REISER: Toppleder Kim Yong-chol ble observert på en flyplass i Beijing tirsdag. Han skal derfra ha reist videre til USA. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trump bekrefter: Nordkoreansk toppleder til USA

Kim Yong-chol, viseformann i sentralkomiteen i Nord-Koreas styrende parti, er på vei til USA.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det er det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som tirsdag morgen meldte at Kim Yong-chols navn sto på en passasjerliste på et fly fra Beijing til Washington i dag. Senere kom det frem opplysninger om at flyet skulle lande i New York.

Tirsdag formiddag bekreftet president Donald Trump at Kim var på vei til New York, for å delta i forberedende møter om det forestående toppmøtet mellom Trump og Kim Jong-un.

– Det er møter som for øyeblikket finner sted angående toppmøtet, og mer. Kim Yong-chol, viseformann i Nord-Korea, er på vei til New York. Solid respons på brevet mitt, takk, skriver Trump på Twitter.

Yonhap skrev at Kim møtte kinesiske tjenestemenn på flyplassen i Beijing før han dro videre til USA, og siterer en anyonym kilde.

Les også: Donald Trump sier USA er på plass i Nord-Korea for å forberede møte

Kim Yong-chol er en tidligere etterretningssjef som anses å være Kim Jong-uns høyre hånd, ifølge Time magazine. Han var involvert i møtet mellom den nordkoreanske ledelsen og den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo i april.

På forhånd spekulerte flere medier om Kim Yong-chols besøk på amerikansk jord er et ledd i planleggingen av møtet mellom de Donald Trump og Kim Jong-un. Møtet har den siste tiden vært gjenstand for mye usikkerhet og nye vendinger.

For øyeblikket ser den opprinnelige planen mer lovende ut, som var et møte i Singapore den 12. juni. Planen fikk et kraftig tilbakeslag da dialogen mellom Trump og Kim forverret seg i forrige uke, men nå har de diplomatiske samtalene tatt seg opp igjen.

HØYRE HÅND: Yong-chol satt ved bordet da Nord-Koreas leder Kim Jong-un var i samtaler med den sørkoreanske presidenten Moon Jae-in i forrige uke. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder