Situasjonen ombord på «Tampa»
 er i ferd med å bli desperat.

Situasjonen ombord på «Tampa» er i ferd med å bli desperat.

Nødmelding fra «Tampa»

(VG Nett) Kaptein Arne Rinnan på «Tampa» sendte tirsdag kveld ut nødmelding om at skipet trenger øyeblikkelig hjelp. Utenriksminister Thorbjørn Jagland ringteden australske utenriksministeren, uten at det hjalp.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

Jagland ringte

I 18-tiden tirsdag ringte utenriksminister Thorbjørn Jagland til sin australske kollega Alexander Downer for å snakke om den dramatiske situasjonen om bord på skipet.

- Jeg hadde en lang samtale, men fikk ikke noe signal om at australske myndigheter vil la skipet gå til havn, sier Jagland til NRK.

-Utenriksminister Downer mener at «Tampa» skal gå til Indonesia, men jeg gjorde det klart at kaptein Arne Rinnan ikke kan ta ansvaret for så mange mennesker, sier Jagland.

-Kapteinen kan dessuten ikke utsette båtflyktningene for den fare som en 14 timers sjøreise innebærer. Det ville heller ikke løse noen problemer, men vil skape et nytt, slår han fast.

Pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet sier til VG Nett at norske myndigheter arbeider intenst for å få Australia til å oppfylle sin plikt om at båten kommer seg til havn.

- Men situasjonen virker ganske fastlåst, sier han.

Ikke medisinsk hjelp

Heller ikke når det gjelder den medisinske hjelpen har UD mottatt noen positive signaler fra australske myndigheter.

- Australia har lovet å sende ut medisinsk personell og medisiner. Vi vet ikke hvorfor dette ikke skjer, sier Klepsvik.

Ifølge The Sydney Morning Herald kan ikke et helikopter fra det australske forsvaret komme ut til skipet før onsdag formiddag. Helikopteret kom til Christmas Island tirsdag ettermiddag, men må settes sammen igjen før det kan fly ut til skipet, som ligger 24 kilometer utenfor øya. Til den operasjonen trenger australierne dagslys.

Philip Ruddock, talsmann for Australias immigrasjonsminister, fortalte The Sydney Morning Herald at det ikke var noen planer om å sende ut lege til skipet i løpet av natten.

Beredskap

Ettersom situasjonen nå blir mer desperat om bord, begynner uenigheten å bre seg i det australske parlamentet. I begge de to største partiene er nå flere politikere uenige i den harde linjen landet har lagt seg på.

Tirsdag landet fire Hercules-fly på Christmas Island, og innen lørdag skal 120 soldater være på plass. Air Service-tropper er også klare til å rykke ut på kort varsel.

I tilfelle opprør på skipet eller en annen nødssituasjon kan tau fires ned fra helikopteret slik at soldater kan ta seg om bord, men det vil bare skje ved kapteinens tillatelse, opplyser myndighetene.

Fregatten som ankommer fredag skal også få i oppdrag å patruljere farvannet utenfor øya, og sende bort andre båter med båtflyktninger som måtte komme.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder