FANGET: Redningsmannskaper i grotten der en gruppe ungdommer skal ha blitt sperret inne av store vannmasser.

FANGET: Redningsmannskaper i grotten der en gruppe ungdommer skal ha blitt sperret inne av store vannmasser. Foto: Tassanee Vejpongsa / AP / TT NYHETSBYRÅN

Fortsatt ikke funnet: Frykter ungdommer er fanget i grotte

Redningsmannskaper jobber på spreng for å redde ut en gruppe ungdommer som skal være fanget i en oversvømt grotte nord i Thailand. Nå stiger vannivået.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De 12 unge guttene og treneren deres skal ha befunnet seg i Tham Luang Nang Non-grotten i Chiang Rai-provinsen lørdag ettermiddag, da inngangen til grotten plutselig ble blokkert etter et kraftig regnvær.

les også

Her redder speidere fem seilere fra forlis

Dykkere har siden natt til søndag søkt etter guttene, etter at politiet mottok en savnetmelding fra en mor som meldte at sønnen ikke hadde kommet hjem fra fotballtrening som avtalt. Ifølge moren skal sønnen ha fortalt at fotballaget var på vei for å besøke grotten i Tham Luang-Khun Nam Nang Non Forest Park, skriver nyhetsbyrået AP.

Tirsdag morgen melder Bangkok Post at spesialsoldater skal oppta søket igjen. De skal angivelig ta seg inn åtte kilometer inn i grotten. 17 marinesoldater startet søket klokken 06 mandag morgen, og redningsmannskapet har satt igjen mat og vann i det første kammeret de tok seg fram til. Det er også sagt at de skal igangsette pumping av vann fra et reservoir under grotten for å senke vannivået.

Australske Nine News melder tirsdag morgen at stigende vannivå i grotten hindrer redningsarbeidet. Helikoptre søker også i området etter andre innganger til grotten.

Funnet spor

Ifølge Thai PBS jobber redningsmannskapene ut fra teorien at de savnede ungdommene fremdeles er i live, men at gruppen er fanget innerst i grotten, bak vannmassene.

– Vi fortsetter søket. Vi har funnet noen spor, men ingen personer foreløpig, sier talsmann for det lokale politiet Chote Narin til AP mandag formiddag norsk tid.

Han bekrefter at letemannskapene blant annet har funnet fotspor inne i grotten som trolig stammer fra de savnede guttene. Mandag tok de seg fram til et kammer inne i grotten, men det var tomt. Nå leter de enda dypere.

Narin understreker at guttene er i god fysisk form, og håper det vil hjelpe dem å klare seg i de krevende forholdene i grotten.

Mangler utstyr

Grotten er 6–8 kilometer lang og blir i løpet av regntiden ofte oversvømmet med vann som står fem meter opp fra grottegulvet. Dykkere forsøkte mandag å ta seg frem til et stort kammer, dypt inne i grotten, der redningsmannskapene tror at gruppen kan befinne seg. Kammeret ligger rundt fire kilometer fra grotteåpningen.

Talsmann for nasjonalparken der grotten ligger, Kamolchai Kotcha, sier imidlertid at forsøkene så langt har vært mislykket. Han viser til at åpningen er «ekstremt trang» og at den foreløpig er full av sand og gjørme.

Ifølge politiets talsmann har personer som tidligere har vært innesperret i grotten blitt reddet ut etter at vannet trakk seg tilbake.

– Akkurat nå håper vi at barna er samlet i en gruppe, at de er trygge og venter på redningsmannskapene, sier Noppadol Kantawong, faren til en av de savnede guttene til Thai PBS.

I tillegg til dykkere, er både politiet, militære styrker og frivillige mobilisert for å hente ut guttene. Samtidig skal mangel på utstyr ha forsinket redningsarbeidet, melder lokale medier.

Guttene er mellom 11 og 16 år gamle. Guttenes ryggsekker og sykler skal ha blitt funnet utenfor grotten, og det er funnet håndavtrykk i grotten.

Det er regnsesong i Thailand fra juni til oktober, og politisjef Komsan Saardluan har opplyst til AP at vannivået kan stige opptil fem meter i den perioden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder