UBESTEMT: Skjebnen til de 234 migrantene ombord redningsbåten Lifeline er fortsatt uviss. Foto: Felix Weiss/sea-watch.org

Redningsbåten Lifeline får ja fra Malta

Operasjonssjef Tamino Böhm fra hjelpesorganisasjonen Sea-Watch, beskriver forholdene de 234 migrantene på redningsbåten Lifeline lever under som «umenneskelige». Men nå får båten endelig legge til kai.

 • Julie Vissgren
 • NTB
 • Håvard Kristoffersen Hansen

Artikkelen er over to år gammel

Redningsbåten Lifeline, som opereres av den tyske hjelpeorganisasjonen Mission Lifeline, har siden torsdag blitt nektet å legge til i kai i Malta. Ifølge NTB har seks EU-land i dag sagt seg villige til å ta noen flyktninger hver. Disse er Italia, Hellas, Frankrike, Portugal, Malta og Tyskland har sagt seg villig til å ta noen flyktninger hver.

Flere tyske byer skal ha meldt seg, deriblant Berlin, men ifølge en Twitter-melding fra den tyske politikeren Manuel Sarrazin ( Bündnis 90/Die Grünen ), har ikke den tyske regjeringen kommet til enighet ennå.

SISTE: Onsdag formiddag opplyser imidlertid Maltas statsminister at redningsbåten med 234 migranter om bord skal legge til kai i Malta onsdag ettermiddag, melder AFP.

les også

Dansk skip har satt i land over 100 migranter på Sicilia

Avtalen sto opprinnelig og falt på at Tyskland, med sin innvandringsskeptiske innenriksminister Horst Seehofer, skulle godta avtalen. Den siste Twitter-meldingen fra Mission Lifeline, fra kvart på sju tirsdag kveld, lyder «Vi mottok en melding fra Malta klokken 18 med beskjed om at vi ikke har tillatelse til å innta deres farvann. Vi kan derfor så langt ikke bekrefte det som er spredd i media.»

Klokken 03.24 natt til onsdag tvitrer Mission Lifeline:

«Vi har fremdeles ingen tillatelse til å innta farvann i Malta. Vi har sittet fast med 250 personer i fem dager nå fordi ingen tilbyr oss en trygg havn og ingen EU-land handler. Flere mennesker trenger allerede intesiv medisinsk behandling.»

Inntil videre er de 234 immigrantene fortsatt fanget på sjøen under forhold som operasjonssjef i Sea-Watch, Tamino Böhm, beskriver som inhumane.

– Folk sitter eller ligger overalt på dekk. Det er ikke plass til at alle kan ligge, så mange må sove i sittende stilling. Været har ført til høye bølger og ettersom det er så mange på dekk, er det fare for at noen fort kan dette uti, spesielt med tanke på at deres tilstand er svært redusert – ikke bare fra reisen, men forholdene de levde under før de dro over havet, forteller Böhm til VG om det han var vitne til da han var på befaring på båten søndag .

VENTER: Til EU har kommet frem til en avgjørelse, kan migrantene på båten ikke gjøre annet enn å vente. Foto: Felix weiss/sea-watch.org

Ombord skal 70 være mindreårige, 14 skal være kvinner og det skal også være én baby.

– Mange jeg pratet med, fortalte meg om sine forferdelige opplevelser fra hjemlandet sitt. Folket på båten forstår ikke helt hva som skjer, og de forstår ikke EUs migrasjonspolitikk, som de beskriver som umenneskelig. De er rett og slett er sjokkerte over hvordan EU behandler dem på nåværende tidspunkt. Dette er jo for mange det første personlige møte med Europa, et kontinent de har hørt så mye bra om, som nå gambler med livene deres, sier han.

Han forteller om mennesker med både fysiske og psykiske skader.

– Når det kommer til helsetilstanden deres, har mange brukne bein og hudsykdommer som skabb, etter opphold i interneringsleirene i Libya. Psykisk så vil jeg tro at alle vil trenge hjelp for traumene de har fått som følger av ting de har opplevd før og på reisen.

Gambler med liv

Spania tok forrige uke imot det franske redningsskipet Aquarius, som med over 600 flyktninger og migranter ble nektet å legge til kai av både Malta og Italia. Det vakte kraftige reaksjoner fra andre EU-land og førte til et mini-toppmøte om flyktninger og migranter søndag i Brussel for 16 av EUs medlemsland.

FLEST MENN: Blant de 335 flyktningene fra Libya er bare 14 kvinner. Foto: Felix weiss/sea-watch.org

Partene kom ikke til enighet på møtet, men landene håper å komme til en løsning på EU-toppmøtet om migrasjonskrisen 28. og 29. juni.

les også

EUs dype krise

Brorparten av de flere hundre tusen flyktningene og migrantene som har kommet til Europa det siste året, har gått i land i Italia, som krever at andre EU-land deler byrden.

OVERFYLT: Tomino Böhm forteller at skipet er overfylt og mennesker som sitter tett i tett oppe på dekk. Foto: Felix weiss/sea-watch.org

Om EUs innvandringspolitikk, er Böhm klar i sin tale om hva han mener EU må gjøre.

– Jeg er rett og slett målløs over umenneskeligheten EU har vist i denne situasjonen. Vi trenger en langvarig løsning på problemet, der EU-landene blir enige om hvor mange flyktninger de skal ta i mot. Det kan ikke bare være Italia, Hellas og Malta som tar i mot flyktninger. Redningsbåtene må dog ha mulighet til å legge til land i disse landene. Vi kan ikke gamble med livene til sårbare mennesker på denne måten som vi gjorde med menneskene om bord redningsmåten Aquarius forrige uke og nå med Lifeline, sier han.

les også

Asylplan kan velte Merkels regjering

Sterk kritikk

Til tross for at den franske presidenten Emmanuel Macron har sagt seg villig til å ta i mot flyktninger, retter han samtidig skarp kritikk mot den tyske organisasjonen som drifter Lifeline og hevdet at alle regler ble brutt da de plukket opp de 234 i Middelhavet, fordi den libyske kystvakten alt var på vei.

les også

Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

– Vi kan ikke permanent godta denne situasjonen. Når alt kommer til alt så legger vi til rette for menneskesmuglere ved å redusere risikoen ved denne sjøreisen, sier Macron ifølge NTB.

Italias innenriksminister Matteo Salvini har tidligere gjort det klart at kun italienske fartøy heretter vil få lov til å sette flyktninger og migranter i land i Italia.

les også

Full ordkrig etter flyktning-nei: Truer med å avlyse president-møte

I helgen ba Salvini organisasjonene som har redningsfartøy i Middelhavet om å la den italienske kystvakten gjøre jobben med å berge flyktninger og migranter i havsnød.

– La libyske myndigheter gjøre sitt arbeid med redning, berging og retur, slik de har gjort en tid, uten at de glupske NGO-skipene forstyrrer dem eller lager bråk, sa Salvini.

Italia har tidligere alliert seg med libysk milits som stanser dem som forsøker å ta sjøveien til Europa, og EU samarbeider med den libyske kystvakten.

Denne politikken fører til at flyktninger og migranter blir internert i leire og fengsler i Libya, der forholdene ifølge FN og menneskerettsorganisasjoner er umenneskelige.

Les også

 1. Italia ber Norge slutte å sende asylsøkere tilbake dit: – Urettferdig

  Italienske myndigheter sier til VG at det er totalt urettferdig at asylsøkere sendes fra andre europeiske land og…
 2. Aquarius har ankommet Spania

  Redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, har ankommet Spania.
 3. Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

  Frankrikes president Emmanuel Macron foreslår å opprette lukkede asylmottak i Europa og mener EU-land som nekter å ta…
 4. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

  Redningsbåten Lifeline ligger og flyter I havet utenfor maltesisk territorium.
 5. IOM: 50 prosent flere omkomne flyktninger i Middelhavet

  På fire dager har den italienske kystvakten reddet 6.500 personer utenfor Libya.
 6. Dramatisk redningsoperasjon i Middelhavet: Fant seks døde migranter i bunnen av båten

  I en desperat kamp om minuttene ble migranter halt i land fra denne synkende gummbåten.

Mer om

 1. Migrantkrisen i Europa
 2. Malta
 3. EU
 4. Italia
 5. Hellas
 6. Libya
 7. Frankrike

Flere artikler

 1. Flere EU-land tar imot migranter fra «Lifeline»

 2. Spansk skip med migranter får legge til i Barcelona

 3. Italias innenriksminister vil hindre nye migrantskip

 4. Malta og Italia nekter å ta imot migrantskip: – Skam for Europa

 5. Full ordkrig etter flyktning-nei: Truer med å avlyse president-møte

Fra andre aviser

 1. Malta nekter ansvar for redningsbåt som ble avvist av Italia

  Bergens Tidende
 2. Humanitært og politisk kaos før toppmøte

  Bergens Tidende
 3. Italias innenriksminister vil hindre to nye migrantskip

  Aftenposten
 4. Italia stenger sine havner for migrantskip – ber Malta ta ansvar

  Aftenposten
 5. Italia slår tilbake mot Frankrike i ordkrig om migrantskip

  Bergens Tidende
 6. Italia sier de ikke vil bli «Europas dørmatte». Fartøy fullpakket med migranter nektes å legge til kai.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder