Fire døde og over 40 skadet etter kraftig eksplosjon i Paris: – Folk løper blodige rundt

PARIS (VG) Et bakeri i sentrum av Paris ble tidlig lørdag morgen rammet av en kraftig eksplosjon. Tre personer har mistet livet, og over 40 er skadet, etter det som trolig er en gasslekkasje.

Bilder fra stedet viser kaotiske scener og store ødeleggelser, og bygningen er i brann. Vinduer på bygningene rundt er blåst ut.

Myndighetene forteller tidlig lørdag ettermiddag at to personer er bekreftet omkommet. Ifølge AP har to personer fra brannetaten mistet livet. Samtidig er over 40 personer skadet, melder AFP. For ti av dem skal tilstanden være alvorlig.

Den franske innenriksministeren meldte først at fire personer hadde mistet livet, men tallene ble kort tid etter nedjustert til to.

Ved 15.50-tiden melder flere spanske medier at Spanias utenriksdepartement bekrefter at en spansk turist også har mistet livet i eksplosjonen, som oppjusterer dødstallet til tre døde. Ifølge El Confidencial døde kvinnen av skadene.

Søndag ettermiddag melder AFP at en fjerde person har blitt funnet død etter eksplosjonen.

– Veldig alvorlig

Eksplosjonen, som trolig skyldes en gasslekkasje, fant sted rundt klokken 09 lokal tid, i et bakeri innenfor det niende arrondissement, på hjørnet av rue de Trevise og rue Saint-Cècilie, skriver Le Parisien. Ifølge AFP er området et bolig- og shoppingområde. Bakeriet skal ha vært stengt lørdag.

Rundt 200 brannmannskaper jobbet i morgentimene med å hente ut skadede og slukke brannen. Ifølge nyhetsbyrået AP ble flere personer dratt ut av vinduer i den brennende bygningen.

– Vi vet ikke mer enn at eksplosjonen er veldig alvorlig, og at brannvesenet jobber hardt for å sikre stedet, sier en politimann til VGs reporter på stedet.

– Er alle evakuert ut av bygningen?

– Det kan jeg ikke si med sikkerhet, vi må vente til de er ferdige der inne, sier politimannen.

Ruter knust mange kvartaler rundt

VGs reporter på stedet forteller at gaten, som huser mange hyggelige kafeer og spisesteder, er sperret av. Røyk pumper fortsatt ut av vinduene i bygget. Det ligger rester av knuste ruter i gatene rundt.

VG snakker med to unge damer som er tullet inn i tepper. Mens de blir brakt inn i en ambulanse forteller de at de var inne i en av bygningene i gaten da det smalt.

Myndighetene har satt opp to telt i en gate i nærheten av der eksplosjonen skjedde. Her tar de imot folk og tilbyr psykologisk og medisinsk hjelp til de som var i nærheten.

VGs reporter får ikke komme inn i teltene, men 28 personer får behandling der nå – blant dem en gravid kvinne.

– Sjokk fra en eksplosjon kan ha ettervirkninger i flere timer etterpå, sier Vincent fra Protection Civile, organisasjonen som har satt opp teltene, til VG.

Jacob (26) og Anthony (32) bor noen gater fra der eksplosjonen skjedde. De var på vei til den lokale synagogen, som ligger tre kvartaler fra eksplosjonsstedet, for å be da de hørte smellet.

– Vi kjente det riste helt dit vi bor. Da vi kom til synagogen så vi at alle vinduene hadde knust, forteller de til VG.

Våknet til eksplosjonen

– Jeg våknet til eksplosjonen rundt klokken ni. Vinduene på hotellrommet knuste og taket falt ned i ansiktet mitt. Jeg søkte dekning på badet og ringte mamma, sier en nordmann som oppholder seg i Paris til VG.

Han forteller at hotellet han bodde på ligger rett overfor bakeriet der eksplosjonen skjedde.

Mannen søker nå dekning på et hotell lenger vekk fra der eksplosjonen inntraff. Han er uskadet. Ved siden av han sitter en engelsk kamerat og får behandling for store kuttskader i ansiktet.

– Folk ligger nede, mange løper blodige rundt og er i sjokk. Flere utfører hjerte og lungeredning og mange har kuttskader, sier nordmannen.

– Mange er blodige

Norske Petter Nilsen (19) og kjæresten var på hotellet Hotel Maxim Folies i Paris da eksplosjonen skjedde. Hotellet ligger i kort avstand fra bakeriet.

– Vi var på rommet og så kom det et smell. Vi kjente bevegelse i hele rommet. Da vi gikk ut fra hotellet var vi på innsiden av sikringene. Brannmenn løp forbi oss, og vi så flere folk på bårer, sier Nilsen til VG.

Han forteller at brannvesenet nå jobber med å hente ned folk med stige.

– De er mye brannvesen og politi her. Mange blir båret av gårde på båre, og mange er blodige, sier nittenåringen.

VÅKNET TIL SMELLET: Elise Tingvoll (24) våknet til eksplosjonen i Paris lørdag morgen. Her står hun utenfor sperringene. Foto: Privat

– Det ristet i hele rommet da jeg våknet i dag tidlig. Det var et sjokk å våkne til, og man lurer med en gang på om det er terror. Da vi fikk avkreftet dette klarte vi å roe oss, sier Elise Tingvoll (24) til VG.

Tingvoll har bodd i Frankrike i fire år og forteller at det allerede var en spesiell stemning i Paris, på grunn av at det er meldt store Gule vester-demonstrasjoner i Paris lørdag.

Bakeriet befinner seg cirka 1 kilometer fra operaen, og eksplosjonen kunne høres over store deler av sentrum.

Politiet ber folk om å holde seg unna området og la politi, brann- og ambulansepersonell komme frem til ulykkesområdet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder