Georges Loinger fikk ærespris i 2005 da han var 95 år. Foto: JACQUES DEMARTHON / AFP

Fransk motstandshelt ble 108 år - hjalp jødiske barn over grensen

Den franske motstandsmannen og idrettsmannen Georges Loinger, som reddet hundrevis av jødiske barn under andre verdenskrig, er død. Han ble 108 år.

uvakt@ntb.no

Loinger smuglet barna i små grupper over grensa til Sveits, ofte ved å kaste en ball og be dem løpe etter den.

Loinger, som var fetter av den verdenskjente mimekunstneren og motstandsmannen Marcel Marceau, døde fredag. Det opplyser Frankrikes holocaust-minnestiftelse, som beskriver Loinger som en eksepsjonell mann.

les også

Vi har ikke lov til å glemme jødenes skjebne

Blant Loingers metoder var å kle jødiske barn opp som sørgende i et begravelsesfølge og ta dem med til en gravlund. Muren rundt kirkegården lå på den fransk-sveitsiske grensa. Ved hjelp av en stige kom barna seg over muren og til Sveits.

Loinger ble født i Strasbourg i 1910. Han tjenestegjorde i den franske hæren, ble tatt til fange av tyske soldater i 1940 og sendt til en krigsfangeleir i Nazi-Tyskland. Nazistene mistenkte ikke den blonde og blåøyde mannen for å være jøde, og Loinger klarte å rømme.

Tilbake i Frankrike sluttet han seg til den jødiske hjelpeorganisasjonen Oeuvre de Secours aux Enfants, (OSE), som hjalp mellom 1943 og 1944 berget hundrevis av barn over den lett bevoktede grensa til Sveits.

Foreldrene til barna de berget, hadde allerede blitt drept eller var sendt til nazistenes konsentrasjonsleirer.

les også

Vennen om tungtvannshelten Joachim Rønneberg: – Han kunne ikke la Norge bli «tatt»

Pluss content

Rundt 75.000 jøder ble deportert fra naziokkuperte Frankrike under andre verdenskrig, i de fleste tilfeller gjennom aktivt samarbeid med franske myndigheter. Nesten alle døde i utryddelsesleirer i Auschwitz og andre steder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder