KAN SITTE TIL 2029: Dersom Recep Tayyip Erdogan blir gjenvalgt 24. juni, kan han bli sittende som president til 2029. Her fra en støttedemonstrasjon for Gaza i Istanbul 18. mai. Foto: OZAN KOSE / AFP

Dette er Tyrkias sterke mann

ISTANBUL (VG) Recep Tayyip Erdogan (64) er arbeiderklassegutten, fotballspilleren og imam-studenten som kjempet seg til makten. Vi har besøkt hans gamle nabolag.

 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over to år gammel

Tyrkia står overfor ett av sine mest avgjørende valg noensinne når landet går til valgurnene 24. juni. Foreløpige meningsmålinger tyder på at det kan bli jevnere enn forventet. Dersom Erdogan går av med seieren, blir han den mektigste presidenten i landets historie takket være en grunnlovsendring som samler nærmest all makt i presidentens hender.

Opposisjonen advarer mot at Erdogan fører Tyrkia mot et enmannsvelde. Kritikere i Vesten omtaler ham som en diktator. På hjemmebane splitter han folket i to. Hvem er han egentlig?

Født inn i trange kår

Recep Tayyip Erdogan ble født 26. februar 1954 i den fattige arbeiderklassebydelen Kasimpasa i Istanbul. Her vokste han opp i en søskenflokk på fem. Moren Tenzile var hjemmeværende, faren Ahmet var skipper. Faren beskrives som en myndig og autoritær skikkelse. En gang skal han ha hengt opp Erdogan i taket etter armene fordi han bannet. «Etter det bannet jeg aldri igjen», har Erdogan fortalt New York Times.

I Kasimpasa blir Erdogan nærmest forgudet. De fleste VG snakker med hevder å kjenne Tayyip, som de kaller ham, og anekdotene sitter løst.

les også

Her elsker de «Tyrkias sterke mann»

– Jeg satt på restaurant og drakk raki (tyrkisk anisbrennevin journ.anm.) da Erdogan kom forbi, klappet meg på ryggen og sa: «Må Gud hjelpe deg», forteller kaféeieren Kemal Ülker (68) med et smil.

– Han ringte meg på bursdagen sin i 2016 og ba om å få komme å spise kebab. Han tok med seg hele staben sin. Han spiser alltid döner og drikker ayran (yoghurtdrikk journ.anm.) sier Sükru Karabagli (64), kebabrestauranteieren på Erdogans stamsted Sait.

– Han var en super nabo. Han hjalp alle i nabolaget. Da en fattig dame i første skulle føde, kjørte Tayyip henne på sykehus og betalte alt. Han er et godt menneske, forteller Huseyin Ustunbas (68).

Han tar oss imot i bygården der Erdogan bodde inntil han ble borgermester i Istanbul i 1994. Fasaden er prydet med et enormt Erdogan-portrett og inne i Ustunbas’ stue finnes endatil tre bilder av ham.

Presidentens gamle nabo deler historie etter historie. Som da Erdogan kom hjem sent fra et politisk møte og hadde låst seg ute.

– Han ville klatre ned fra balkongen min. «Er du gal, du kan falle og dø!» advarte jeg, men han svarte» «Jeg er en troende mann. Hvis min tid er kommet, er det greit». Erdogan er fryktløs. Selv med en pistol mot tinningen, er han ikke redd, forteller Ustunbas.

les også

Slik driver han valgkamp fra fengselet

Han er helt overbevist om at Erdogan vil bli gjenvalgt.

– Han kommer garantert til å vinne. Det er allerede avgjort. Ikke tro det du ser på TV.

Han kommer ikke til å bli noen diktator, ingen Hitler, Franco eller Mussolini. Det vil hverken han eller vi.

Erdogans gamle nabo får støtte av presidentens parlamentariske rådgiver.

– Uansett hva du måtte høre om diktatur eller lignende, glem det, det er propaganda. Han kom ikke til denne posisjonen ved et statskupp. Han kom til makten gjennom krevende demokratiske prosesser, fortalte Yasin Aktay til VG i Ankara nylig.

Røtter fra Svartehavet

Gjennom oppveksten reiste familien Erdogan ofte til foreldrenes hjemtrakter i landsbyen Güneysu langs den konservative Svartehavskysten. Deler av slekten hans bor der fortsatt.

les også

Slik er Erdogans fjellby

– Han var en ledertype allerede da vi var barn. Han var litt mer moden enn oss andre, og var en som likte å imponere, fortalte Ismail Erdogan (63), presidentens tremenning, da VG besøkte Güneysu i fjor høst.

Sendt på imam-skole av sin strenge far

Den konservative faren Ahmet sendte sønnen på Koran-skole og senere på en såkalt Imam Hatip-skole, en offentlig skole som utdanner imamer.

les også

Valget i Tyrkia: Disse vil ta makten fra Erdogan

Mot farens vilje dyrket Erdogan sine to hobbyer: Fotball og politikk. Erdogan var spiss på det lokale laget Kasimpasa, og var på et tidspunkt etterspurt av storlaget Fenerbache – men da satte faren foten ned.

Fengslet for å lese et dikt

Der han forble semiproff som fotballspiller, skulle politikkarrieren få helproffe bein å stå på. Men hindringene var mange.

I 1994 ble Erdogan valgt til borgermester i Istanbul for det islamistiske Velferdspartiet, men i 1998 ble partiet forbudt og oppløst etter anklage om å være en trussel mot det sekulære Tyrkia. Selv ble han dømt til fire måneders fengsel for å ha resitert et religiøst dikt under et politisk møte.

les også

Motkandidat: Han er Tyrkias nye håp

Erdogan innså at han måtte tone ned det religiøse budskapet, og i 2001 gjorde han comeback ved å danne et nytt parti: Det moderate islamistpartiet Rettferds- og utviklingspartiet (AKP). AKP har sikret ham makt siden 2003, først som statsminister, senere som president.

Avholdsmann

Privat er Erdogan en troende mann som hverken rører alkohol eller sigaretter. Han giftet seg med hijabkledde Emine i 1978, og sammen har de fire barn. Erdogans sønn Necemettin er en forretningsmann med tette bånd til regjeringen og svigersønnen Berat Albayrak er energiminister.

Erdogan vokste opp som én av folket, men i dag bor han i et presidentpalass i hovedstaden Ankara som er nesten 50 ganger større enn Det hvite hus.

les også

Hun vil bli Tyrkias første kvinnelige president

Den karismatiske Erdogan

Erdogan er kjent som en karismatisk politiker og en glødende taler. Han står for en konservativ sosialpolitikk og en liberal økonomisk politikk. Av statsvitere blir han omtalt som en pragmatisk og uberegnelig populist.

Valget 24. juni vil kunne bli den ultimate seier for Erdogan. Om han mot formodning taper, vil Tyrkia gå et dramatisk regimeskifte i møte.

Les også

 1. Norges Amnesty-sjef i Tyrkia: – Her kan man ikke heve stemmen

  ISTANBUL (VG) Etter åtte måneder i fengsel ble Tyrkias Amnesty-leder løslatt. John Peder Egenæs kaller det en halv seier.
 2. Han har sultestreiket i 230 dager

  ANKARA (VG) Den tyrkiske barneskolelæreren Semih Özakça (28) nekter å spise før han får tilbake jobben.
 3. Berkin (15) er såret som aldri gror

  ISTANBUL (VG) Over fire år er gått siden tyrkisk politi skjøt tenåringen Berkin Elvan i hodet med en tåregasspatron.
 4. Krise i tyrkisk økonomi: – Vi må svelge bitter pille

  ISTANBUL (VG) Den tyrkiske sentralbanken motsetter seg president Recep Tayyip Erdogan, i et forsøk på å redde valutaen.
 5. Sendt med tvang til Kabul – endte på fabrikk i Tyrkia

  ISTANBUL (VG) Enayatullah ble returnert fra Norge til Afghanistan. Nå lever han ulovlig i Tyrkia og tjener 50 kroner…
 6. Tyrkias EU-drøm lever farlig

  ISTANBUL (VG) Tyrkia drømmer fortsatt om EU-medlemskap, men sklir stadig lenger vekk fra unionen.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Recep Tayyip Erdogan

Flere artikler

 1. Pluss content

  Erdogans barndom: Tyrannisk far, islamsk skole og fotball-hemmelighet

 2. Pluss content

  Ekspertenes analyse: Derfor ble Erdogan gjenvalgt

 3. Raser mot Erdogan – omvalg i Istanbul

 4. Tyrkia: For 86 år siden ble moskeen museum – nå annulleres avgjørelsen

 5. Erdogans nederlag

Fra andre aviser

 1. Erdogan får fem nye år som president. Tilhengerne feirer seieren i gatene.

  Aftenposten
 2. Erdogan tar Tyrkia ett steg nærmere diktaturet

  Aftenposten
 3. Tyrkerne stemte for fremtiden: – Dette avgjorde mitt valg

  Aftenposten
 4. Nå avgjør tyrkerne: Ja eller nei til Erdogan

  Aftenposten
 5. «Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

  Aftenposten
 6. Erdogan vil omgjøre Hagia Sofia til moské

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder