FUNNET I 1998: Dinosaurfoten ble funnet i 1998, men ikke identifisert før 20 år etter. Her med en student fra University of Kansas som var en del av arbeidet med å grave fram «big foot». Foto: KUPV archives

Gigantisk dinosaurfot funnet i USA

Forskere har funnet beinrester fra det som antas å være fra den langhalsede arten Brachiosaurus. – Dette er en eksepsjonelt stor fot, sier forskeren Anthony Maltese.

nina.holand@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Beinrestene fra dinosaurfoten ble funnet i delstaten Wyoming i USA under flere halebein og utgjør en fot på en snau meter i diameter.

Skjelettet antas å stamme fra den planteetende arten Brachiosaurus, som er kjent for sin lange hals, og som levde for om lag 150 millioner år siden. Funnene er publisert i tidsskriftet PeerJ.

les også

130 års kunnskap om dinosaurene kan være feil

– Dette er en eksepsjonelt stor fot, større enn alle beinrestene som er funnet fra langhalser, sier Anthony Maltese ved Rocky Mountain Dinosaur Resource Centre i Colorado, som har ledet forskningen.

BRACHIOSAURUS: Den planteetende arten er 150 millioner år gammel og er kjent for sin lange hals.

– Jeg får stadig spørsmålet om hva som er den største, lengste, hvilket som helst superlativ, dinosauren som noen gang har eksistert, og i dette tilfellet kan jeg nå faktisk gi et svar.

Ikke den største

For å danne et bilde av hvor stort dette dyret var, så måler lårbeinet alene hele 2,07 meter. Likevel er ikke Brachiosaurusen i Wyoming den største dinosauren som noen gang er oppdaget. Det er tidligere funnet fossiler av det som trolig er enda større dyr, men dette er altså den største foten.

les også

Forskere: Vi har rekonstruert dinosaurer feil hele tiden

– Det finnes både spor og skjeletter fra Australia og Argentina som ser ut til å stamme fra enda større dyr, men disse enorme skjelettene ble funnet uten føttene, sier Emanuel Tschopp, som også deltok i studien. Han er postdoktor ved paleontologiavdelingen ved American Museum of Natural History.

– Dette beistet var helt klart et av de største som noen gang befant seg i Nord-Amerika, fortsetter han.

– Spennende

les også

Slik skal de løse gåten om Loch Ness-monsteret

Pluss content

Funnet utvider dermed det antatte området hvor denne arten befant seg. Det betyr at Brachiosaurus oppholdt seg i et større område mellom Utah og Wyoming, sier Maltese.

– Brachiosaurus er en ganske sjelden dinosaurart, derfor er det å kunne utvide deres geografiske rekkevidde med flere hundre kilometer spennende, og det kan også hjelpe oss å forstå dem bedre.

les også

Kjøpte 150 millioner år gammel dinosaur!

Maltese og flere kolleger ved universitetet i Kansas fant foten, kalt Bigfoot, allerede i 1998. Men siden har både jobb og livet generelt kommet i veien, forklarer han.

– Det ble veldig vanskelig å finne tid til å fortsette arbeidet med litteraturen for å kunne fullføre prosjektet. Heldigvis, ved å somle, fikk jeg muligheten til å sette sammen et helt rått team av internasjonale forskere, samt ta i bruk 3D-skanning av alle beina for å produsere de beste dataene av en dinosaurfot så langt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder