FENGSELET: Rettssaken mot tidligere og nåværende ledere, journalister og illustratører i Cumhuriyet foregikk i Silivri-fengselet utenfor Istanbul. Foto: YASIN AKGUL / AFP

Tyrkiske journalister dømt til flere års fengsel

ISTANBUL (VG) Onsdag kveld falt dommen i den profilerte rettssaken mot 14 journalister fra den regimekritiske avisen Cumhuriyet. «Ingen straff kan stoppe oss», sier redaktøren.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

18 journalister, illustratører og ledere i Tyrkias største opposisjonsavis Cumhuriyet satt på tiltalebenken i fengselet Silivri utenfor Istanbul onsdag kveld, alle anklaget for å ha støttet en terrorgruppe.

Rettssaken har pågått siden sommeren 2017. En etter en er journalistene blitt løslatt fra varetekt mot kausjon, helt til bare én av dem satt igjen.

I sin kjennelse ber retten om at 14 av journalistene og mediefolkene settes bak murene for flere år fremover.

AVISEN: Cumhuriyet er en av Tyrkias eldste aviser, og en av landets få gjenværende uavhengige medier. Foto: OZAN KOSE / AFP

Redaktøren dømt til syv års fengsel

Tre av de 18 Cumhuriyet-ansatte ble frikjent, mens saken mot avisens tidligere sjefredaktør Can Dündar vil fortsette å gå for retten som en separat sak.

Dommeren ber om mellom to og åtte års fengselsstraff for de andre journalistene.

– Ingen straff kan stoppe oss fra å produsere journalistikk. Hvis det kreves, vil vi fengsles på ny, men vi vil ikke slutte å lage journalistikk, sa Cumhuriyets sjefredaktør Murat Sabuncu etter at dommen falt, skriver avisen Hurriyet.

Han ble selv dømt til syv og et halvt års fengsel.

les også

Her sitter 170 journalister fengslet: – Det er fullstendig lovløshet i Tyrkia

Skal anke

Journalistene har allerede varslet at de vil anke dommene.

Så lenge ankene behandles, vil de ikke måtte sitte i varetekt. Men de er fortsatt fratatt passene sine og dermed ilagt reiseforbud. Den siste varetektsfengslede i saken slapp onsdag ut etter over 500 dager i fengsel.

les også

Hatet mot frie medier

Samtidig er det en optimisme blant pårørende og støttespillere fordi strafferammen på mellom 26 og 41 år er blitt betraktelig redusert. De øyner håp for at den endelige dommen, med mindre det blir frikjennelse, vil trekke fra tiden de allerede har sittet i varetekt og at noen få års soning gjenstår.

DØMT: Gravejournalisten Ahmet Sik ble idømt fengselsstraff, anklaget for å ha støttet terrorisme. Foto: OZAN KOSE / AFP

Hele avisen terroranklaget

Rettssaken mot journalistene kommer i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøket mot Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sommeren 2016 og de omfattende utrenskingene dette utløste.

les også

Tyrkia: Rettssaken som kan bety slutten for kritisk presse

Tyrkiske myndigheter mener at den religiøse Gülen-bevegelsen sto bak, nå kalt Fethullahs terrororganisasjon (FETÖ). Det er denne gruppen den tyrkiske påtalemyndigheten mener at Cumhuriyet har «forsvart og beskyttet» siden 2013, noe avisen benekter. Anklagene mot mediefolkene går også på støtte av det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK og det venstreradikale partiet DHKP-C.

Journalistene har avvist alle anklagene som grunnløse og absurde.

DØMT: Kommentatoren Kadri Gürsel ble dømt til fengsel, men skal anke dommen i likhet med de andre kollegene. Foto: Ingeborg Huse Amundsen/VG

Tyrkias mest profilerte journalister

Den anerkjente gravejournalisten Ahmet Sik (47) dømmes til syv og et halvt års fengsel for å ha «støttet en terrorgruppe han selv ikke er medlem av».

– Alle de arresterte journalistene er politiske gisler. Det er fullstendig lovløshet i Tyrkia. Domstolen blir brukt som et politisk våpen, sa kona hans Yonca Sik da VG intervjuet henne i mars.

les også

Erdogan: – Bryr meg ikke om jeg kalles diktator

Kommentatoren Kadri Gürsel (56) dømmes til to år og et halvt års fengsel etter samme anklage som Sik.

– Anklagene mot meg er en farse. De tok meg for å skremme andre journalister til taushet, sa han til VG i mars.

PS! Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser lanserte tirsdag sin pressefrihetsindeks for 2018, der Tyrkia har rykket ned to plasser til 157 av 180 land der Norge er på topp og Nord-Korea på bunn.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder