MINISTER-FLUKT: Bilde av den britiske statsministeren Theresa May (th) sammen med Brexit-ministeren David Davis (fv), og utenriksministeren Boris Johnson i november 2016. Den 9. juli gikk begge ministrene av. Foto: PETER NICHOLLS / POOL

May vil gi parlamentet tidlig sommerferie

Brexit-kaos kan gi britiske politikere ekstra feriedager.

Den britiske statsministeren Theresa May foreslår fem dager tidligere ferie for det britiske parlamentet. Forslaget blir kritisert for å være et desperat forsøk på å lette på presset for statsministeren, og kaoset som har regjert i parlamentet denne måneden.

Det britiske parlamentet skal etter planen starte ferien tirsdag 24. juli. Dersom forslaget får flertall i parlamentet, vil ferien fremskyndes til torsdag 19. juli.

Splid i regjeringen

Uenighetene mellom de som vil ha en hardere linje i Brexit-politikken, og de regjeringsmedlemmene som er pro-EU har blitt et stort problem for statsministeren May, og ført til spekulasjoner om nytt lederskap.

les også

Drama i det britiske parlamentet: Theresa May har offentliggjort sin plan for brexit

les også

Dette betyr Mays brexit-plan

Da en «mildere» versjon av Brexit ble presentert tidligere i juli, gikk daværende Brexit-minister David Davis og utenriksministeren Boris Johnson av på samme dag – i protest.

Flere fra Mays eget konservative parti er positive til EU, hvilket også har skapt kaos og splid innad partiet. Ti medlemmer av regjeringen har allerede gått av, melder, følge Bloomberg.

BESØK: USAs president Donald Trump besøkte Storbritannia i forrige uke, der han møtte statsminister Theresa May. I et intervju med avisen The Sun kritiserte Trump statsministerens Brexit-politikk. Foto: HANNAH MCKAY / SCANPIX

Reaksjoner på sosiale medier

Statsministerens forslag om en tidlig ferie har ført til sterke reaksjoner på sosiale medier. Flere fra opposisjonen har tatt til Twitter for å vise hva de mener om Mays forsøk på å skaffe seg tid ved å ta tidlig sommerferie.

Forslaget om tidlig sommerferie blir blant annet blitt kritisert av opposisjonspartiet Labour, som la ut en sarkastisk twitter-melding om forslaget.

Labour-politiker Angela Rayner kaller forslaget for patetisk og regjeringen for inkompetente i en twitter-melding.

Press fra flere kanter

Tidsfristen for å legge frem den endelige versjonen av en Brexit-avtale til godkjenning av Rådet for Den europeiske union er på EU-toppmøtet 18.–19. oktober senere i år.

En tidligere sommerferie for politikerne vil kunne gi statsminister Theresa May den tiden hun trenger til å samle støtte i partiet før EU-toppmøtet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder