INNGIKK AVTALE: Alex Van der Zwaan inngikk en avtale med aktor om å erkjenne skyld, mot mildere straff. Nå er han dømt til 30 dager i fengsel. Foto: LEAH MILLIS / X90205

Nederlandsk advokat dømt i Trump-Russland etterforskning

En nederlandsk advokat er dømt til fengsel, for å ha løyet om sin kontakt med Donald Trumps valgkamp-rådgiver.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den London-baserte nederlandske advokaten, Alex Van der Zwaan (33), er dømt til 30 dager i fengsel og en bot på 156 000 norske kroner.

Han er funnet skyldig i å ha løyet til etterforskerne om sin kontakt med den tidligere Trump-rådgiveren Rick Gates.

33-åringens forsvarer la ned påstand om bøtelegging og utreise fra landet. Men dommeren valgte å fengsle mannen, for å hindre at andre lyver i en så viktig etterforskning, skriver Times.

Van der Zwaan er svigersønnen til en av Russlands rikeste menn, German Borisovich Khan. Khan eier blant annet Russland største kommersielle bank.

les også

Kreml-rådgiver: Trump inviterte Putin til Det hvite hus

Første domfellelse

Nederlenderen er dermed den første personen som blir dømt i FBI sin granskning av angivelig sammensvergelse mellom Trump’s valgkamp-apparat og Russland.

Granskningen er ledet av spesialetterforsker Robert Mueller, som har siktet 19 personer så langt.

Van der Zwaan inngikk i februar en avtale med aktor om å erkjenne seg skyldig mot en mildere straff.

les også

Trumps nye rådgiver oppfordret til cyber-krig

Slettet eposter

Ifølge rettsdokumenter skal Van der Zwaan med «viten og vilje» kommet med usanne uttalelser da etterforskerne stilte ham spørsmål om en rapport utarbeidet i 2012. Rapporten ble utarbeidet av advokatfirmaet han tidligere eide, og som jobbet for det ukrainske justisdepartementet.

I Muellers tiltale står det at 33-åringen «slettet og ellers ikke ga tilgang til eposter etterspurt av spesialgranskernes kontor». Han kom i tillegg med en usann uttalelse om når han sist hadde kontakt med Trump-rådgiver Rick Gates og «person A».

Sistnevnte er ikke blitt identifisert, men sies å være en forretningspartner av Gates og Trumps tidligere valgkampsjef Paul Manafort.

Tiltalen mot ham henviste ikke til valgkampen i 2016.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder