Frode Berg fengslet i tre nye måneder: – Jeg føler meg lurt

MOSKVA (VG) Maskerte menn førte torsdag Frode Berg (62) inn i et nytt fengslingsmøte i Lefortovo-domstolen. Der ble det bestemt at han må sitte varetektsfengslet tre måneder til.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Russisk etterretning: Dette er Frode Bergs spionturer

– Jeg er sliten. Det eneste jeg har gjort er å ta med en konvolutt med penger. Jeg føler meg lurt, sa han til norske journaliser i rettssalen.

På spørsmål om hvorfor han gjorde det, svarte han:

– Jeg ble rett og slett manipulert og snakket rundt, for å gjøre noe jeg ikke ville gjøre.

Må ta ansvar

– Jeg har det vondt, sa Berg.

På spørsmål om han mener E-tjenesten må ta ansvar, svarte Frode Berg «ja». Han rakk ikke å svare på hva han mener norske myndigheter må gjøre, før han ble ført ut av rettsbygningen, inn i en varebil og fraktet tilbake til cellen.

Etter at han ble arrestert den 5. desember har Frode Berg sittet i varetekt i det beryktede høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva.

les også

Slik går det med spionene som blir tatt

Pluss content

Det betyr at han i snart fem måneder har våknet opp i en trang tomannscelle. Med unntak av sporadiske besøk fra advokaten og den norske ambassaden, er dagen preget av fullstendig isolasjon - og ikke minst uvisshet om hva fremtiden vil bringe.

«Forferdelig» mat

– Jeg blir bra behandlet, sier Berg. Kostholdet i fengselet kaller han «forferdelig», men han får annen mat når ambassaden kommer på besøk to ganger i måneden. Tiden bruker han til å skrive:

– Jeg skriver bok, sier Berg.

Gjennom ambassaden har han god kontakt med familien, sier han. Etter det VG forstår har Norges Moskva-ambassade klart å få til en ordning der han ved spesielle tilfeller kan ringe familien.

les også

Russisk domstol: Forræderi-siktet russer ikke koblet til spionsaken mot Frode Berg

Han er siktet for spionasje etter paragraf 276 i den russiske straffeloven. Minstestraffen er ti års fengsel. En rettssak vil trolig ikke komme opp før over sommeren.

Kirkenes-mannen har både russisk og norsk advokat: Ilja Novikov og Brynjulf Risnes.

Rettssak i år?

– Jeg er ikke overrasket, sa Novikov til VG etter at varetektsfengslingen ble forlenget med tre måneder til 5. august.

Han tror det blir minst en tremånedersfengsling til før rettssaken kommer opp.

les også

Russland bruker Frode Berg mot Norge

Berg sa før fengslingsmøtet torsdag at han vet når rettssaken kommer opp, men dette er ifølge Novikov ikke riktig.

– Det kan bli rettssak i år, men jeg kan ikke garantere det. Etter russisk lov kan han holdes i 18 måneder, sier han til VG utenfor rettssalen i Moskva.

Dagbladet kunne forrige søndag avsløre at Berg hadde innrømmet at det ikke var bare for å handle julegaver han dro til Moskva - og ble arrestert av etterretningstjenesten FSB.

les også

Spion-dramaet: Slik var den siste Russland-turen til Frode Berg

Samtidig har både Berg og hans advokater understreket at han ikke anser seg skyldig i spionasje.

Det russiske utenriksdepartementets profilerte pressetalskvinne Maria Zakharova kommenterte sist uke at de selvfølgelig har registrert den nye utviklingen ved at Frode Berg har innrømmet at han var på oppdrag for e-tjenesten. Norske myndigheter har ikke bekreftet at Berg jobbet for den norske e-tjenesten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder