MEKTIGE DAMER: Statsminister Erna Solberg møtte mandag ettermiddag Serbias statsminister Ana Brnabic med soldater fra det serbiske forsvaret i stram giv akt ved den røde løperen. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Erna om tysk regjeringskrise: – Håper regjeringen holder

BEOGRAD (VG) Europa trenger at Tyskland blir ferdig med hjemlige diskusjoner, slik at de kan delta på internasjonalt nivå for å finne løsninger, sier statsminister Erna Solberg til VG.

 • Nora Thorp Bjørnstad

Artikkelen er over to år gammel

Det som startet som en innvandringsdisputt mellom Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) og forbundskansler Angela Merkel (CDU), har utviklet seg til å bli en krise som kan velte hele den tyske regjeringen.

Dersom den tyske regjeringen faller, er det dårlig nytt også for Norge, sier statsminister Erna Solberg til VG fra hennes statsbesøk til Serbia.

les også

Regjeringskrise truer Tyskland: Dette er de mulige scenariene

– Da vil det jo skje en av to ting: Enten lager de en ny regjering, eller så vil de måtte skrive ut nyvalg. Uansett så betyr jo det at Tyskland setter pause på en del internasjonale spørsmål. Det er dumt, for jeg tror vi trenger deres bidrag for få ting til å fungere nå, sier Solberg til VG.

MØTTE STUDENTER: Som en del av et tettpakket program møtte statsministrene Solberg og Brnabic også studenter ved avdeling for statsvitenskap på universitetet i Beograd. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

Solberg understreker samtidig at siden diskusjonene fortsatt pågår, er ingenting avgjort for tyskerne ennå.

Speiler EU-disputt

Stridens kjerne er hvorvidt Tyskland skal kunne avvise flyktninger ved landegrensen uten å involvere andre lands myndigheter først. Dermed angår den tyske konflikten hele Europa.

les også

Den nye ruten til festning Europa: – De kommer i hva enn som flyter

Innvandring opptok også studentene som Erna Solberg møtte ved fakultetet for statsvitenskap i Beograd mandag ettermiddag. Serberne, som er kandidater til å bli EU-land, ville vite om konflikten rundt migrasjon i EU har styrket motstanden mot EU i Norge.

NYFIKNE PÅ NORGE: Studenter i Beograd ville vite om diskusjonen om innvandring i Norge hadde påvirket EU-motstanden. Foto: Nora Thorp Bjørnstad, VG

En felles migrasjonspolitikk har vist seg å være svært vanskelig for EU-landene å bli enige om. Selv om temaet sto øverst på agendaen under EUs toppmøte forrige uke, er uenigheten så stor at resultatet etter eviglange diskusjoner ikke ble annet enn en ganske skjør avtale som gjør det frivillig for EU-land å delta i hjelpearbeid for migranter og flyktninger i Middelhavet.

les også

Derfor har EU flyktningkrise. Og den bør løses i natt.

Dermed speiler de steile frontene i Tyskland det gapet som nå finnes på europeisk nivå mellom de som vil hjelpe, og de som vil sette opp vern mot migranter.

Solberg var «asyl-læremester»

Erna Solberg var selv på reise til nettopp innenriksminister Seehofers delstat Bayern i fjor, for å lære bort hvordan man kan være både streng og rettferdig i asylpolitikken. Solberg oppfattet da at det var stor interesse i CSU for hvordan Norge håndterte situasjonen rundt flyktningbølgen.

Nå truer Seehofer med å stenge grensen, mot sin sjef Merkels vilje.

les også

Statsministeren er åpen for asylmottak i Afrika, men vil ikke gi Frp æren

Solberg sier at det er vanskelig å kommentere dette før diskusjonene i Tyskland er ferdig, men uttrykker likevel en viss sympati med statsleder Merkel, som ønsker å forankre Tysklands løsning hos andre europeiske statsledere.

– Det er klart at dette er vanskelig for Bayern, som fikk mye av flyktningkrisen i fanget. Men du kan ikke finne en løsning på dette som ikke er felleseuropeisk. Det vil være vanskelig for hvert enkelt land i Europa å begynne å lage sin egen politikk på dette, sier Solberg til VG i Beograd.

Seehofer har varslet at hans beslutning på hvorvidt han trekker seg, vil komme innen tre dager.

Les også

 1. Erna Solberg: De som kommer til Norge, må bli en av oss

  Statsministerens tøffeste utfordring er å få flere i jobb, håndtere integreringen og sikre velferdssamfunnets bærekraft.
  Pluss content
 2. Krisemøte i Tyskland: Vinn eller forsvinn for Merkel

  Tysklands innenriksminister Horst Seehofer (CSU) har søndag gått hardt ut mot Angela Merkel etter EUs nye asylavtale.

Mer om

 1. Erna Solberg
 2. Innvandring
 3. Europa
 4. Tyskland
 5. Angela Merkel

Flere artikler

 1. Asylplan kan velte Merkels regjering

 2. Kilder: Seehofer trekker seg som innenriksminister og CSU-sjef

 3. Trumps Tyskland-påstander blankt avvist

 4. Skadet Merkel i kamp

 5. Macron støtter sanksjoner mot EU-land som avviser flyktninger

Fra andre aviser

 1. Skal Tyskland kunne avvise asylsøkere på grensen? Spørsmålet skaper åpen strid i Merkels regjering.

  Aftenposten
 2. Hun må redde sitt politiske liv i løpet av to uker. Klarer hun det?

  Aftenposten
 3. Slik har Merkel og Solberg gradvis fått et fortrolig forhold

  Aftenposten
 4. Seehofer bekrefter at han har tilbudt å trekke seg

  Aftenposten
 5. To ukers «våpenhvile» for Merkel og regjeringskollega

  Bergens Tidende
 6. Bayern er noe for seg selv

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no