GODE NYHETER: Den avsatte parlamentspresidenten Carles Puigdemont kunne fornøyd følge opptellingen av stemmene i valget fra eksil i Brussel. FOTO: AFP

Uavhengighetspartiene vant valg i Catalonia

BARCELONA (VG) Partiene som ønsker et selvstendig Catalonia, får flertall i valget. Carles Puigdemont har gjort et brakvalg fra eksil.

  • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Like før midnatt torsdag ble det klart at de tre partiene som vil ha uavhengighet for Catalonia, tilsammen har sikret seg et rent flertall i det katalanske regionvalget. Minst 68 av parlamentets 135 seter må til for at et parti eller en blokk kan sikre seg flertall i forsamlingen. De tre partiene får 70 seter tilsammen, viser opptellingen av stemmene.

Den avsatte presidenten Carles Puigdemont, som har drevet valgkamp i eksil fra Brussel, har overgått gallupbyråenes forventninger i dette valget. Hans parti ble valgets neste største, med 34 seter.

Unionistpartiet Ciudadanos fikk 36 seter, men unionistfløyen har likevel ikke nok seter til at de får sikret seg makten.

Hva et slik resultat i praksis betyr for regionen, er fortsatt usikkert. Lederne for de to største uavhengighetspartiene sitter henholdsvis i fengsel i Spania og i eksil i Brussel. Dersom Carles Puigdemont kommer til Spania, vil han bli arrestert. Det er ikke kommunisert fra de tre uavhengighetspartiene hvilken retning de vil ta Catalonia.

Et uvanlig høyt antall katalanere gikk til valgurnene torsdag 21.desember, nesten tre måneder etter den ulovlige folkeavstemningen om uavhengighet som utløste voldsbruk fra spansk politi.

Nyvalget, som ble utlyst av Spanias statsminister Mariano Rajoy, ble i stor grad sett på som nok en avstemning for eller mot uavhengighet, da alle de store partiene, med unntak av ett, har tatt klar stilling til hvorvidt de støtter en løsrivelse.

– Dette valget er kanskje det viktigste i Catalonias historie. I denne tiden preget av ekstraordinære hendelser, en avsatt president i eksil, politikere i fengsel og Madrid som tar over styringen av regionen, kreves det at vi får en demokratisk ende på denne konflikten nå, sier Carlos Campusano, talsperson for den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemonts parti, til VG i Barcelona.

5 ting du trenger å vite om konflikten i Catalonia

13.000 sikkerhetspersonell har vært engasjert på valgdagen, og stemmeavgivingen ser denne gangen ut til å ha gått rolig for seg.

Flere artikler

  1. Fullstendig fastlåst i Catalonia

  2. Katalanske politikere vil bli i Brussel

  3. Katalanerne til valg med tårer i øynene

  4. Puigdemont pågrepet av tysk politi

  5. Byen som startet uavhengighetsbølgen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder