PUNKTERER EU-LØSNING: Frankrikes president Emmanuel Macron møtte sin finske kollega Juha Sipila i Helsingfors torsdag. Foto: Lehtikuva

Macron inn i svensk valgkamp: Avviser EU-avtale om asylkvoter

STOCKHOLM (VG) Stefan Löfven håper at asylkvoter mellom EUs medlemsland vil ta bort presset mot Sverige. Den drømmen kan Frankrikes president Emmanuel Macron ha knust fredag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I et intervju med svensk TV fredag kveld sa Macron at han har mistet troen på at EU-landene kan bli enige om en intern byrdefordeling for å ta imot migrantene som fortsetter å komme over Middelhavet til Sør-Europa.

– Jag tror ikke att kvotering er løsningen, sa den franske presidenten i et intervju som ble sendt umiddelbart før den svenske statsministerduellen i den samme TV-kanalen.

APPELL: Stefan Löfven var på valgkampturné i Mjölby fredag formiddag. Her møter han ansatte på Toyotas delefabrikk. Foto: Alf Bjarne Johnsen

Støtter seg til EU

Intervjuet kan gi statsminister Stefan Löfven trøbbel i valgkampens siste uke, foran riksdagsvalget neste søndag.

Löfven vil ikke stramme inn mer på reglene for migrasjon, men har sagt at han stoler på at en byrdefordeling i EU vil løse denne jobben. Det gjentok han overfor VGs medarbeider tidligere på fredag.

les også

Sjokkmåling for Löfven: Kan bli tidenes verste valgresultat

Paralyseres

Men Macron ga dermed en pasning til utfordreren, Ulf Kristersson fra Moderaterna:

– Men nå sier Macron at det ikke blir noen avtale i EU. Da er alternativet at vi setter oss ned og forhandler, eller akseptere at hele politikken fortsatt paralyseres av innvandringsdebatten, sa Kristersson.

Migrationsverket, som tilsvarer UDI i Sverige, tror det kommer 23.000 asylsøkere til landet i 2018.

Det tallet mener Moderaterna er for høyt og vil endre reglene nå. Socialdemokraterne vil vente på EUs nye felles politikk og støtte seg til den, når den er på plass.

– Nå EUs nye regler er klare, vil presset mot Sverige bli mindre, sier Löfven.

Macron, som har besøkt Danmark og Finland denne uken, sier at løsningen kan bli at de EU-landene som ikke vil ta imot, må betale de villige landene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder