Krigsforbryter døde etter å ha drukket gift i retten

Publisert: Oppdatert: 29.11.17 21:57

Del saken på:

Lenken er kopiert
UTENRIKS

Slobodan Praljak døde etter å ha drukket gift da dommen mot ham falt i krigsforbryterdomstolen i Haag.

72 år gamle Slobodan Praljak ble i 2013 dømt til 20 års fengsel for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet. Onsdag ettermiddag ble anken avvist av FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Dramatikken oppsto da dommen ble forkynt:

Praljak ropte selv «Praljak er ingen krigsforbryter, jeg motsetter meg dommen» mens han drakk innholdet fra en brun flaske. Like etter ropte advokaten at klienten hadde drukket gift.

Bakgrunn: Han var Europas mest ettersøkte

TV-bildene viser kaoset som oppsto i retten da dommerne innså hva de hadde vært vitne til.

– Jeg har drukket gift, sa Praljak like etter han hadde tømt innholdet i flasken, skriver BBC.

Døde på sykehus

FNs krigsforbryterdomstol i Haag bekrefter i en pressemelding at Praljak døde som følge av at han drakk gift.

– Mr. Praljak ble like etter hendelsen assistert av medisinsk personell ved domstolen, og ble kort tid senere sendt til et nærliggende sykehus hvor han senere døde:

– I samsvar med standard prosedyrer har nederlandske myndigheter valgt å iverksette en uavhengig etterforskning som nå pågår, skriver de i pressemeldingen.

Kroatias statsminister Andrej Plenković bekreftet senere dødsfallet og kondolerte Praljaks familie, skriver NTB.

– Hans handling, som vi alle beklageligvis ble vitne til i dag, dreier seg mest av alt om den dype moralske urettferdigheten mot seks kroater fra Bosnia og det kroatiske folket, sa Kroatias statsminister i en kommentar onsdag ettermiddag.

Praljak hadde sittet i varetekt i Haag siden 2004 og hadde derfor alt sonet 13 år av dommen på 20.

Det er ikke kjent hva flasken Praljak drakk fra inneholdt.

Kriminelt forbund

Ifølge statlig kroatisk TV har president Kolinda Kitarovic avbrutt et offisielt besøk til Island for å samle regjeringen til krisemøte, melder NRK.

Praljak var tidligere general og ble blant annet funnet skyldig i å ha beordret en massakre i den muslimske landsbyen Stupni Dol i oktober 1993. Bosnisk-kroatiske styrker stormet landsbyen, drepte flere titalls sivile og satte fyr på husene deres, melder NTB.

Fem andre bosnisk-kroatiske ledere, blant dem kroaten Jadranko Prlic, ble dømt for sine handlinger under krigen i Bosnia-Hercegovina på 1990-tallet.

De bosnisk-kroatiske lederne sto, ifølge dommen, bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer, skriver NTB.

Dommen på 25 års fengsel for Prlic ble opprettholdt. De fem andre sto ifølge dommen også bak drap, voldtekter, forfølgelse, fordrivelse og terrorisering av bosniske muslimer.

Etterforsker saken

Rettssaken mot de fem andre bosnisk-kroatene ble gjenopptatt i en annen rettssal etter onsdagens drama, og sjefdommer Carmel Agius opplyste at det første lokalet var å regne som et åsted, skriver NTB.

Det etterforskes nå hvilken type gift Praljak tok livet sitt med, hvor han fikk tak i giften og hvordan han greide å smugle den inn i rettslokalet.

Den serbiske advokaten Toma Fila, som har vært forsvarer for flere tiltalte ved ICTY, mener det er enkelt å smugle gift forbi sikkerhetskontrollen og inn i rettssalen.

– De undersøker objekter med metall som belter, penger og sko, og de beslaglegger mobiltelefoner. Piller og mindre flasker blir ikke registrert, sier han.

Dømt til livstid

Den tidligere hærsjefen Ratko Mladic ble i forrige uke dømt til livstid for for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten. under Bosnia-krigen mellom 1992 og 1995. Mladic, som nå er 74 år gammel, var øverstkommanderende da 8000 muslimske menn og gutter ble slaktet ned i Srebrenica i Bosnia-Hercegovina i 1995.

Massakren regnes som den verste krigsforbrytelsen i Europa etter andre verdenskrig. Mladic anket dommen på stedet.

Les også: Han var Europas mest ettersøkte – nå får «slakteren fra Bosnia» sin dom

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener dommen viser at krigsforbrytere stilles til ansvar for sine handlinger.

– Som bosnisk-serbisk hærfører var general Mladic ansvarlig for forferdelige forbrytelser mot sivile, inkludert drapene på tusenvis av bosniske men og gutter i Srebrenica i 1995, skriver Stoltenberg i en uttalelse på NATOs hjemmesider.

Denne artikkelen handler om