Riksrett mot Clinton

WASHINGTON: Representantenes hus gikk lørdag inn for å reise riksrett mot USAs president Bill Clinton.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Avstemningen fulgte tett på partiskillet, men fem demokratiske folkevalgte sviktet sin president og stemte med republikanerne. Senatet innleder trolig riksrettssaken tidlig på nyåret, men ikke noe tyder på to tredels flertall for å avsette Clinton.

Derimot vil trolig presset for at han skal trekke seg frivillig, øke kraftig.

Forslaget om å tiltale presidenten for mened ble fattet med 228 mot 206 stemmer. For en måned siden mente demokratene at et flertall for riksrett var utenkelig etter partiets gode resultater i kongressvalget. Men bare fem republikanere brøt med partiledelsen da tiltalen for å ha løyet til spesialetterforsker Ken Starrs storjury kom først til votering.

Kattepine
Kongressen forkastet tiltale for mened da Clinton ble avhørt av Paula Jones' advokater i januar med 229 mot 205 stemmer.

Flertallet mente at selv om presidenten utvilsomt førte dommer og advokater aktivt bak lyset, manglet det håndfaste bevis på kvalifisert mened. Tiltalepunktet om påvirkninger av vitner for å hindre etterforskning ble vedtatt, mens det siste punktet om maktmisbruk, ble nedstemt med klart flertall.

I dette hundreår er ingen president stilt for retten i Senatet, selv om det åpenbart ville blitt Richard Nixons skjebne om han ikke hadde trukket seg da justiskomiteen med flere republikanske stemmer i 1974 foreslo tiltalepunkter for Watergate-skandalen.

Nå er Senatets flertall i en åpenbar kattepine. Jakten på Bill Clinton har allerede kostet partiet to nøkkelspillere på Capitol Hill, Livingston og Newt Gingrich, som trakk seg fra ledelsen av Representantenes hus etter valkgnederlaget og skulle overlatt klubben til den utpekte etterfølgeren når den nye Kongressen trer sammen 6. januar.

Vitner
Hvis man skal føre bevis for at presidenten løy da han 17. august innrømmet et upassende forhold til Monica Lewinsky men benektet at han hadde berørt henne intimt, kan det vanskelig gjøres uten vitner som var til stede da presidenten fikk munnsex av sin unge medarbeider.

Lydbåndopptagerske Linda Tipp står også høyt på vitnelisten. Dermed er det to klare muligheter til å avslutte de nasjonale og private ydmykelsene før USA gjør seg enda mer til latter.

Republikanerne mener Clinton bør trekke seg og overlate embetet til visepresident Al Gore. Eller Senatet kan avbryte rettssaken etter noen få dager og samle seg om en kraftig avskyresolusjon mot Clinton, med mange demokratiske stemmer. Foreløpig har lite tydet på vilje til kompromiss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder