VÅPENLOBBYIST: Marija Butina var aktiv i amerikanske våpenmiljøer. Foto: PRIVAT

FBI: Spionsiktet russer tilbød sex mot jobb

Den amerikanske påtalemyndigheten mener Marija Butina hadde kontakt med russisk etterretning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Russeren Marija Butina ble arrestert i USA søndag, mistenkt for å ha deltatt i «hemmelige innflytelsesoperasjoner». Onsdag avgjorde en domstol at hun fortsatt skal holdes i varetekt.

Ifølge sakspapirene mener den amerikanske påtalemyndigheten at Butina hadde kontakt med den russiske etterretningsorganisasjonen FSB.

les også

Dette er russiske Marija Butina (29) som er siktet for spionasje i USA

«Det er stor risiko for at Marija Butina rømmer, basert på anklagenes natur, hennes forhistorie med tilslørt opptreden, straffen hun risikerer, de sterke bevisene mot henne, hennes internasjonale forbindelser og hennes mangel på reelle bånd til USA», står det i dokumentet.

Ifølge Washington post frykter påtalemyndigheten at Butina enkelt kan søke tilflukt i den russiske ambassaden eller i en hvilken som helst russisk ambassadebil med diplomatskilter.

RUSSISKE KONTAKTER: Marija Butina under et møte med personer tilknyttet den russiske regjeringen. FBI tror hun hadde kontakt med den russiske etterretningsorganisasjonen FSB. Foto: SCANPIX

Sex mot jobb

En av de mer pikante anklagene mot 29-åringen er at hun skal ha tilbudt sex mot en jobb. Butina skal ha bodd sammen med en 56 år gammel mann, som hun skal ha hatt et «personlig forhold» til.

les også

Russiske Marija Butina siktet for konspirasjon og spionasje

Denne personen omtales som «U.S. person 1» i saksdokumentene. Hun skal derimot ikke ha tatt forholdet særlig alvorlig.

«Men dette forholdet representerer ikke noe sterkt bånd til USA, fordi det virker som om Butina anser det som en nødvendig del av sine aktiviteter. For eksempel har hun ved minst én anledning tilbudt en annen enn U.S. person 1 sex i bytte mot en posisjon i en interesseorganisasjon», står det i papirene.

Det er ikke oppgitt hvilken organisasjon det er snakk om, men Butina skal ha deltatt på møter i regi av våpenorganisasjonen National Rifle Organisisation (NRA).

les også

Russisk kvinne (29) tatt for spionasje i USA – kobles til NRA

Russisk kontakt

FBI, som har etterforsket saken, mener Butina har hatt en føringsoffiser i FSB, en arvtager etter den sovjetiske etterretningsorganisasjonen KGB. Blant annet skal hun ha hatt en epostadresse tilknyttet FSB.

FBI hevder også at de observerte at Butina hadde kontakt med en russisk diplomat som det føderale politiet mener var etterretningsoffiser. Denne personen forlot USA kort tid senere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder