Jaget inn av regnet

Men keiserparet gjorde stor ære på kong Harald og dronning Sonja

TOKYO (VG) Silende regn gjorde at den storslåtte utendørsseremonien foran Akasaka-palasset måtte avlyses. Men keiser Akihito og keiserinne Michiko gjorde stor stas på kong Harald og dronning Sonja i dag tidlig.

ARTIKKELEN ER OVER 18 ÅR GAMMEL

På grunn av det håpløse været, ble de aller fleste av de planlagte aktivitetene avlyst, og velkomstseremonien ble kuttet ned til et minimum.

Kong Harald og dronning Sonja hilste først på den keiserlige familie, keiserparet, kronprins Naruhito og hans kone prinsesse Masako, prins Akishino og hans kone prinsesse Kiko, prinsesse Nori og noen fjernere slektninger.

Seremoni

Det første møtet fant sted i et mindre rom inne i palasset før kongeparet og keiserparet med familie samlet seg i den vakre Sairan-salen, der selve velkomstseremonien fant sted.

Kong Harald stilte til velkomsten i Hærens gallauniform med ordener, mens dronning Sonja var i en aprikosfarget drakt med orange hatt. Keiser Akihito bruker aldri uniform, og stilte som vanlig i dress.

Etter at de to lands nasjonsanger var spilt, ble kongeparet presentert for et tyvetalls japanske toppolitikere og andre betydningsfulle personer. Denne presentasjonen tok rundt 10 minutter. Deretter dro de to statsoverhodene med følge sammen til keiserens eget palass for den såkalte State Call - samtalen mellom kongen og keiseren.

Samtalen fant sted i keiserens audiensrom, og varte i 40 minutter. Under denne samtalen ble det også utvekslet gaver mellom partene. Etter det VG kjenner til, fikk kongeparet japansk porselen med tilbake til Norge, mens keiser Akihito og keiserinne Michiko fikk norsk krystall.

Fikk storkorset

Keiser Akihito ble dessuten tildelt storkorset med kjede av St. Olavs orden. Selve ordenen har keiseren fått tidligere. Etter gaveoverrekkelsen fikk keiserparet hilse på de offisielle medlemmene av kongeparets følge og andre nordmenn.

Fra keiserpalasset dro kongeparet direkte til statsminister Moris offisielle residens der de spiste lunch før de fortsatte dagen med ulike programmer. Kongen ble utnevnt til æresdoktor ved Waseda-universitetet, mens dronning Sonja besøkte en avansert trykkeribedrift og senere barnesenteret Childrens Castle.

Det norske kongeparets besøk i Japan er omfattet med voldsom interesse i landet - ikke minst fordi det betyr at Japans egen keiser trer ut på en av sine ytterst sjelde offentlige opptredener. Sist japanerne fikk et glimt av keiseren var i forbindelse med hans 67-års fødselsdag lille julaften i fjor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder