig. De gule vestene har også sendt et krav på ytterligere 40 punkter med krav om sosiale reformer til parlamentet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder