PÅ VEI MOT EUROPA: Flyktninger avbildet i det libyske byen Bani Wahlid. For mange stopper reisen her, etter at byen er blitt et senter for menneskehandel.
PÅ VEI MOT EUROPA: Flyktninger avbildet i det libyske byen Bani Wahlid. For mange stopper reisen her, etter at byen er blitt et senter for menneskehandel. Foto: ISMAIL ZITOUNY / X02857

Holdt fanget av menneskehandlere: Mange ble skadet og flere skal ha blitt drept under dramatisk flukt

UTENRIKS

I kuleregnet fra menneskehandlerne som holdt dem fanget, klarte mer enn 100 emigranter og flyktninger å rømme fra sine kidnappere 23. mai. Flere ble drept og 25 skadet.

Publisert:

Hendelsen fant sted i den libyske byen Bani Wahid, en by beliggende 145 kilometer sør for byen Tripoli, og som har blitt et sentrum for menneskehandel og -smugling av flyktninger fra landene sør for Sahara.

Ifølge den franske utgaven av Leger uten grenser, Medicins sans frontieres (MSF), er de fleste overlevende tenåringer fra Eritrea, Etiopia og Somalia på flukt alene mot et nytt liv i Europa. Mange svært traumatisert.

De overlevende forteller at de over lengre tid – noen i opptil tre år – har blitt holdt fanget av menneskehandlere, og solgt flere ganger mellom de to byene Nesma og Bani Wahlid i Libya, før de onsdag kveld klarte å rømme.

Ifølge dem skal 15 mennesker ha blitt drept under fluktforsøket, og minst 40 personer, de fleste kvinner, skal fortsatt være i fangenskap, skriver Reuters.

MSF skriver at mye tyder på at flyktningene har vært holdt fanget i forferdelige forhold, og beskriver kropper fulle av arr, brannmerker og gamle infiserte sår.

På et sykehus i Bani Walid jobbet MSF sammen med de ansatte for å gi de 25 sårede behandling for skadene de pådro seg under flukten. Syv av dem med alvorlige skuddskader og mange brudd.

– Alle nødvendige tiltak må bli satt inn for å sikre disse pasientene den nødvendige behandlingen, og for å beskytte disse ekstremt sårbare menneskene fra ytterligere smerte, etter å ha overlevd slike grusomheter, sier Christophe Biteau, leder for MSFs oppdrag i området.

FNs byrå for emigrasjon og flyktninger sier i en uttalelse at tenåringene ble hold fanget av Mousa Diab – «en notorisk menneskesmugler», og mener tallet på mennesker fanget i området er flere hundre, skriver Reuters.

Til sin egen organisasjon, MSF, uttalte Biteau tidligere i mai at de ikke aner hvor mange som blir holdt fanget, men at kidnappinger av emigranter og flyktninger ikke bare er vanlig, men også økende.

Her kan du lese mer om